okejos Napisano 25 Listopad 2002 Autor Napisano 25 Listopad 2002 Ponieważ udało sie mojemu koledze rozbroic panzerfausta (hurra żyjemy ) przystępyje do jego rekonstrukcji a raczej renowacji, pięknie zachowały się trzon z lotkami. pytanie gdzie mogę znalęść albo jak by ły malowane orginalne Panzerfausty.
Gość Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 Panzerfausty najczesciej byly malowane farba Ral7028 piaskowy,ciemno-zolty(Dunkelgelb).Jeden koles wyszabrowal piastke (strychowca) pokryta 3-j kolorowym kamuflazem:piskowy,scharo-zielony,turkis.sten
jotes Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 http://www.geocities.com/~fi1877/miscpics/faust01.jpgWyglądają dość autentycznie, może nie były podmalowywane?Pzdr,jotes
Gość Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 dzieki chłopaki jak go wyszykuje to zaprezentuje na galerii na lotkach jeszcze oksyda
Gość Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 jotes on jest pomalowany na olivkowo-zielony(RAL6003),tysz piknie wyglada:-)Narasten
jotes Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Na zdjęciu są p-fausty kupione i użytkowane przez armię fińską, ale myślę, że w tym przypadku nie było specjalnego malowania :-)jotes
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Znalazlem jednego w zoltym malowaniu.http://blefru.narod.ru/hard/p60/p60.htmPzdrSten
Frozzer Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 ja mam rure w oryginalnym malowaniu, piaskowym. podesle zdjecie jak tylko je zrobie
Rumburak Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Hello!O ile wiem panzerfausty były malowane na tzw. kolor german gray. Tak się ta farba nazywa w nomenklaturze modelarskiej. Oryginalny kolor można podejrzeć na panzerfauście wystawionym w Muzeum Uzbrojenia na poznańskiej Cytadeli (jest tam też pancerschreck).Na rurze panzerfausta był czerwony napis ostrzegający przed ogniem, a na głowicy malutka karteczka z papieru z instrukcją obsługi. Z panzerfausta można też było strzelać umieszczając go pod pachą, a nie tylko z ramienia. Panzerfausty są ładnie pokazane na stronie Whatfora o Powstaniu Warszawskim www.whatfor.prv.pl w drugiej części działu pt. uzbrojenie strzeleckie. Jest tam też pokazana wspomniana przeze mnie ta karteczka z instrukcją z głowicy. Aha. W książce Pikujące Orły o niemieckich spadochroniarzach na ostatnich stronach są fajne opisy działania i używania panzerfausta.PS. Do autora tego wąatku. Gdzie to cudo znalazłeś?
jotes Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Hm, no to zmienia postać rzeczy. To może ktoś wyjaśni, czy jednak żółty czy może szary? Rumburak: jesteś pewien, że kolor p-fausta na Cytadeli jest oryginalny? Większość sprzętu trafiła tam z wykopków w latach 60-tych? Ma karteczkę i napisy?
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Panzerfaustem to chyba raczej tylko spod pachy.
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Rumburak ja niestety niewidzialem jeszcze Panzerfausta w szarym malowaniu,ale piaskowo-zoltych to sporo widzialem. Tu jeszcze jeden zolty:http://wehrmacht.punkt.pl/panzerfaust.htmlWiesz moze gdzie znajde jakies foty szarych piastek?Pozdrsten
yoony Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 tak generalnie to juz pod koniec to malowali czym popadlo wiec ja bym sie nie dziwil nawety jakby bykl wogle nie malowany
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Hello!Prawda jest taka. Niemcy malowali panzerrury malowali czym popadło albo tym co akurat mieli pod ręką, a do tego dodawali różne ilości rozjaśniaczy więc odcienie tego szarego czy piaskowo - szarego, a nawet żółtego mogłby być różne. Podobnie z panzerschreckami, widziałem na zdjęciach lub rysunkach panzerschrecka w kamuflażu, zielone pasy na beżowym tle. Kolor trzeba dodbrać eksperymentalnie (spróbuj użyć wermacht olive - możw on będzie dobry, tak mi poradził ekepert modelarski od niemieckiego sprzętu). A w Muzeum na Cytadeli malowanie panzerfausta jest odtworzone nie prawdziwe, myliłem się. W muzeum twierdzą, że to kolor prawie zgodny z oryginałem. PozdrPowodzeniaPs. Jak zrobicie panzerrure to wyślijcie zdjęcie!
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Znalazlem fotke panzerschrecka z fajnym kamuflazemhttp://www.wlhoward.com/photo47.htmsten
mietek Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Na fotce jaką zrobiłem w muzeum w St.Petersburgu jest:Panzerfaust - rura jasno piaskowa, osłona stożka kumulacyjnego o ton ciemniejsza, pozostała część gruchy ciemny brąz, ale miejscami rozwodniona farba i wychodzi z pod tego piaskowy.Panzerschrek - zielony z piaskowymi i brązowymi plamami ( nie ma ich na wewnętrznej stronie osłony), plamy chyba pędzlem.Offenrohr - piaskowo-zielony
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Widziałem skrzynię znalezioną w jakiejś szopie i w środku były 4 sztuki w 2 kolorach: ciemnożółty (piaskowy) i coś co przypominało szary. Na głowicach żółtych były naklejki a na szarych nie. Skrzynia raczej oryginalna, a w środku było też pudełko z zapalnikami i detonatorami. Skrzynia dla odmiany była zielona.
Frozzer Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 oto zdjecie mojego panzerfausta, z zachowanym napisem Achtung i pieczatka. :) jak widac jest on zolty
jotes Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 No, pikny ;-) Najlepszy dowód jak dotąd. Zobaczymy, czy ktoś Cię przebije szarym ...
Łukasz Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 http://www.wehrmacht.punkt.pl/panzerfaust.html <-tam jest o pancerkach więcej:)
Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 sprzęt wykopany w rejonie Sępólna Kraj. był dunkelbelb z czerwonymi napisami i strzałkami
Gość Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Dunkelgelb był od 1943 standardowym kolorom dla całego sprzętu niemieckiego, nie tylko pojazdów bojowych. Konsekwentnie był standardowym kolorem na który malowano w fabryce również panzerfaust
Gość Napisano 3 Grudzień 2002 Napisano 3 Grudzień 2002 Witam! Wspominanego przeze mnie panzerfausta i panzerschrecka z Muzeum na Cytadeli można zobaczyć na stronie poznańskiej grupy odtworzeniowej Grossdeutschland. Jak pisałem wcześniej farba na tej broni jest nałożona po wojnie. Facet na tej fotce przymierza się do panzerschrecka, pod nim znajduje się nasza ukochana panzerrura. POZDROWIENIAA oto link: http://www.republika.pl/festung_posen/muzea/strony/A.htm
jotes Napisano 3 Grudzień 2002 Napisano 3 Grudzień 2002 Dzięki. Czyli jednak żółty", choć nie oryginalny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.