Skocz do zawartości
  • 0

Carska klamra ale jaka?

Gość Gandalf de Grey

Pytanie

Salve,

Szanowni P.T. uczestnicy Forum,
Byc moze, ktorys z was napotkal takowa klamre i pomogl by mi zidentyfikowac ja. Z tego co wiem jest to rosyjska klamra z czasow batiuszki cara. Nie wyglada mi to na kadetow, poniewaz taka mam (carski orzel w otoczeniu promieni - tak jak podobna odznaka kadetow polskich przed wojna) - lecz moze to byc albo jakas inna szkola militarna lub ??? no wlasnie co?

Z pozdrowieniami

Gandalf de Grey

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałem dodać że litera SZ(rosyjskie) oznacza szkołę.
Klamry z lat wcześniejszych miały podobny rysunek (w środku miały książkę) i posiadały ramkę .Czasami można je spotkać na giełdach staroci.

Salve,

Szanowni P.T. uczestnicy Forum,
Byc moze, ktorys z was napotkal takowa klamre i pomogl by mi zidentyfikowac ja. Z tego co wiem jest to rosyjska klamra z czasow batiuszki cara. Nie wyglada mi to na kadetow, poniewaz taka mam (carski orzel w otoczeniu promieni - tak jak podobna odznaka kadetow polskich przed wojna) - lecz moze to byc albo jakas inna szkola militarna lub ??? no wlasnie co?

Z pozdrowieniami

Gandalf de Grey

Salve,

Panowie! No coz po ponad roku dowiedzialem sie coz to jest. Wielkie dzieki!
Hmmm ale ostania informacja mnie troche zbila z tropu. Nie bardzo mi pasuja te lata 50-60 do stanu i wykonania klamry - ale moze jak bardzo uzywana... to moze?
Co do propozycji kupna. Hmmm Ja tez jestem kolekcjonerem klamer. Oczywiscie nie takim duzym jak Wy Panowie. Powoli sobie zbieram moja kolekcje. Bardziej optuje za Rosja Carska, II RP - ale zeby Meksyk!!!?
No coz jeszcze raz dziekuje.

Z szacunkiem

Gandalf de Grey

Salve,

Przepraszam, ze marudze, ale moze teraz jest jakis znawca carskiej armii, ktory moglby mi pomoc w indentyfikacji tej klamerki rosyjskiej?

Z szacunkiem

Gandalf de Grey

Witam.
Zapomniałem dodać że klamra ta napewno nie jest ze szkoły wojskowej.Posiadane przeze mnie egz.różnią się wielkością samej klamry jak również są drobne różnice w rysunku.Chętnie pomogę w identyfikacji różnych klamer np.Niemcy,Rosja,Austria,Polska-sam zbieram .
Pozdrawiam Artur

Salve,

Well, well well, wreszcie ktos sie wypowiedzial. Serdecznie dziekuje za sugestie.
Sam sie zastanawaim i dlatego pytam.
Jesli urzednika...? no tak ale jacy urzednicy nosili klamry (moze tym tropem - jesli ktos gdzies widzial byl urzednicze mundury...)
Orkiestra - wojskowa szkola muzyczna - hmm o tym nie pomyslalem - ale czy ten rysunek przypomina jakies nuty? Nie wiem ale moze?
Tak czy inaczej serdecznie pozdrawiam i prosze o nowe sugestie.

Z szacunkiem

Gandalf de Grey

Hmmm...nie nuty, ale harfa. Po długim wpatrywaniu się w twoją klamrę to coś zaczęło przypominać mi harfę,he,he. Może lepiej nie będę już dłużej patrzył. Postaram się zasięgnąć rady - może na jutro będę coś wiedział. A może to są fasci" - pęk rózg, symbol wymiaru sprawiedliwości, częsty motyw na odznaczeniach policji i służb sądowych. Czyżby to była klamra urzędnika wymiaru sądownictwa? A może straż gminna? To tylko swobodne przypuszczenia, postaram sie poszperać za jakimiś konkretami.
Pozdr.
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie