Skocz do zawartości
  • 0

Prosba do marynistów

DTH

Pytanie

Napisano

Jakis czas temu wpadla mi w rece calkiem zgrabna kolekcja fantow po polskich marynarzach.Czesc fantow zidentyfikowalem sobie przy pomocy dostepnej literatury lub po sygnaturach, jako Wrzesien, czesc jako Zachod.Natomiast zostalo kilka rzeczy, ktorych nijak nie potrafie rozgryzc, bo tu pewnie role graja szczegoly, a MarWoj nigdy nie byl moja mocna strona:)Wiem, ze jest tu paru kolegow, ktorzy interesuja sie nasza MW, stad prosba o identyfikacje, przy czym stopnie to moze bym sobie i ustalil, ale czy jest mozliwosc stwierdzenia, czy to w sluzbie polskiej, czy angielskiej, bo sadzac po zrodle pozyskania, tylko te dwie mozliwosci wchodza w gre.

1.Cos takiego...

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć
Bardzo ciekawy zbiorek- gratuluje strzału.Co do zaprezentowanych przez Ciebie fantów .Jak dla mnie pozycja 1-7 to wszystko stopnie związane z PMW i tak :
fot- 1-2- pagony p.por - co prawda z tyłu jest sygnatura wykonawcy angielskiego ale wzór tasmy świadczy o tym że jest to dla polaka ( taki sam jak przed wojną)
- fot-3-4 pagon kapitana z guzikiem wz 1920/20- czy jest to z okresu II RP czy też z Anglii tego nie wiem ( zobacz sygnature na guziku)
-foto -5-6 stopień kapitana - korpus morski
-foto 7 -stopien porucznika - korpus morski-zdecydowanie przedwojenny (charakterystyczna sprawa stopień na rękawie był obszyty w całym obwodzie rękawa)
fota 8- tez mi wygląda na stopien polski .Musze to sprawdzić.( W angielskiej mar.woj - występował taki stopień (wzór)był to Commodore 1st Class)
Co do stopni angielskich:
Ich stopnie oficerskie zaczynały się od pierwszego paska szerokiego .Wrzuce skana dla porównania.
ps
Do postu dodałem wzór tasmy z przedwojny
poz Slaw 100

Napisano

Hm ,małe sprostowanie do sprawy stopni angielskich .Tablica którą wrzuciłem wcześniej troche wypaczyła całość - faktycznie stopnie te miały podobny wzór jak nasze .Ale jestem dalej pewien że to co na fotkach 1-7 to są dystynkcje związane z Pol.Mar.Woj.

poz Slaw 100

Napisano
SLAW:bardzo Ci dziekuje.Przyznam sie, ze liczylem wlasnie na Ciebie, bo pamietam, ze czytalem juz Twoje posty na temat MW i widac, ze jestes kumaty" w tej materii:) Guzika nie sprawdze, bo jest scisle przyszyty i musialbym go pruc, a nie usmiecha mi sie to specjalnie.Ale sprawdze, bo dostalem jeszcze 5-6 roznych marynarskich guzikow, tyle, ze jakos nie zabralem sie za porownanie:)Moze jest identyczny. Co do tasmy, to wrzucona przez Ciebie owa przedwojenna jest identyczna wydaje mi sie tyle, ze u mnie flash z aparatu rozjasnil ja mocno na focie.Chociaz diabli wiedza, mysle, ze tylko empirycznie mozna byloby to rozsadzic, porownujac je, kladac obok siebie.
Podwojnych sztuk nie mam, wkleilem wszystko co dostalem, a czego nie potrafilem zidentyfikowac, ale bezczelnie i balwochwalczo przyznam, ze to raczej drobiazgi w porownaniu do reszty:)) Jeszcze raz dziekuje, teraz zmykam, ale wieczorem dokladnie sobie posprawdzam wszystko z tablicami, ktore wrzuciles:) Pozdrawiam.
Napisano

Faktycznie fota którą wrzuciłem jako materiał do porównania
wyszła strasznie ciemna dlatego dodaje następną (rozjaśniłem ją ) ,szerokość taśmy 138 mm .
poz Slaw

Napisano
Jesli to, co wrzuciles powyzej to Wrzesien, to faktura tasmy jest identyczna, jak w mojej fotce nr 7, co potwierdzaloby Twoja teorie, ze ta opaska" jest charakterystyczna dla II RP.Pozostale maja inna fakture, ale o dziwo, podobną do Twojego pierwszego zdjecia, ktore jak piszesz przedstawia fant pre 1939.W kazdym badz razie dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie