Skocz do zawartości
  • 0

Ostroga

U96

Pytanie

Napisano
z kim lub z czym można powiązać ten kształt ostrogii:
kształt walca zakończony stozkiem dł. ok 3cm
nie posiadam aparatu i musze pozostac przy tej formie.
Prosze o sugestie lub podanie stron związanych z mym pytaniem.
z gory dziekuje.
z szacunkiem
VJ

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
U96 nie wygaszaj. Łatwiej było by mi to ocenić z fotką ale jeśli nie chcesz lub nie możesz zamieścić to już Ci wyjaśniam jest to ostroga wczesno średniowieczna. Podobnych ostróg na forum identyfikacje jest dwie oprucz twojej. Jedna z brązu i druga zelazna obydwie maję element kolny w formie ostrosłupa. Czy miecz znalazłeś razem z ostrogom jeśli tak to podaj wymiar miecza to pomoże w dokładniejszym ocenieniu okresu z którego pochodzi ostroga. Podaj okolice gdzie ją znalazłeś to tez pomoże w identyfikacji. Czołem i nie zrażaj sie pozdrawiam hakas
Napisano
Tu hakas. Nie przejmuj się niewypałkami. Zamieść to Ci pomogę ja tez jestem od staroci a nie rupieci. Czekam na foto i gratuluję.
Napisano
Świetny gość z Ciebie. tylko uwazaj bo ci panowie nie lubią takich jak my. Mój adres Kodjak@tlen.pl gdybyś chciał pokorespondować o tych czasach to chętnie tam Ci się przedstawię. Pozdrawiam a Twoje znalezisko to jest starsze niż Xw. Przez ten czas wolny postaram się wygrzebać wszystkie moje materiały co do rytualnego pochówku i niszczenia broni i przedmiotów. Czołem i powodzenia. Cieszę się ze udało mi się utrzymać ten temat i Cię w końcu wywołać do dyskusji. Jeszcze raz pozdrawiam hakas.
Napisano
A może to poprostu relikt pogańskiego pochówku już w czasach katolickiej Polski ok1020r. Jakiś stary władyka chciał ledz w ziemi jak przodkowie? Prowincja długo była pogańska a ślady starych obyczaji są zachowane śladowo do dziś Czołem.
Napisano
przepraszam panowie ale wygaszam temat.
Prosze administratora o usuniecie tematu
dziekuje
z szacunkiem
VJ
Napisano
miejsce w lesie, wzniesienie zryte przez katiusze. Ostrogi, miecz, grot piki,wedzidło, strzemie zrzucone w jednym miejscu pod warstwa ok,10-15cm ziemi. Praktycznie wszysto połamane lub powyginane. Miecz ktos probował prostowac ale pekł. Charakterystyczne jest to że małe kawalki kosci sa wrosnięte w strzemia. Teren nie nosi śladow po łopatologach" brak klasycznych DOŁOW. Zastanawiam sie nad dwoma sporymi glazami na szczycie.W odległosci ok.300m zniszczone domostwo XIX-XXw.
z szacunkiem
VJ
Napisano
Do Jadzi:
Postaram sie zrobic zdjecia ostrogi i miecza ale tych zdjec nie umieszcze na tym forum - proste- nie chce odpowiadac na głupie pytania i bezpodstawne zarzuty panow od niewypałow.
Pograłem ostro ale taka jest PRAWDA :-(
z szacunkiem
VJ

Napisano
od XIV w zaczynają się ostrogi z elementem kolnym w formie gwiazdy. Świetnie ze dałeś sobie radę. Mam prośbe napisz do mnie jesli nie sprawi ci to kłopotu jak to znalazłeś?
kodjak@tlen.pl
Mam nadzieje ze jeszcze kiedyś coś razem zidentyfikujemy.
hakas
Napisano
z kim lub z czym można powiązać ten kształt ostrogii:
kształt walca zakończony stozkiem dł. ok 3cm
nie posiadam aparatu i musze pozostac przy tej formie.
Prosze o sugestie lub podanie stron związanych z mym pytaniem.
z gory dziekuje.
z szacunkiem
VJ
Napisano
Cześć U96. To co znalazłeś po Twoim opisie nie wygląda mi na przypadkowe znalezisko starych rzeczy . Słyszałeś o uśmiercaniu przedmiotów aby poszły z właścicielem w zaświaty. Jeśli chodzi o grot to nie od piki. Pika to zupełnie inna bajka szkoda ze nie mogę zobadzyś znaleziska. Samo zlokalizowanie świadczyć może o pochówku. Kopałeś głębiej? A te kości to inkrustacja. Przeszukaj dokładnie jeszcze raz teren. Pozdrawiam Hakas.
Napisano
dzieki bardzo hakas ale juz sobie poradziłem:
miecz i ostrogi w granicach XII-XIII wiek. a moze troche w dół.
z szacunkiem
VJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie