Skocz do zawartości
  • 0

Bunkier? Piwnica?

piryt

Pytanie

Napisano
Na początku pragnę przeprosić Tych, którzy czytali już post prawie czołg", gdyż ten jest podobnej treści jak tamten. Postanowiłem zamieścić go ponownie, gdyż dotarło do mojego małego rozumu, że tytuł nie ściągnie ludzi, którzy mogą mi naprawdę pomóc. Bo ktoś kto zajmuje się bunkrami, umocnieniami i rzeczami podobnymi raczej nie wejdzie na post o czołgach.
Więc po zmianie tytułu postanowiłem zamieścić go jeszcze raz i jeszcze raz za to przepraszam.

Budowla z czerwonej wypalanej cegły całkowicie zakopana po zachodniej stronie wzgórza, leżąca w pobliżu granic sprzed 1939 r; Czesko, Niemiecko i Polskiej. Obiekt znajdował się na terytorium Niemiec. Podstawa prostokątna 260cm/248cm(wymiary zewnętrzne). Grubość ścian 50 cm. Fronty ścian dłuższych na zachód i wschód. Wejście od strony zachodniej o wymiarach 70cm/125cm. Przestrzeń wewnętrzna przedzielona ze wschodu na zachód symetrycznie ścianą nośną o grubości 40 cm połączoną ze ścianą wschodnią. W ten sposób w pomieszczeniu powstała powierzchnia na kształt litery C o szerokości 55 cm. (Bardziej obrazowo to są tam 2 komory od wejścia na prawo i lewo o szerokości 55cm, a na przeciw wejścia ta cholerna ściana nośna ). Wysokość pomieszczenia 176 cm, podłoga z betonu. Sufit; "struny betonowe o szer 26 cm położone z północy na południe. Nad sufitem 2 warstwy cegieł i później znowu te "struny i warstwa ziemi."

Co to za budowla? Może ktoś spotkał się z czymś takim? Pomóżcie proszę

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na początku pragnę przeprosić Tych, którzy czytali już post prawie czołg", gdyż ten jest podobnej treści jak tamten. Postanowiłem zamieścić go ponownie, gdyż dotarło do mojego małego rozumu, że tytuł nie ściągnie ludzi, którzy mogą mi naprawdę pomóc. Bo ktoś kto zajmuje się bunkrami, umocnieniami i rzeczami podobnymi raczej nie wejdzie na post o czołgach.
Więc po zmianie tytułu postanowiłem zamieścić go jeszcze raz i jeszcze raz za to przepraszam.

Budowla z czerwonej wypalanej cegły całkowicie zakopana po zachodniej stronie wzgórza, leżąca w pobliżu granic sprzed 1939 r; Czesko, Niemiecko i Polskiej. Obiekt znajdował się na terytorium Niemiec. Podstawa prostokątna 260cm/248cm(wymiary zewnętrzne). Grubość ścian 50 cm. Fronty ścian dłuższych na zachód i wschód. Wejście od strony zachodniej o wymiarach 70cm/125cm. Przestrzeń wewnętrzna przedzielona ze wschodu na zachód symetrycznie ścianą nośną o grubości 40 cm połączoną ze ścianą wschodnią. W ten sposób w pomieszczeniu powstała powierzchnia na kształt litery C o szerokości 55 cm. (Bardziej obrazowo to są tam 2 komory od wejścia na prawo i lewo o szerokości 55cm, a na przeciw wejścia ta cholerna ściana nośna ). Wysokość pomieszczenia 176 cm, podłoga z betonu. Sufit; "struny betonowe o szer 26 cm położone z północy na południe. Nad sufitem 2 warstwy cegieł i później znowu te "struny i warstwa ziemi."

Co to za budowla? Może ktoś spotkał się z czymś takim? Pomóżcie proszę
Napisano
Cześć piryt. To może być pomieszczenie składowe na amo do armatek lub czegoś podobnego wysokość 176 wyklucza raczej mieszkanie. Brak otworów strzelniczych wyklucza bunkier. A więc zostaje magazyn.Chyba- wolę starsze epoki. pozdrawiam Ciebie i wonsa hakas
Napisano
Hakas, dzięki za podpowiedź. Ten składzik mógłby wiele tłumaczyć, tyle tylko, że z tego miejsca pole ostrzału dla działka jest mierne, bo wokół są wyższe wzniesienia(chyba, że w głąb terytorium Niemiec). Zlokalizowałem jeszcze jeden taki obiekt i mam podejrzenie, że wkrótce może być trzeci. Lokalizacja podobna do poprzednich. Teraz się zastanawiam, czy jest możliwe, że jest to schron dla amunicji do działek OPLot? Bo jeżeli OPLot, to pole ostrzałłu doskonałe.
Jeżeli to tego typu obiekt, to można wysunuś wnioski, że amunicja była przechowywana w skrzynkach. Jeżeli szerokość komory wynosi 55 cm, a skrzynki były układane w poprzek, to można przypuszczać, że (te skrzynki) mogły mieć długość ok 50 cm. Przy dodaniu grubości ścianki skrzyneczki (drewnianej) ok. 1,5 cm i rączki odstającej od ścianki na ok. 5 cm mnożąc to razy 2 (przez wzgląd na symetrię) zostaje 37 cm wewnątrz skrzynki na długość.

Nie wiem czy te wnioski nie są za daleko posunięte ale może ktoś powie, czy znane są mu niemieckie pociski (IWŚ / II WŚ) o podobnej długości?

Może też trafię na specjalistę od skrzynek amunicyjnych.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Kiedyś wpadłem na coś podobnego - okazało się (od mieszkańców na skraju lasu), że był to magazyn na materiały wybuchowe już powojenny - w pobliżu był kamieniołom i tam składowano ozrywki". Gdyby jakiś był niedaleko, to może to coś w tym stylu.
Oby jednak nie był to magazyn cywilny :)
Napisano
Cześć MK.
Teoria z kamieniołomem raczej się nie sprawdzi bo to szczere pola z żyzną glebą. Teren mocno pofalowany ale nigdzie skały nie uświadczysz. Około 10 km dalej na wschód znajdują się żwirownie i to jest jedyny przemysł wydobywczy" w tym rejonie.

Coraz bardziej jestem przekonany, że te budynki mogą mieć związek z granicą (sprzed 1939r.), gdyż obiekty te, jak i miejsce w którym może znajdować się trzeci, leżą w odległości ok. 2 km od wspomnianej granicy. Takie rozmieszczenie raczej nie może być przypadkowe.

Ale skoro nie wiem, co to jest to przyjmuję też do wiadomości i Twój post MK. Dzięki.

Może uda mi się to wyjaśbnić w sposób nie budzący wątpliwości.
Pozdrawka.
Napisano
Cześć Wons.
Przykro mi bardzo, ale ze względów mojego upośledzenia technicznego nie mogę zamieścić rysunków ale odpowiem na każde Twoje pytanie w tej sprawie.
Pozdrawiam - Piryt.
Napisano
umocnienia raczej nie, ale mogły by to być właśnie składy amunicyjne do armat p-lot umieszczonych przy granicy to by miało sens. W przypadku umocnień były by to raczej jakieś bunkierki - ich ciągi wzdłuz granicy. Ze zwiedzania Wału Pomorskiego - rejon Wałcza, Zdbic, Nadarzyc wiem, że składziki na amunicję przy umocnieniach były też żelBet.
i miały formę pzrypominającą kwadrat, i nie występowały znów tak często. Oczywiście są to tylko moje sugestie wynikające z obserwacji.
Wydaje mi sie, że w przypadku obrony p-lot te składziki maja sens, w innych przypadkach raczej nie.
Napisano
w wolny czasie zrób pare fotek i zamieść je na forum, na pewno to coś da. Może i jest to składzik na amunicję, wg. mnie o jego militarnym przeznaczeniu może świadczyć grubość ścian - 50 cm to już coś. Jako, że jest on budowlą stałą nie mógł raczej być składzikiem do armat p.panc itp, raczej służył do magazynowania amunicji do dzałek p-lot.
tym bardziej, że tam była granica.
to są takie moje sugestie a sucho". postaraj się o fotki to może coik drgnie:)
pozdr.WoNs
Napisano
Czołem piryt. Ta Twoja teoria z obronom przeciw lotnicza ma sens lepiej strącić samolot wroga nad szczerym polem niż nad swoim miastem. A poza tym obrona opl właściwa nad miastem zostanie szybciej ostrzeżona. Radary wtwdy były w fazie badań i to u alijantów. Co ini na to ?hakas

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie