IRONRAT Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Miq, o pancernych wiem. O lotniczych też. Co remontowali w zakładach, w których pracował twój dziadek?Ironrat
miq Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 WitamZ tego co mi wiadomo to byly pojazdy niemieckie z frontu.Miq
IRONRAT Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Zakład remontowy przy A.H. Strasse? Trochę tam mało miejsca na coś dużego. Mam wątpliwości co do podanej przez Ciebie lokalizacji. Pisząc o pojazdach, co miałeś na myśli?Ironrat
miq Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Nie mam zprecyzowanych danych co do tego co tam remontowano ale mysle ze ciezarowki kiblewageny motocykle byla tam do 42 chyba ta fabryka.Nie wiem czy dobrze kojarze ale to byly zaklady forda.pozdro miq
IRONRAT Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Dziękuję za informacje. Trzeba będzie na jakimś starym, przedwojennym planie miasta zobaczyć.Ironrat
maciej Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 A posiada ktoś jakieś zdjęcia?? I jeszcze jedno, podobno jakieś obiekty znajdują się na Widzewie idąc w kierunku na Andrzejów. Wie ktoś może coś na ten temat?Pozdro Maciej.
Mel Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Witam! Nie wiem, czy chodzi ci o wysadzone schrony na Olechowie? Ale jadąc ul. Zakładową w kierunku Andrespola, jak po prawej stronie zaczyna się las przed zakrętem w lewo, to w dole obok dawnej bocznicy kolejowej znajdują się ruiny trzech schronów z okresu Iwś.Mel
maciej Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Tuż przed stacją Łódź-Widzew jest wejście do obiektu", którym mozna wyjść w innym miejscu. Nie udało mi się go jeszcze spenetrowac więc nie moge nic więcej napisać. Idąc w stronę Selgrosu jest jeszcze kilka takich miejsc i o te właśnie pytam. Choc temat Olechowa i I wojny światowej bardzo mnie interesuje. Szukał ktoś w tych rejonach. Ja chodziłem z piszczałką ale zero efektów ( ale to tylko i wyłącznie przez posiadany przeze mnie sprzęt do poszukiwań). Pozdro Maciej
Mel Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 No cóż, ja nie chodzę z wykrywaczem lecz staram się zinwentaryzować dawne obiekty militarne i cywilne służące jako schrony i bunkry. Mel.
maciej Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Chodząc po polach za Olechowem natknąłem się na takie budowle. Chciałem się zapytać czy one są.Oto pierwsza z nich. Czy jest to piec? Tyle że w pobliżu nie ma domostwa a są pola
maciej Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 A drugie to co? - właż do kanałów?? Przepraszam za pomylenie zdjęć Post pierwszy dotyczy zdjęcia drugiego a drugi post zdjęcia pierwszego.Pozdro Maciej
Mel Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Wydaje mi się, że o ile nie są to obiekty Wodociągów to może to być wejście do jakiegoś podziemnego obiektu i czerpnia powietrza. Mel.
obert8 Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 no to jednak w Lodzi mamy co penetrowac jest jeszcze jedno miejsce na tuwima przy wiadukcie i miedzy kladka do parku w nasypie jest wejscie do schronu a bylo przynajmniej 3 lata temu i w parku na pl zwyciestwa przy fabryce i w glebi parku jest kopiec z wejsciem pzdr obert8
Mel Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Cześć! No akurat schronów dla ludności cywilnej ci u nas dostatek". W wielu - jeśli nie we wszystkich parkach, no i czytamy, że też poza nimi.Aha, w parku Sielanka jest zasypany bunkier z przelotnią wejściową obserwacyjny prawdopodobnie, bo w stropie była klapa zamykana od wewnątrz. Pzdr. Mel.
Gunship! Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 A tak na marginesie gdyby tak się spotkać i zrobić taki maly rajd po wszystkich znanych lub domyślnych schronach itp w Łodzi. Idea chyba ciekawa :)A tak na marginesie to słyszał ktoś o betonowych stanowiskach pod ckm za Zgierzem w kierunku na Szczawin - Glinnik? Sprawa zasłyszana ale od kilku osob słysze już ją.
IRONRAT Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Ciekawostka. Nie jest to co prawda bunkier, ale zniszczony przez Niemców kościół prawosławny w środku osiedla. Jego dawna podłoga znajduje się na głębokości kilku-kilkunastu centymetrów pod trawą. W Łodzi przed wojną były 3 cerkwie. W tej chwili jest tylko jedna, ta przy dworcu fabrycznym.Ironrat
yoony Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 why not pomysl dobry moze w koncu cos by sie wtej Łodzi zaczelo dziac?
obert8 Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 Jestem za !!!powinnismy sie spotkac
miq Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 WitamBardzo dobry pomysl bedzie okazja do poznania JESTEM ZAMoze na moto weteranie w piatek jakos niedlugo bedzie.Pozdro miq
Mel Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Ostatni w tym roku Motoweteran był we Wrześniu. Mel.
miq Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 HEHEHEHETo kolega dzis mi uparcie wmawial ze jest moto bazar.A ja sie nakrecilem :)))))))) Zapomnialem ze dopiero jest w hali i bede w mundurku latał :)))Pozdro miq
maciej Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Ja również jestem za spotkaniem. A następny Moto Weteran Bazar to chyba w 2005 roku w styczniu będzie.Pozdro Maciej.
Mel Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 To może ktoś zaproponuje miejsce i termin i spróbujemy się dopasować? Mel.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.