DJaZi Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Witamproszę o zidentyfikowanie łuski podobnej do mauzera,z oznaczeniem niemiecki ale jakaś dłuższa trafiają się one po między zwykłymi maserami dla porównania mauzerowska obokpzdr
DJaZi Napisano 7 Listopad 2004 Autor Napisano 7 Listopad 2004 WitamOdświeżam temat bo utkwił w miejscu a nie wierze że w śród kolekcjonerów łusek nikt się z nimi jeszcze nie spotkał,fakt że znalezione na terenie poligonu SS-TruppenÜbungsPlatz w Pustkowie gdzie przewijały się różne rodzaje wojsk ale nie są to chyba jedyne i ktoś się z nimi już musiał spotkać.narapzdr
Władek Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Ciąg dalszy spekulacji: skoro jest ona z poligonu, a nie z pobojowiska, to może jest wynikiem jakichś prób. Np. nabój (niekoniecznie ostry) został wystrzelony z broni o dłuższej komorze (np. 8x59 mm Breda, .30-06, o ile średnice pasują) i to tłumaczy kształt łuski...Pzdr.,W.
DJaZi Napisano 7 Listopad 2004 Autor Napisano 7 Listopad 2004 Teoria pewnie też dobra ale po pomiarach do bredy nie pasuje http://www.municion.org/8x59/8x59.htm musimy szukać dalej nara
wons Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Ta aluminiowa jest chyba od jakiegoś zapalnika albo pobudzacza. Mam takich sporo, w środek wchodził cynkowy korpus. Jak by wiedział ktoś od czego to, będę wdzięczny za info.pozdr. wons
DJaZi Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Witamproszę o zidentyfikowanie łuski podobnej do mauzera,z oznaczeniem niemiecki ale jakaś dłuższa trafiają się one po między zwykłymi maserami dla porównania mauzerowska obokpzdr
Jaro5 Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 Więcej danych poproszę, jak wygląda znakowanie na tej łusce ?? jaka jest jej długość (choć na zdjęciu wygląda że jest uszkodzona)Pozdr
DJaZi Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Witam Znakowanie typowo niemieckie P369-S*-7-36 rok,jednym słowem tył typowo mauzerowski, długość minimalnie krótsza od mauzera szyjka króciutka lekko zagięta do środka ale wszystkie znajdywane takie są dokładnie takie są jak widać .pzdr
DJaZi Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Jeszcze taka łuska do identyfikacji aluminiowa kryza 17 mm wysokość 20 mm do czego ona była.nara pzdr
Władek Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 Moim zdaniem jest to zwykła łuska mauserowska, ale wystrzelona z nieprawidłowo działającej broni, tzn. samopowtarzalnej lub samoczynnej mającej problem z ryglowaniem. Łuska wyciągana z komory nabojowej, w której jeszcze jest ciśnienie dopasowała się do ścianek komory nabojowej, co zlikwidowało" szyjkę.Pozdr,.Władek
DJaZi Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Teoria jest chyba dobra ale trochę mi nie pasuje bo nie ma najmniejszych śladów wyprostowania oryginalnej szyjki chyba że wybuch nastąpił przy nie całkowicie wprowadzonem naboju wtedy ciśnienie wybuchu jest ogromne i mogło by szyjkę rozprostować a druga sprawa to we wszystkich jest lekko zawężona szyjka gdzieś do kalibru 7 mm a przy wybuchu raczej ją rozchyla czekam jeszcze na inne sugestie pzdrp.s.a co myślicie o tej drugiej
efes Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 A ja myślę ,że nic takiego nie miało tu mjejsca.Popatrzcie,nie ma śladu rozdęcia łuski co musiało by nastąpić gdyby działo to się nawet tylko częśćiowo poza lufą.Mam łuskę podobną tylko dla odmiany 3mm krótszą.Szyjka identyczna.I co?Jest od belgijskiego Mausera 7,65x54/patrz forum/Myślę ,że trzeba poszukać do niej broni.pozdr efes
Pytanie
DJaZi
Witam
proszę o zidentyfikowanie łuski podobnej do mauzera,z oznaczeniem niemiecki ale jakaś dłuższa trafiają się one po między zwykłymi maserami dla porównania mauzerowska obok
pzdr
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.