U96 Napisano 27 Październik 2004 Autor Napisano 27 Październik 2004 akładka" na hełm -jestem trochę zdziwiony pomysłowościa: http://www.militaria-lexikon.de/katalog/wk1/wk1_grabenpanzer/wk1_grabenpanzer.html VJ
2A Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Witaj U..Czemu zdziwiony ? I wojna, jak Wiesz, to same cudeńka i gizma a to tutaj całkiem rozsądne było 'na specjalną okazję'. Właśnie, na jaką?pzdr
U96 Napisano 27 Październik 2004 Autor Napisano 27 Październik 2004 Mozliwe ze do ezpiecznego" wychylenia głowy poza krawędż okopu a moze do walki w ręcz ( cios głową zwany potocznie z bańki") :-}vjVJ
2A Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 ee..raczej do zaskakiwania z nienacka archeologów w Afryce Niemieckiej..
Forteca Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Do szybkiego przebiegnięcia do nieprzyjacielskich okopów pod ogniem broni maszynowej, zastosowane po raz pierwszy na poczatku 1915 r. na froncie zachodnim. Oddziały tak ubrane" nie posiadały karabinów, jedynie pałki, maczugi i inne zabawki" - zresztą dobierano do nich żołnierzy metodą selekcji, wyszukujć osobników wszczynajacych burdy i mających rozboje na koncie. Podobne oddziały były w prawie każdej armii I wojny, a sprzęt ten występował masowo, to nie żadnie kuriozum.
Forteca Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 A oto pan w takim pancerzu - fotka mala, bo nie mam specjalnie czasu szukac, gdzie mi sie zapodział oryginal
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.