rado73 Napisano 25 Październik 2004 Autor Napisano 25 Październik 2004 Czy ktoś wie w jaki sposób były znakowane łuski 75 mm do armaty wz. 1897?Trafiła w moje ręce łuska, która podobno ma być polska, ale budzi moje wątpliwości.Fragmenty sygnatur (spód łuski) to:75P, 1 a pod spodem * , jest też mały znaczek Starachowic czyli Litera S wpisana w T i inne.
DTH Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Jesli zmierzysz srednice luski, to bedziesz wiedzial, czy to polska 75 mm:)))))) Bo znak (ST) Starachowic, o ktorym piszesz na obcych luskach raczej nie wystepowal:))A juz powaznie, to luski byly roznie znakowane.Te sygnatury o ktorych wspominasz tez sie pojawiaja na polskich 75-kach, wiec zapewne to polska luska:)
DTH Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Tu masz swoje oznaczenia, gdzies wygrzebalem nawet taka sama chyba. Cyfra 5" slabo odbita, ale jest po siodemce.
DTH Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Tu inne oznaczenia dla porownania, troche slabo widac, bo luska jest kryta biala farba (kamuflaz zimowy).
JoncaA Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 tak wygladaja przepisowe oznaczenia na polskich łuskach do armaty wz.97.Czarne pasy i napisy, marną robione farbą, wiec w wykopkach nie wystepują, oznaczały rodzaj naboju (to byla amunicja scalona).
DTH Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Wszystko prawda z ta roznica, ze trafiaja sie i wykopy:)(potwierdzenie obok)
rado73 Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 Moja łuska jest identyczna z tą prezentowaną przez DTH.Dziękuję wszystkim za odzew i pomoc.
Shluka Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Witam!Nie chciałem zakładać nowego wątku więc odświeżam ten.Co oznacza w tej sygnaturze Spc" w miejscu partii wyrobu?Pozdrawiam Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.