Skocz do zawartości

Symulator Enigmy

piotrs71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pozdrawiam !
W linkach znalazłem odnośnik do stronki mającej zawierać programik symulujący działanie maszyny szyfrującej Enigma.
Niestety na podanej stronie go nie ma , jest natomiast jakiś prosty organizer !
Jestem zainteresowany tematem Enigmy i taki symulatorek byłby dość ciekawym doświadczeniem.
Może ktoś z forumowiczów zna inne linki do stronek z podobnymi programikami . Proszę o wypowiedzi .

Heja heja !
Napisano
Do Magach7 !
Pozdrowienia !
Zarówno kodowanie tekstu jak i rozkodowanie tekstu musi być dokonywane przy identycznych ustawieniach walców.
Walce ustawia się w menu : wejdż do SETTINGS, potem INNER SETTINGS , następnie pojawi się okienko WALZELANGE, tam są ustawienia walców. Zapamiętaj je, następnie możesz je zmienić lub też nie , ustaw walce na płycie czołowej zgodnie z ustawieniem literowym w okienku WALZELANGE, jest to ustawienie wyjściowe, w trakcie pisania tekstu walce literowe obracają się .
Należy jednakże pamiętać , że kodowanie tekstu, jak i rozkodowywanie dokonujemy przy identycznym (początkowym ) ustawieniu walców (na płycie czołowej Enigmy) .
Miłej zabawy i eksperymentowania !
Siemka !!
  • 2 years later...
Napisano
Trochę stary post wygrzebałem,ale niestety nie było innego sposobu.Wyszukiwarką forum nie natknąłem się na interesujący mnie materiał,stąd zmuszony jestem do powyższej reaktywacji w tym samym temacie :)
Otóż kiedyś,gdzieś natknąłem się na link i stronkę będącą symulatorem Enigmy.nie był to żaden program do instalowania i dopiero później do zabawy,a wersja od razu działająca on-line.czarne tło strony,rozrysowane koła(walce) połączone liniami w różnych kolorach.Kojarzycie może taką stronkę?Może ktoś z Was ma link do niej?Miałem to swego czasu w ulubionych,lecz niestety,to czas przeszły dokonany :(
Dziękuję za ewentualne zainteresowanie tematem i pomoc.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie