Skocz do zawartości

podejrzane łuski

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !
Znalazłem dzisiaj w podpoznańskim lesie te łuski i te monety, łuski sygnowane 54 55 rozrzucone na przestrzeni 2m (czyżby peem ?) a tuż obok te kilka peerelowskich monet, najmłodsza z 1981 r a poza tym niedaleko żeton telefoniczny A. Poza tym w okolicy susza fantowa. Czyżby to ślad jakichś porachunków stanu wojennego ?
Pomimo faktu iż to nie to forum może ktoś zidentyfikuje te łuski i ewentualną broń z której były wystrzelone ?

Pozdrawiam

Napisano
Są to łuski z pistoletowych nabojów 7,62x25. Sądząc po sposobie zbicia spłonki (zbita niemal na całej powierzchni, pistolet TT zostawia znacznie delikatniejszy ślad) były wystrzelone z pm - w grę wchodzą więc PPSz albo PPS. Może ktoś z forumowiczów wie (ma w kolekcji), na ile różniły się ślady zostawiane przez nie na łuskach (np. wyrzutnika, wyciągu, iglicy) i się podzieli wiedzą.
Pozdr.,
Władek
Napisano
Nie sądzę by radziecka PPsz z jej dokładnością wykonania i pasowaniem /grzechoczący zamek/mogła zostawiać tak subtelne zbicia.Mam łuski ze spłonkami zbitymi tak jakby ktoś to robił gwoździem ale cały czas w identyczny sposób.pozdr efes
Napisano
znajdywałem łuski z podobnymi sladami na spłonce na polach bitew wiec moze to być PPSZ, TT, ewentualnie PPS.
Pozdrowienia!!!
  • 3 months later...
Napisano
Stawiam na TT strzelam z tego sportowo. PPSz i PPS ma mniejszą iglicę. Chyba żeby jakaś pierdoła żle ustawiła iglicę(za daleko wysunięta)ale to mało prawdopodobne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie