Czarek Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 Polski wz.50 z 1szego roku produkcji i patrolówka wz.64 żandarmerii
Czarek Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 I na koniec coś skórzane górnicze i kask motorowy mojego dziadka(kask mi został,ale motor to dziadzio sprzedał jak byłem jeszcze w wieku nie motorowym...wrrr;))i to by było na tyle-jak na dziś to wiecej hełmów nie ma-ale kolekcja się powiększa(choć już przestaje się mieścić w pokoju)ps.a jakby ktoś miał jakieś hełmy zbedne i chciał uczynić jakąś darowiznę-to nie krępujcie się-chętnie wezmę...ps2.choć wierze w Was..to już widzę jak mi dajecie w prezencie Wasze kolekcje;)))
Albert Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 witaj davx!!!Widze,ze masz ladna kolekcje helmow!!!Gratuluje!!! I prosze o odpowiedz w sprawie grupy rekonstrukcyjnej!!!Pozdrawiam!
DTH Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 To sie troche spozniles kolego Czarek, bo wlasnie tydzien temu oddalem wykopkowe daszki i grzebien do Adriana, choc stanowo byly srednie.Ale moze i lepiej,bo poszly do polskiego dzwonu,a Twoje to Francuzy.I jeszcze jedna uwaga. Twojsiwy strazak" to OPL-ka, ze straza raczej nie mial nic wspolnego.Gratuluje, kolekcja imponujaca:)
Czarek Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 Ten wz.35 siwek -to ciekawa sprawa-bo to siwe coś wyszło spod 2 warstw farby-czarnej i zielonej-oplka powiadasz-fajnie:)
davx Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 witaj ALBERT no tak trochę tych hełmów miałem i dalej mam no teraz to już robię takie naprawde niezłe wkońcu się nauczyłem:-) Co do grupy rekonstrukcji to jestem zainteresowany wkońcu to moje hobby napisz do mnie na email d-a-v-x@wp.pl to się zgadamy a skąd jesteś bo to najważniejsze pozdr.davx
1AIR1 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Jeszcze bez fasunku....ale będzie ....oryginalny.
ariks Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Ten dzwonek SS jest fajny ale farba i tarczka nie oryginalne !
1AIR1 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 WitamAriks,zgadza się. Jest obiony" przeze mnie na oryginalnym dzwonku M-42.Farby to farby modelarskie firmy Testors.Według producenta takie jakie używane były przez niemców.Pozdrawiam
ariks Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Zimowa wersja m 40 Hełm jest ciekawostką bo ma trzy malowania1 to ciemno zielony, na nim nałozona została farba piaskowa a następnie biała która dzis jestjuz bardziej żółta. Wewnatrzhełm jest pusty ale do nakarczków byl malowany piaskową farba pozostało około 10 %. Wentylatory jak widać są zatkane czymś wrodzaju ''gwoździa'' !
mateusz2005 Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Mała prosba do Jack 18 jesli morzesz wrzuć zbliżenie twojej gablotki z odznaczeniami.Pozdrawiam
DTH Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Powklejam tylko te, ktorych tu nie bylo, bo nie ma sensu dublowac.Uprzedzam pod razu, jakby ktos mial watpliwosci, co do oryginalnosci.Nie interesuje sie niemieckimi helmami i slabo sie na nich znam.Ale gdybym mial choc cien watpliwosci co do jego oryginalnosci polecialby juz dawno w kosmos.Co do proweniencji,przywieziony zostal z Grecji pod koniec lat 70. przez jednego z moich krewnych, ktory jako inzynier asystowal tam przy budowie drog, a ze juz wtedy przejawialem te ienormalne" zainteresowania, zagialem na niego parol i wykorzystujac sprzyjajace okolicznosci (czekalem na okazje, az kuzyn nabierze przy spotkaniu z ojcem odpowiednich % we krwi i bedzie bardziej psolegliwy w negocjacjach;) szybko go od Niego wycyganilem:)
DTH Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Srodek (do dzis z fasunku wyschnietego na wior, sypie sie piach:)
ariks Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 policyjny wz 34 z dwoma tarczami namalowanymi przez MO w latach 1945-46 pod obiema tarczami sa oryg. niemieckie
ariks Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 środek, na skórze pod spodem jest napis własciciela pierwszo: niemieckiego, a potem polskiego !
DTH Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 ariks: Twoj milicjant poszedl ma latwizne;)) Moj byl artysta:P
DTH Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Tu punkty dla Ciebie: Moi wlasciciele nie raczyli sie podpisac;)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.