general1006 Napisano 12 Październik 2004 Autor Napisano 12 Październik 2004 Może to dziwnie zabrzmi, ale ostatnio wykopałem podkowę. Leżała na głębokości 0,4 - 0,5m. Była cała oblepiona rdzą. Postanowiłem ją wyczyścić i muszę wam powiedzieć, że się udało. Jutro dam fotki. Jednak nie o to biega. Mam pytanko, po czym poznać, że podkowa jest stara i czy można określić przybliżony czas powstania. Pozdr.
general1006 Napisano 16 Październik 2004 Autor Napisano 16 Październik 2004 może teraz ktoś coś będzie w stanie powiedzieć np. ile moze mieć lat
Mathew Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 WitamPodstawową cechą wskazującą na to czy podkowa jest stara czy współczesna jest jej kształt. Nie wiem kiedy powstała Twoja ale z pewnością moja jest starsza. Podejrzewam, że średniowieczna. Ma archaiczny wygląd ale na szczęście zachował się jeden bretnal, którym była przbita do kopyta.pozdrawiamMathew
vfr800 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 :-)Od baaardzo wielu lat podkowy są kute do kształtu kopyta konkretnego konia. Kształt podkowy drogi przyjacielu, nie jest to więc napewno wymiernikem czasu powstania podkowy.Na Twoim zdjęciu równie dobrze może to być podkowa 10-cio , jak i 100- letnia.Pozdrawiam
vfr800 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 I tak dla uzupełnienia retnal" z średniowiecznej podkowy coś za blisko czoła kopyta się znajduje. jest to jakaś informacja. Dla mnie sugerująca ,że nie jest to podkowa końska.Dobrej Nocy
gibki9 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 z podkowami to róznie,ale np wspolczesne sa bardzie regularne bardziej dopracowane,kiedyś sie tak nie piescili:)moj dziadek kupowal w sklepie na wymiar(na tak mi mowil)no i jak stara bardzo to widac po wzerach.
vfr800 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Przepraszam ,że tworzę niejako forum dyskusyjne, ale trudno innaczej.Podkowy , noo powiedzmy przed laty conajmniej 40-tu były szczególnie dopracowane!(końbył ważny , a szczególnie jego nogi ) w odróżnieniu do współczeznych ( i tu się nie zgadzam z przedmówcą:-) ). Pominę to ,że kute były dla konkretnych schorzeń ,czy ułomności konkretnego konia (jego kopyta lub ścięgien i stawów) Dziś potrosze wracamy do tegoż co znaliśmy od wieków. Warstwowość przekutego metalu (uwidoczniona przez rdzę może jedynie sugerować pewną starość podkowy (czyli ,że nie jest to podróbka!Przepraszam ,za zbyt długą wypowiedz. Pozdrowienia!
gibki9 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 nom w sumie bo bylo duzo kowali to dorabiali idealnie co do kopyta,ale chyba ksztalt nie byl tak regularny??,a teraz jak kowasltow zaginelo prawie wiec jak jest z podkowami??
vfr800 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Jedynie pozostaje anna-liza" metalu. Na tym to ja już się ,że tak powiem znam pobieżnie:-)Co do kształtów podków , bardzo proszę mozna porozmawiać.Życząc Dobrej Nocy vfr800
Catadero Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Nawet w czasach drugiej wojny istniało już coś takiego jak półprodukt.Kiedyś we wsi w okolicach Jędrzejowa(z Gdyni jest pare kilometrów!) znalazłem skrzynkę, w której było ponad 40 podków,fabrycznie oznakowanych,do dalszej obróbki. Ponieważ kowal z sąsiedniej wsi zapragnął mieć te podkowy, a chęć posiadania miała swój finansowy wymiar, więc bez żalu się ich pozbyłem. Wewnątrz, na nalepce, był rok 1940.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.