Skocz do zawartości

schrony w lodzi

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zakład remontowy przy A.H. Strasse? Trochę tam mało miejsca na coś dużego. Mam wątpliwości co do podanej przez Ciebie lokalizacji.
Pisząc o pojazdach, co miałeś na myśli?
Ironrat
Napisano

Nie mam zprecyzowanych danych co do tego co tam remontowano ale mysle ze ciezarowki kiblewageny motocykle byla tam do 42 chyba ta fabryka.Nie wiem czy dobrze kojarze ale to byly zaklady forda.
pozdro miq
Napisano
A posiada ktoś jakieś zdjęcia?? I jeszcze jedno, podobno jakieś obiekty znajdują się na Widzewie idąc w kierunku na Andrzejów. Wie ktoś może coś na ten temat?

Pozdro Maciej.
Napisano
Witam! Nie wiem, czy chodzi ci o wysadzone schrony na Olechowie? Ale jadąc ul. Zakładową w kierunku Andrespola, jak po prawej stronie zaczyna się las przed zakrętem w lewo, to w dole obok dawnej bocznicy kolejowej znajdują się ruiny trzech schronów z okresu Iwś.Mel
Napisano
Tuż przed stacją Łódź-Widzew jest wejście do obiektu", którym mozna wyjść w innym miejscu. Nie udało mi się go jeszcze spenetrowac więc nie moge nic więcej napisać. Idąc w stronę Selgrosu jest jeszcze kilka takich miejsc i o te właśnie pytam. Choc temat Olechowa i I wojny światowej bardzo mnie interesuje. Szukał ktoś w tych rejonach. Ja chodziłem z piszczałką ale zero efektów ( ale to tylko i wyłącznie przez posiadany przeze mnie sprzęt do poszukiwań).

Pozdro Maciej
Napisano
No cóż, ja nie chodzę z wykrywaczem lecz staram się zinwentaryzować dawne obiekty militarne i cywilne służące jako schrony i bunkry. Mel.
Napisano

Chodząc po polach za Olechowem natknąłem się na takie budowle. Chciałem się zapytać czy one są.
Oto pierwsza z nich. Czy jest to piec? Tyle że w pobliżu nie ma domostwa a są pola

Napisano

A drugie to co? - właż do kanałów??
Przepraszam za pomylenie zdjęć Post pierwszy dotyczy zdjęcia drugiego a drugi post zdjęcia pierwszego.

Pozdro Maciej

Napisano
Wydaje mi się, że o ile nie są to obiekty Wodociągów to może to być wejście do jakiegoś podziemnego obiektu i czerpnia powietrza. Mel.
Napisano
no to jednak w Lodzi mamy co penetrowac jest jeszcze jedno miejsce na tuwima przy wiadukcie i miedzy kladka do parku w nasypie jest wejscie do schronu a bylo przynajmniej 3 lata temu i w parku na pl zwyciestwa przy fabryce i w glebi parku jest kopiec z wejsciem pzdr obert8
Napisano
Cześć! No akurat schronów dla ludności cywilnej ci u nas dostatek". W wielu - jeśli nie we wszystkich parkach, no i czytamy, że też poza nimi.Aha, w parku Sielanka jest zasypany bunkier z przelotnią wejściową obserwacyjny prawdopodobnie, bo w stropie była klapa zamykana od wewnątrz. Pzdr. Mel.
Napisano
A tak na marginesie gdyby tak się spotkać i zrobić taki maly rajd po wszystkich znanych lub domyślnych schronach itp w Łodzi. Idea chyba ciekawa :)

A tak na marginesie to słyszał ktoś o betonowych stanowiskach pod ckm za Zgierzem w kierunku na Szczawin - Glinnik? Sprawa zasłyszana ale od kilku osob słysze już ją.
Napisano
Ciekawostka. Nie jest to co prawda bunkier, ale zniszczony przez Niemców kościół prawosławny w środku osiedla. Jego dawna podłoga znajduje się na głębokości kilku-kilkunastu centymetrów pod trawą. W Łodzi przed wojną były 3 cerkwie. W tej chwili jest tylko jedna, ta przy dworcu fabrycznym.
Ironrat
Napisano
Witam
Bardzo dobry pomysl bedzie okazja do poznania
JESTEM ZA
Moze na moto weteranie w piatek jakos niedlugo bedzie.
Pozdro miq
Napisano
HEHEHEHE
To kolega dzis mi uparcie wmawial ze jest moto bazar.A ja sie nakrecilem :)))))))) Zapomnialem ze dopiero jest w hali i bede w mundurku latał :)))
Pozdro miq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie