Skocz do zawartości

Ptasie obrączki.

lespak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z pewnością nie był to gołąb portugalski,kod Portugalii na obrączkach to PORT".
Osobiście skłaniałbym się ku twierdzeniu iż należała jakiegoś ptaka chronionego,wędrownego.
  • Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
Średnica 8mm, a wysokość 10mm.
Jest strasznie lekka,
materiał to jakaś cyna czy coś takiego.

pozdrawiam
Napisano
Co do adresu wyżej to jest dobry tylko,że oni zajmują sie wyłącznie ptakami chronionymi,nie zbieraja informacji o gołębich obrączkach.A moja taka jest :(.
pozdrawiam
Monti
  • 1 month later...
Napisano
Witam. Będąc niedawno na prelekcji w/w instytucie zrobiłem fotę obrączek ptaków dzikich - którymi zajmują się, oraz ptaków chodowlanych - te nie interesują ich. Jeśli was to interesuje to wstawię fotki.
Napisano
czesc.
zajmuje sie zarowno ptakami jak i - okazyjnie - kopaniem.
info z obraczek hodowlanych nie dotyczy stornitu, dlatego, jesli znajdziecie obraczke PL nie zawracajcie im glowy. oni zajmuja sie migracja ptakow dzikich a nie chodowlanych.
szukajcie tych z RP i orzelkiem, ewentualnie podpisanych przez STORNIT.

kibic - sidla na drapole sie nie nadaja. w okolicach Kampinosu widzialem jastrzebia (bo to one zdejmuja golebie) przybitego bretnalem do pnia ! takiego hodowce" chetnie powiesilbym obok...

SP17 - wrzuc zdjecia - przyda sie do identyfikacji...

miejsce, gdzie jastrzab konsumuje latwo znalezc - po oskubach :)

pozdrawiam
Tomek
Napisano
Narazie wrzucilem na poszukiwaniach w dziale inne znaleziska w watku o obraczkach. A ja wlasnie mam 2 chodowlane z PL i orłem jedna z 1968 druga 1972.
Napisano

a te to zagraniczne dzikich.
Generalnie to całe pierścienie - chodowlane, przecięte(półpierścień) dzikie.
Na fotce chodowlanych w lewym dolnym rogu jest jedna - dzikich - zaciśnieta tak jak na łapce ptaszka.

Napisano
Witam
A może , kogoś interesują obrączki i ; znaki tożsamości zwierzaków ; z czasów wojny , to chętnie oddam .
- woojec -
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam
Proszę o podanie regionu, z którego pochodził ten ptaszek:
PL 0179 04 6156
aluminium w niebieskim tworzywie.
pzdr
ex
Napisano
hej Woojec, a jakie masz znaki tożsamosci? mnie ineresowały by te z warszawy i najblizszych okolic (przed 1956 r.)

pozdr rl

ps dziędki za odpowiedź
Napisano
Proszę o info następujących obrączek:
15696 67 P13 (z orzełkiem)
10731 PL-0354 00
17610 FRANCE 1997
13152 PL 0354 00
Wszystkie znalezione na terenie Wrocławia.
  • 2 years later...
Napisano
Witam Jestem kolekcjonerem obrączek i bardzo chętnie odkupię od osób które znajdują obrączki od gołębi ,a nie kolekcjonują i nie bardzo wiedzą co z tym fantem zrobic, to bardzo proszę o kontakt,jerzy888@o2.pl
Napisano
Prześledziłem sprawę kolesia na forum poszukiwacze..." który prosił o darowanie obrączek,ten sam póżniej trafił do nas ...( choć miał różne nicki )ktoś odkrył po fotkach, że wstawiane są póżniej do sprzedaży...
  • 2 weeks later...
Napisano

Cześć. To moje trafienia pamiątek po ptaszkach", znajduje je w lesie, na drodze i polu. W zasadzie trafiają się wszędzie, dobrym miejscem są miejsca żerowania latających drapieżników. Pozdrawiam.

• 3 weeks later...
Napisano
Cześć. Mam prośbę do jerzy888, jesteś kolekcjonerem, wobec czego zamieść kilka fotek zbiorów. z chęcią je zobaczę i inni z forum( jak je segregujesz, kolorami, rocznikami czy w inny sposób). Pozdrawiam i czekam na foty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie