Skocz do zawartości

sztandar 8 psk z Chełmna

jaca2003

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych kolegów.Ma ktos może słynne zdjęcie z albumu mit Hitler in Polen na którym oficer Wehrmachtu prezentuje Adolfowi i Henrysiowiproporczyk od trąbki 8 psk jako Polski Sztandar?
Z góry dzieki za odpowiedż.
Pozdrawiam
Napisano
Kurde balansik nie wierzę.czy to lenistwo kolegów czy kompletny brak wiedzy w temacie(mam na myśli ten album).Dla nie zorientowanych powiem ze ten proporczyk od trąbki sygnalisty w/g naszych sojuszników obił" za sztandar 8 psk z Chełmna i tak było to przedstawiane w sojuszniczej literaturze(az boję się użyć słowa Hitlerowskiej bo znowu będzie żem troll lub inny gumiś).
akurat przerabiam historię naszych wrzesniowych sztandarów i wychodzą tam różne ciekawe perełki(np wspomnienie o tym zdjęciu).Naprawde ciekawy kawał historii.
Pozdrawiam i liczę na przegrzebanie domowych archiwów.
Napisano
jakby co to biorę kazdego paskude który wyciągnał swe łapy (zresztą paskudne i trędowate)po Nasze Świetości.akurat przerabiam temat Nasze Sztandary z 39 i ich póżniejsze losy.trafiłem niestety tylko trochę literatury ale zadnych zdjęć tylko odsyłacze a to tu a to tam.za każdą fotkę z góry oddaję jednego szkopa na odstrzał.
Pozdrawiam.
Napisano
W połowie tego topicu znajdziesz to czego szukasz:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=81777
i jeszcze inne foty ze sztandarami.
poz Slaw 100
Napisano
Dzięki za link. tak mi się coś po pustej głowie kolebało że gdzieś to widziałem ale gdzie to już byłem zbyt tępy aby sobie przypomniec.Co do 54 pp z Tarnopola to z tego co doczytałem do tej chwili nie ma śladów ze sztandar został zdobyty w czasie działań wojennych.Zresztą wszystko co trafiłem w literaturze wskazuje że szwaby nie zdobyli ANI JEDNEGO sztandaru.Chyba najciekawszą drogę do MWP przebył sztandar 72 pp z Radomia. Po rozbiciu pułku pod Pabianicami niedowieziony do Warszawy ukryty na cmentarzu w Radomiu wydany przez zdrajce eksponowany w Niemczech odnaleziony w ruinach koszar w Dreżnie przekazany WOP-istom w 1 9 5 8 r przez oficera Armii Czerwonej.Nieżle.Albo sztandar 76 pp z Wołkowyska nawet był w rękach niemieckich w boju pod Milejowem gdzie potem pułk został zniszczony.W czasie walki poległ chorąży a Niemcy dumnie rozwineli Sztandar(jak Krzyżacy w Krzyżakach)i wtedy Nasi Żołnierze ostatnim zrywem udeżyli sztandar odzyskali a potem kapelan pułku wywiuzł go aż pod Wołkowysk gdzie zakopany doczekał wyzwolenia a jego zbutwiałe resztki można oglądać w MWP(o ile dobrze kojazę to je oglądałem ale nie wiedziałem o jego historii).
Naprawdę temat Sztandarów i ludzi z nimi związanych jest fascynujący.Za kazda podpowiedż w temacie będe zobowiązany.
Pozdrawiam
Napisano
Nie kojaże a kiedy on był?
Na wszelki wypadek jagby nie problem to póść na maila. Z góry dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.
Pozdrawiam
Napisano
z marca 2003 r. jest tam fotka jak jakis szkop trzyma płonacy sztandar. Artykuł dosc ciekawy a podesłac moge ale dopiero w piatek.
Pozdrawiam
Napisano
OKI czekam z niecierpliwością bo tego numeru to chyba nie mam ale zaraz ide ryc do piwnicy.
Z góry dzieki(i żeby cię redakcja za piractwo za konsekwencje nie pociągneła)
pozdrawiam
Napisano
Jeszcze przy okazji kilka pytań.Czy ktoś wie w jaki sposób sztandar 14 p uł znalazł się w Angli w roku 60?
Czy ktoś zna losy sztandarów 1 MPS i 2 MPS (bo te pułki chyba miały sztandary a nigdzie w żadnym opracowaniu nie natknąłem się na jakiekolwiek informacje o sztandarze ani o jego losach w obliczu klęski LOW).
Pozdrawiam
Napisano
W arysach historii wojennej pułków polskich w kampani wrzesniowej" sa opisy o histori sztandarów posiadam opracowanie 2 MPS i podane jest tam ze pułk ten nie posiadał sztandaru. Z tej serii mam jeszcze 21 PP, 35 PP, 3 PSP i 55 PP. Jak chcesz jaca2003 to tez moge zrobic skany tych stron i Ci podesłac.
Pozdrawiam
Napisano
Taką informację znalazłem w książce GDYNIA 1939"- (niestety w tym momęcie nie mam jej pod reką aby podać nr strony).Z tego co pamiętam są podane nazwiska osób które
otrzymały rozkaz zakopania sztandaru . Niestety osoby te nie przeżyły wojny.Po wojnie było kilka prób odnalezienia sztandaru ale.... bez powodzenia.
poz Slaw 100
Napisano
Pitt i Slaw zaczynam się niecierpliwic.czy koledzy juz zapomnieli o swoich obietnicach?Zaczynam obgryzac sobie drugi komplet paznokci(u stóp)czwartym kompletem zębów (ale już nie z NFZ).Plis mi o te obiecane skany.Bo se cos zrobię.
Pozdrawiam
Napisano
Hm, nie mogę znaleść książki- chyba ją pożyczyłem .
Czy może ktoś z czytających tego posta ma książkę GDYNIA 1939" ( tą grubą cegłę")?
poz Slaw 100
Napisano
A moze jednak pójśc za radą Pitt-a34 i koledzy by tak z łaski swojej zamieszczali wszelie zdjęcia przed i wojennymi Sztandarów WP 1939?Zarówno te z defilad WP jak i ewentualnych zdobyczy wojennych" niemiaszków?
temat moze się całkiem całkiem rozwinąć a kazda sugestia czy opinia może wiele wniesć do aktualnie posiadanej wiedzy na ten temat(tak jak przeze mnie jak i przez kolegów). Z góry dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.
pozdrawiam
Napisano
Pitt34 mógłbyś jeszcze poćwiczyc z tym zdęciem płonącego sztandaru?
bo na tym co odebrałem to widać że coś jest ale co to juz trudno sie domyślić.proszę spróbuj może coś lepszego wyjdzie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie