Skocz do zawartości
  • 0

Mam pytanie co do łusek....

yupiter

Pytanie

Napisano

Po lewej dla przykładu stoi Mauser 7,92 x 57 mm.
Moje pytanie dotyczy tych łuseczek lekko skorodowanych.
Krótsze i grubsze od Mausera.
Na następnym zdjęciu bicia na jednej z nich.
Może ktoś mi pomoże?
YP

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeśli to według Ciebie Mosin, to słucham diagnozy, co do znaczenia bić na denku. Według mnie Mosiny miały bardziej zaokrąglone denko, a tutaj jest wyraźny rant...
YP
Napisano
Witam.
Diagnoza brzmi następująco: 7,62x54R Mosin, produkja drugowojenna (dno łuski faktycznie delikatnie różni się od łusek produkowanych wcześniej).
Pozdrawiam
Napisano
wg mnie jest to na 90% mosin. mam i z I i z II wojny i troche sie roznią denkiem. nie znam innej amunicji o podobnym wygladzie i z biciami ta kantach" denka. gwoli ścislosci, mski trafialy mi sie w okopach rosyjskich i mam bicia 11". jesli sie mysle, to przepraszam, ale uwazam, ze przyjete przeze mnie stanowisko jest sluszne. czekam na opinie.

trzeba jeszcze zauwazyc, ze splonka jest zbita, co nieco zmienia wyglad rowka...
Napisano
...no chyba, że współczesne Mosinki, bo takich jeszcze dotychczas nie widziałem. Ale żeby były aż tak pordzewiałe.... Niedaleko były drugowojenne z Mausera w stanie doskonałym. Ciekawe......
YP
Napisano
Nie wiem jak interpretować Twoją ostatnią wypowiedź, faktycznie różnica jest widoczna, ale te platerowane ogryzki łusek to na 100% równieź 7,62x54R Mosin.
Pozdrawiam
Jak znajde czas i kogoś do pomocy to poszerze swoją stronę o oznaczenia rosyjskie i radzieckie, bedzie można porównać.
Napisano
Faktycznie, nie skojarzyłem tych 21 z biciami z innych małych łuseczek, gdzie wiedziałem, że 21 to Skarżysko. Pała z kojarzenia.
Człowiek całe życie się uczy!
Dzięki wszystkim za informacje.
YP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie