paulus76 Napisano 21 Październik 2004 Autor Napisano 21 Październik 2004 WitamW przyszłym tygodniu rzucają mnie służbowo do Włodowic (okolice Zawiercia). Szwędając się po sieci znalazłem to zdjęcie z włodowickiego cmentarza. Czy ktoś wie kim był i jak zginął Jan Miśta?pozdrawiamPaweł
Traper7 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 W dostępnych mi publikacjach, nikt z personelu naszego lotnictwa o takim nazwisku nie zginął we wrześniu 39 roku. Może zwyczajnie nie był w lotnictwie.
jaca2003 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 moim skromnym zdanie tu chodzi o Zenona Miste który zginał w roku 1950 w Dęblinie.tyle wynika z nagrobka.Pozdrawiam
Traper7 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 No tak ale napis na nagrobku mówi że to Jan zginął we wrześniu 39 roku. Tak czy inaczej żaden Mista nie zginął w lotnictwie.
jaca2003 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Czy kazdy kto zginął w 39 w/g ciebie był lotnikiem?No to w takim razie mieliśmy najliczniejsze lotnictwo na świecie.Zgodnie z twoją nową teoria skuszę się na twierdzenie że lotnictwo całego świata nie dorównywało liczebnością lotnictwu polskiemu.Szkoda ze nie starczyło dla wszystkich samolotówNara
DTH Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Traper, rozumiem Twoje skojarzenia ze smiglem, ale nie przyszlo Ci do glowy, ze jest symbolem poswieconym osobie spoczywajacej w grobowcu po prawej stronie zdjecia? Jan zas mogl zginac w kazdej innej formacji, a moze nawet jako cywil.
jaca2003 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Czyżby kolega Traper skłaniał sie coraz bardziej ku lewej stronie?
Traper7 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Tak przekonały mnie Twoje argumenty, przyjmiecie mnie do komsomołu? Błagam!
Traper7 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Kolego DTH, tytuł postu zasugerował mi że Jan Mista mógł zginąć w lotnictwie, więc sprawdziłem, ale okazuje się że nie. ALe przeciez nic się nie stalo prawda?
jaca2003 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Chłopie ty sie nie sugeruj.Zawsze sprawdż fakty.Amika też się sugerowała i teraz ma 0-5
DTH Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Pewnie, ze nic sie nie stalo:) Nie doszukuj sie u mnie agresji, czy ironii, bo jej nie znajdziesz:)Sugerowales sie tytulem posta, OK:) Ja zas popatrzylem na zdjecie:) A Wasze pyskowki z innego watku przeniesione tutaj, jakos mnei nie interesuja.Malo tam rozsadnych glosow.Wszystko biale lub czarne. Tak sie nie da badac historii.Ale jak sie przekonalem juz kilka razy,rownie dobrze moge pisac z ze slepymi.Ja swoje, oni swoje:)
Traper7 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Wiem, wiem...żałuje że sie wdałem w taką pyskówke, ale ciężko czasem utrzymać emocje, zwłaszcza gdy temat bardzo bliski i ważny dla mnie, a złosliwości sporo. Szkoda że tak się stało. Pozdrawiam.
paulus76 Napisano 22 Październik 2004 Autor Napisano 22 Październik 2004 witam ponownieJuz tlumacze skad w temacie lotnik":http://www.katowice.uw.gov.pl/opracowania/emp_n/wlodowice.htmMogiła lotnika Jana Miśty (pochówek rodzinny) poległego w kampanii wrześniowej".Moze tworzący stronę zasugerowali się smiglem, które moze zostalo umieszczone po smierci Zenona (syna?).Ewidencję Miejsc Pamięci Województwa Śląskiego prowadzi Wydział Spraw Obywatelskich i Migracji Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach. Jeszcze jeden cytat: Ewidencja ta powstawała w oparciu o materiały tworzone w różnych okresach. Mogą w niej występować też niedokładności. Zakłada się więc jej stałą aktualizację i uzupełnianie. Mając to na uwadze, prosimy o nadsyłanie uwag i materiałów pozwalających uściślić i wzbogacić informacje tak w samej ewidencji, jak i kartach ewidencyjnych poszczególnych miejsc pamięci województwa śląskiego". http://www.katowice.uw.gov.pl/opracowania/emp_n/wprowadzenie.htmI bardzo was Panowie proszę, spokojniej... :)pozdrawaiamPaweł
morena Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Na podstawie książki Pana echa KUBACKIEGO Antologia pilotów wojskowych poległych w latach 1945-2000"str. 28strz. uczeń Stanisław MISTAur. 1930zginoł w katastrofie samolotu Pe-2 wDNIU 09.06.1950r. w Dęblinie. Samolot zaczepił o dom w Irenie podejście na lotnisko z kursem 300. W raz z S. MISTĄ zginelippor. Lucjan DUDAnawig. Kazimierz ROSIŃSKIWedług autora wszyscy spoczywają na cmentarzu w Dęblinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.