Skocz do zawartości

schrony w lodzi

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam czy ktos ma informacje na temat schronow ktore miescily sie w Lodzi miedzy ulicami Sienkiewicza i Kilinskiego naprzeciwko Galeri Lodzkiej wczoraj slyszalem od czlowieka ze jeszcze w latach 50 bylo tam pelno spzetu niemieckiego pzdr obert
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
mieszkalem na osiedlu mireckiego w piwnicach przeznaczonych na schrony byly tylko ogory a park na zdrowiu nie widzialem tam schronow jesli cos wiesz napisz A niewiesz nic o tych schronach na sienkiewicza?
Napisano
W Łodzi, w centrum, jak również na obrzeżach miasta znajdowała się pewna ilość bunkrów, stanowisk przeciwlotniczych itd. Jako przykład podam bunkier na osiedlu Jagiełły, dawne Zgierska-Stefana. Został częściowo zlikwidowany, a częściowo zasypany w latach 70-tych po tym, jak dzieciaki znalazły w nim iebezpieczne przedmioty". Część łódzkich bunkrów istnieje do dziś, ale ze względu na ich umiejscowienie - teren prywatny, zakładowy - dostęp do nich bywa utrudniony.
Ironrat
Napisano
Witam
Ja chodze do LO 18 na osiedlu mireckiego i codziennie podziwiam piekne napisy na murach LSR z strzalkami w dol.Fajnie ze jeszcze ktos o tym wie i ze ktos tam mieszka.A panowie nie wiecie co za schrony sa obok Rada Lotnikow Lwowskich w parku.Kompleks podobnych schronow ciagnie sie w parku obok dawnego uniwersalu.
Pozdrawiam miq
Napisano
Nie orientuję się na ile zrealizowano te plany, ale w ramach uczczenia tysiąclecia państwa polskiego powstały szkoły tzw. ysiąclatki". W planach każda(?) z nich była wyposażona w schron na wypadek ataku z zachodu. Które szkoły w Łodzi to tysiąclatki?
Ironrat
Napisano
slyszalem tez takie opwiesci ze w styczniu 1945 r po wyzwoleniu lodzi w parku na placu zwyciestwa byl wykopany row i tam rosjanie pochowali zwloki niemcow opowiadal mi to facet ktory jako mlody chlopak bral w tym udzial pzdr obert
Napisano
Cześć! W Łódzkich parkach jest mnóstwo schronów dla ludności cywilnej, tematem osobnym są schrony wybudowane na fali agrożenia Imperialistycznego" w latach 50-tych.
pozdrawiam Mel.
Napisano
obert8 co to jest ogory"
w samym parku niema schronow o ile wiem

w rejonie uniwersalu byly zaklady lotnicze remontowe wiecto pewnie ich schrony
generalnie fabryki mialy swoje schrony
te na przeciw galeri zakonczyly swoj zywot chyba jak byl budowany siver i ibris czy jak on sie tam nazywa chyba bylo cos o tym w Dzienniku ale glowy nie dam
Napisano
W kwadracie Lorentza, Kasprzaka, Długosza Wapienna jest LSR - ale nie wiem czy sie można do niego dostać...
Jedynie kanały wentylacyjne wystają. Popytam kumpla może coś podpowie..
Napisano
Jeszcze w rejonie Harnama, Pacanowskiej pamietam był jakiś duży LSR - ale czy jest jeszcze tego nie kojarze.
Jeżeli dobrze pamietam do tam byl zjazd do niego na szerokość samochodu.
Napisano
Witam
Ja slyszalem ze jeszcze jakies pomieszczenia byly jak jest ulica nawrot i budynek zusu przy piotrkowskiej.Z tego co wiem to byly tam jakies zaklady remontowe (moj dziadek tam pracowal pozniej przeniesli go do zbąszynia)Do dzis mozna zuwazyc ze plyty na tym parkingu sie zapadaj wiec na bank cos tam bylo.
Jakies schrony sa jeszcze w parku zrodliska 1 i 2
To calkiem niezle mamy miejscowki w tej lodzi jak czytam :))
Pozdro miq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie