obert8 Napisano 17 Październik 2004 Autor Napisano 17 Październik 2004 Witam czy ktos ma informacje na temat schronow ktore miescily sie w Lodzi miedzy ulicami Sienkiewicza i Kilinskiego naprzeciwko Galeri Lodzkiej wczoraj slyszalem od czlowieka ze jeszcze w latach 50 bylo tam pelno spzetu niemieckiego pzdr obert
mial Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 tylko tam?osiedle miereckiego do tych moze dalo by sie dobrac w parku na przeciwki wam tylko ze wszystko zamurowane zasypane
obert8 Napisano 17 Październik 2004 Autor Napisano 17 Październik 2004 mieszkalem na osiedlu mireckiego w piwnicach przeznaczonych na schrony byly tylko ogory a park na zdrowiu nie widzialem tam schronow jesli cos wiesz napisz A niewiesz nic o tych schronach na sienkiewicza?
IRONRAT Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 W Łodzi, w centrum, jak również na obrzeżach miasta znajdowała się pewna ilość bunkrów, stanowisk przeciwlotniczych itd. Jako przykład podam bunkier na osiedlu Jagiełły, dawne Zgierska-Stefana. Został częściowo zlikwidowany, a częściowo zasypany w latach 70-tych po tym, jak dzieciaki znalazły w nim iebezpieczne przedmioty". Część łódzkich bunkrów istnieje do dziś, ale ze względu na ich umiejscowienie - teren prywatny, zakładowy - dostęp do nich bywa utrudniony.Ironrat
miq Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 WitamJa chodze do LO 18 na osiedlu mireckiego i codziennie podziwiam piekne napisy na murach LSR z strzalkami w dol.Fajnie ze jeszcze ktos o tym wie i ze ktos tam mieszka.A panowie nie wiecie co za schrony sa obok Rada Lotnikow Lwowskich w parku.Kompleks podobnych schronow ciagnie sie w parku obok dawnego uniwersalu.Pozdrawiam miq
obert8 Napisano 17 Październik 2004 Autor Napisano 17 Październik 2004 sa jeszcze bunkry w parku na placu zwycieztwa ale zasypane
IRONRAT Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 Nie orientuję się na ile zrealizowano te plany, ale w ramach uczczenia tysiąclecia państwa polskiego powstały szkoły tzw. ysiąclatki". W planach każda(?) z nich była wyposażona w schron na wypadek ataku z zachodu. Które szkoły w Łodzi to tysiąclatki?Ironrat
obert8 Napisano 17 Październik 2004 Autor Napisano 17 Październik 2004 nie mam pojecia mozna dowiedziec sie w kuratorium mysle ze wiedza pzdr
obert8 Napisano 17 Październik 2004 Autor Napisano 17 Październik 2004 slyszalem tez takie opwiesci ze w styczniu 1945 r po wyzwoleniu lodzi w parku na placu zwyciestwa byl wykopany row i tam rosjanie pochowali zwloki niemcow opowiadal mi to facet ktory jako mlody chlopak bral w tym udzial pzdr obert
Gunship! Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 hahah miq - ja skończyłem 18 LO ponad 3 latka temu :D Odezwij się na mail albo gg :) 1794449 :)
yoony Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 widze 18 lo cieszy sie tu popularnoscia 5 lat temu dane mi bylo je ukonczyc :)
Mel Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Cześć! W Łódzkich parkach jest mnóstwo schronów dla ludności cywilnej, tematem osobnym są schrony wybudowane na fali agrożenia Imperialistycznego" w latach 50-tych.pozdrawiam Mel.
yoony Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 obert8 co to jest ogory"w samym parku niema schronow o ile wiem w rejonie uniwersalu byly zaklady lotnicze remontowe wiecto pewnie ich schronygeneralnie fabryki mialy swoje schrony te na przeciw galeri zakonczyly swoj zywot chyba jak byl budowany siver i ibris czy jak on sie tam nazywa chyba bylo cos o tym w Dzienniku ale glowy nie dam
IRONRAT Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 yoony,zakłady znajdowały się na dawnym placy Leonarda obecnie Niepodległości. Zostały przeniesione w 1952 roku ze względu na chałas.Ironrat
obert8 Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 nie te schrony byly po stronie jak jest kosciol jezuitow gdzies w okolicy parkingu
IRONRAT Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Ups,oczywiście hałas. Jak człowiek jest na nogach od ponad 40 godzin, to potem są takie efekty. Ironrat
Gunship! Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 W kwadracie Lorentza, Kasprzaka, Długosza Wapienna jest LSR - ale nie wiem czy sie można do niego dostać...Jedynie kanały wentylacyjne wystają. Popytam kumpla może coś podpowie..
obert8 Napisano 22 Październik 2004 Autor Napisano 22 Październik 2004 ok dziekuje za zainteresowanie pzd obert
obert8 Napisano 23 Październik 2004 Autor Napisano 23 Październik 2004 Bolas jest tam jeszcze pole ktore ciagnie sie do kilinskiego moze to tam pzdr obert
Gunship! Napisano 24 Październik 2004 Napisano 24 Październik 2004 Jeszcze w rejonie Harnama, Pacanowskiej pamietam był jakiś duży LSR - ale czy jest jeszcze tego nie kojarze.Jeżeli dobrze pamietam do tam byl zjazd do niego na szerokość samochodu.
maciej Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Kurczę, a mówili że na ulicy Harnama to podziemny parking. Ale że schron? - tego nie iwedziałem.
miq Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 WitamJa slyszalem ze jeszcze jakies pomieszczenia byly jak jest ulica nawrot i budynek zusu przy piotrkowskiej.Z tego co wiem to byly tam jakies zaklady remontowe (moj dziadek tam pracowal pozniej przeniesli go do zbąszynia)Do dzis mozna zuwazyc ze plyty na tym parkingu sie zapadaj wiec na bank cos tam bylo.Jakies schrony sa jeszcze w parku zrodliska 1 i 2 To calkiem niezle mamy miejscowki w tej lodzi jak czytam :))Pozdro miq
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.