piotrs71 Napisano 18 Październik 2004 Autor Napisano 18 Październik 2004 Pozdrawiam !W linkach znalazłem odnośnik do stronki mającej zawierać programik symulujący działanie maszyny szyfrującej Enigma.Niestety na podanej stronie go nie ma , jest natomiast jakiś prosty organizer !Jestem zainteresowany tematem Enigmy i taki symulatorek byłby dość ciekawym doświadczeniem.Może ktoś z forumowiczów zna inne linki do stronek z podobnymi programikami . Proszę o wypowiedzi .Heja heja !
Marek T Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 Spróbój tutaj: http://www.enigmahistory.org/links_pl.html
piotrs71 Napisano 18 Październik 2004 Autor Napisano 18 Październik 2004 Siemka !Dzięki za link !Naprawdę ciekawa stronka. Zaczynam rozpracowywanie symulatorów.Pozdrawiam.
Magach7 Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 http://frode.home.cern.ch/frode/crypto/simula/m3/index.htmlJa znalazłem coś takiego. Kodowanie działa ale nie wiem jak odczytać wiadomość?!
piotrs71 Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 Do Magach7 !Pozdrowienia !Zarówno kodowanie tekstu jak i rozkodowanie tekstu musi być dokonywane przy identycznych ustawieniach walców. Walce ustawia się w menu : wejdż do SETTINGS, potem INNER SETTINGS , następnie pojawi się okienko WALZELANGE, tam są ustawienia walców. Zapamiętaj je, następnie możesz je zmienić lub też nie , ustaw walce na płycie czołowej zgodnie z ustawieniem literowym w okienku WALZELANGE, jest to ustawienie wyjściowe, w trakcie pisania tekstu walce literowe obracają się . Należy jednakże pamiętać , że kodowanie tekstu, jak i rozkodowywanie dokonujemy przy identycznym (początkowym ) ustawieniu walców (na płycie czołowej Enigmy) .Miłej zabawy i eksperymentowania !Siemka !!
Magach7 Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Hurra!! Działa :-) Niech drżą instutycje szpiegujące internet :-) Dzięki za pomoc! Pozdrawiam M7
dr.faustus Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Trochę stary post wygrzebałem,ale niestety nie było innego sposobu.Wyszukiwarką forum nie natknąłem się na interesujący mnie materiał,stąd zmuszony jestem do powyższej reaktywacji w tym samym temacie :)Otóż kiedyś,gdzieś natknąłem się na link i stronkę będącą symulatorem Enigmy.nie był to żaden program do instalowania i dopiero później do zabawy,a wersja od razu działająca on-line.czarne tło strony,rozrysowane koła(walce) połączone liniami w różnych kolorach.Kojarzycie może taką stronkę?Może ktoś z Was ma link do niej?Miałem to swego czasu w ulubionych,lecz niestety,to czas przeszły dokonany :(Dziękuję za ewentualne zainteresowanie tematem i pomoc.Pozdrawiam
Podziemny_Kosmos Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Wejdz na Wikipedię, na hasło Enigma - na dole są linki do symulatorów.
dr.faustus Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Byłem...sprawdzałem,to żaden z nich :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.