bjar_1 Napisano 22 Październik 2004 Autor Napisano 22 Październik 2004 Proszę o informacje na temat wytwórcy i przypuszczalnego okresu produkcji tej oto fibuli. Zrobiona z brązu ,wymiary -5,5 cm dł.3 cm wys. Znaleziona w Ostródzie w woj. Warmińsko-Mazurskim.pzdrbjar_1
karlol Napisano 24 Październik 2004 Napisano 24 Październik 2004 fibula kapturkowata,kuszowata najprawdopodobniej grupa VII w/g klasyfikacji Almgrena (odmiana lub pod odmiana typu 199), z tego co pamietam to grupa ta była formą wyjściową do fibul ze wczesnej fazy okresu wędrówek ludów a datownaie Twoje to Laten 3 bodajże, znasz jej pochodzenie ?? wykopek czy jak ?? bardzo turbo ciekawy fant! pozdrowienia.
osterode Napisano 24 Październik 2004 Napisano 24 Październik 2004 tak to jest wykopek.znalazłem ją jakiś miesiąc temu w lesie na terenie pomiędzy dwoma jeziorami,nie była zbyt głęboko(jakieś 15 cm).tylko nie wiem skąd się wzieli celtowie na moich terenach??ponoć najdalej w polsce dotarli na tereny galicji.i jeszce jedno pytanie:na drugim zdjęciu(widok z góry) widać na nóżce tak jakby X.czy jest to zwykły motyw ozdobny czy może oznacza to coś konkretnego(znak runiczny?)??pozdrawiam i dziękuję za pomoc
hakas Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Co do X" to motyw zdobniczy a dotrzeć moła w czasie wymiany handlowej lub jako zdobycz wojenna. Szukaj dalej moze bedzie tego więcej. Czy widać jakieś ślady obwałowań w pobliżu? Mogłeś trafić na mentarzysko. A tak płytko była bo korzenie drzew wypychaja do wierzchu. Gratuluję znaleziska.hakas
osterode Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 niedalej jak 1,5 kilometra od miejsca w którym znalazłem tą fibulę,kolega wykopał sierp i grot wykonane z brązu.jego znaleziska zostały zidentyfikowane jako należące do kultury łużyckiej.brak jest jakichkolwiek śladów obwarowań czy czegoś podobnego,natomiast wszystkie te przedmioty zostały znalezione na linii PD-PN(kierunek elbląg,gdańsk).może jakiś stary szlak handlowy??pozdrawiam
hakas Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Raczej rozległa osada rolnicza typu otwartego. Mieszkańcy trudnili się także rybołówstwem. Szukaj na samym brzegu woda cofnęła sie około 2m od tamtego czasu mozna znaleźć ciekawe przynęty brązowe z tamtych czasów. Gratuluję miejscówki. Patrz dobrze pod nogi na fragmenty ceramiki. Jeśli znajdziesz gliniane skorupki to czesz teren tam kiedyś był domek. Czy do tego jeziora wpada strumien jeśli tak czesz jego brzegi do picia lepsza jest woda bierząca. pozdrawiam hakas
osterode Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 osada?? bardzo możliwe skorupki tez się trafiały ale teren jest baaaardzo rozległy.jest to las położony pomiędzy dwoma jeziorami (odległość między nimi jakieś 4-5 km)w XIX i XX wieku był to teren traktów spacerowych (mnogość monet niemieckich z tego okresu i innych popierdółek)chyba lepiej siedzieć cicho z takimi znaleziskami i odkryciami,jak sie dowiedza muzealnicy z mojego miasta to mi wejdą na plecy:-)dzięki i pozdrawiamPS:wysłałem fotkę tej fibuli na wydział archeologii UW.jak odpiszą dam znać na forum.zobaczymy którą teorię potwierdzą:okres lateński(celtów),gotów czy też scytów.
hakas Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Luźne osadnictwo otwarte grupy kultury łużyckiej. Czy w pobliżu jest jakieś grodzisko? Luźne sadyby rolnicze mogły skupiać się w koło ośrodka obronnego a zarazem centrum hadlowego np. Przy szlaku solnym lub bursztynowym. Gratuluję koledze miejscówki.
karlol Napisano 24 Październik 2004 Napisano 24 Październik 2004 wyglada podejrzanie,potrzebne było by zdjecie z góry,JEŻELI orginał to ja stawiam na późny okres lateński, http://www.archeonwl.republika.pl/index.html porównaj z tymi na rysunkach.
bjar_1 Napisano 24 Październik 2004 Autor Napisano 24 Październik 2004 Może teraz ktoś coś powie?pzdrbjar_1
Pytanie
bjar_1
Proszę o informacje na temat wytwórcy i przypuszczalnego okresu produkcji tej oto fibuli. Zrobiona z brązu ,wymiary -
5,5 cm dł.
3 cm wys.
Znaleziona w Ostródzie w woj. Warmińsko-Mazurskim.
pzdr
bjar_1
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.