U96 Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 z kim lub z czym można powiązać ten kształt ostrogii:kształt walca zakończony stozkiem dł. ok 3cmnie posiadam aparatu i musze pozostac przy tej formie.Prosze o sugestie lub podanie stron związanych z mym pytaniem.z gory dziekuje.z szacunkiem VJ
hakas Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 U96 nie wygaszaj. Łatwiej było by mi to ocenić z fotką ale jeśli nie chcesz lub nie możesz zamieścić to już Ci wyjaśniam jest to ostroga wczesno średniowieczna. Podobnych ostróg na forum identyfikacje jest dwie oprucz twojej. Jedna z brązu i druga zelazna obydwie maję element kolny w formie ostrosłupa. Czy miecz znalazłeś razem z ostrogom jeśli tak to podaj wymiar miecza to pomoże w dokładniejszym ocenieniu okresu z którego pochodzi ostroga. Podaj okolice gdzie ją znalazłeś to tez pomoże w identyfikacji. Czołem i nie zrażaj sie pozdrawiam hakas
hakas Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 U96 daj fotke lub skan jestem ciekawy fantów.hakas
dominic Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 cze jakbys mogl to tez bym chcial zobaczyc na priva pzdr
hakas Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Tu hakas. Nie przejmuj się niewypałkami. Zamieść to Ci pomogę ja tez jestem od staroci a nie rupieci. Czekam na foto i gratuluję.
hakas Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Świetny gość z Ciebie. tylko uwazaj bo ci panowie nie lubią takich jak my. Mój adres Kodjak@tlen.pl gdybyś chciał pokorespondować o tych czasach to chętnie tam Ci się przedstawię. Pozdrawiam a Twoje znalezisko to jest starsze niż Xw. Przez ten czas wolny postaram się wygrzebać wszystkie moje materiały co do rytualnego pochówku i niszczenia broni i przedmiotów. Czołem i powodzenia. Cieszę się ze udało mi się utrzymać ten temat i Cię w końcu wywołać do dyskusji. Jeszcze raz pozdrawiam hakas.
hakas Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 A może to poprostu relikt pogańskiego pochówku już w czasach katolickiej Polski ok1020r. Jakiś stary władyka chciał ledz w ziemi jak przodkowie? Prowincja długo była pogańska a ślady starych obyczaji są zachowane śladowo do dziś Czołem.
Jadzia Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 Jak nie zdjecie to chociaż wstaw rysunek to moze ktos cos powie +/- bliżejJadzia
U96 Napisano 3 Listopad 2004 Autor Napisano 3 Listopad 2004 przepraszam panowie ale wygaszam temat.Prosze administratora o usuniecie tematudziekuje z szacunkiemVJ
U96 Napisano 9 Listopad 2004 Autor Napisano 9 Listopad 2004 miejsce w lesie, wzniesienie zryte przez katiusze. Ostrogi, miecz, grot piki,wedzidło, strzemie zrzucone w jednym miejscu pod warstwa ok,10-15cm ziemi. Praktycznie wszysto połamane lub powyginane. Miecz ktos probował prostowac ale pekł. Charakterystyczne jest to że małe kawalki kosci sa wrosnięte w strzemia. Teren nie nosi śladow po łopatologach" brak klasycznych DOŁOW. Zastanawiam sie nad dwoma sporymi glazami na szczycie.W odległosci ok.300m zniszczone domostwo XIX-XXw.z szacunkiem VJ
U96 Napisano 30 Październik 2004 Autor Napisano 30 Październik 2004 Do Jadzi:Postaram sie zrobic zdjecia ostrogi i miecza ale tych zdjec nie umieszcze na tym forum - proste- nie chce odpowiadac na głupie pytania i bezpodstawne zarzuty panow od niewypałow.Pograłem ostro ale taka jest PRAWDA :-(z szacunkiem VJ
hakas Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 od XIV w zaczynają się ostrogi z elementem kolnym w formie gwiazdy. Świetnie ze dałeś sobie radę. Mam prośbe napisz do mnie jesli nie sprawi ci to kłopotu jak to znalazłeś? kodjak@tlen.pl Mam nadzieje ze jeszcze kiedyś coś razem zidentyfikujemy.hakas
hakas Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 U96 odezwij się co jeszcze mozesz powiedzieć o mieczu długość szerokość i tp to ci pomoge hakas
U96 Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 z kim lub z czym można powiązać ten kształt ostrogii:kształt walca zakończony stozkiem dł. ok 3cmnie posiadam aparatu i musze pozostac przy tej formie.Prosze o sugestie lub podanie stron związanych z mym pytaniem.z gory dziekuje.z szacunkiem VJ
hakas Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Cześć U96. To co znalazłeś po Twoim opisie nie wygląda mi na przypadkowe znalezisko starych rzeczy . Słyszałeś o uśmiercaniu przedmiotów aby poszły z właścicielem w zaświaty. Jeśli chodzi o grot to nie od piki. Pika to zupełnie inna bajka szkoda ze nie mogę zobadzyś znaleziska. Samo zlokalizowanie świadczyć może o pochówku. Kopałeś głębiej? A te kości to inkrustacja. Przeszukaj dokładnie jeszcze raz teren. Pozdrawiam Hakas.
U96 Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 dzieki bardzo hakas ale juz sobie poradziłem:miecz i ostrogi w granicach XII-XIII wiek. a moze troche w dół. z szacunkiem VJ
Pytanie
U96
kształt walca zakończony stozkiem dł. ok 3cm
nie posiadam aparatu i musze pozostac przy tej formie.
Prosze o sugestie lub podanie stron związanych z mym pytaniem.
z gory dziekuje.
z szacunkiem
VJ
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.