Skocz do zawartości
  • 0

Co to za herb na guziku?

Fenrir

Pytanie

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sznowny Kolego,
Twoje znalezisko to - prawdopodobnie - guzik liberyjny. Niestety nie odnalazłem w moich zbiorach herbu na nim przedstawionego.
gruby
p.s. Zajrzyj na stronę muzeum guzików: http://free.art.pl/guziki/zbiory/guziki.html
W zeszłym roku posłałem tam maila z prośbą o identyfikację znalezionego przeze mnie guzika, ale do dziasiaj nie odpowiedzieli (tzn. olali mnie). Spróbuj i Ty, ale raczej nie liczyłbym na pomoc z ich strony.
Napisano
A gdzie go znalazłeś? Pytam, bo w wakacje znalazłem 4 srebrne widelce z bardzo podobnym herbem tzn. w górnej części tarczy 3 gwiazdy a w dolnej 2 zwierzaki (psy?).
Widelce znaleziono we wsi Orzelec (Kattenhorst) na pd.zach. od Gorzowa Wlkp.
Z tego co udało mi się zorientować, to herb na pewno był używany przez jakiś ród w Niemczech (na widelcach niemieckie próby srebra). Brak go w herbarzu wymarłych rodów Brandenburgii. Szukam dalej bo temat może być ciekawy.
Pozdrawiam.
Napisano
Guzik znaleziono we Wschowie. Jeżeli znajdziesz coś na ten temat to daj znać, ponieważ nie mam dostępu do tego typu materiałów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie