Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w identyfikacji 2

Alkali

Pytanie

Napisano

Witam ponownie,

Dzięki Waszej pomocy udało się zidentyfikować żelastwo walające się u mnie w lesie. Może i tym razem się powiedzie :-))

Na zdjęciu są trzy pokrywki od amunicji. Dwie to na 100 % od 10,5 cm i 12,8 cm Flak. Zagadką jest trzecia, najmniejsza. Co ciekawe została znaleziona obok stanowiska Flak’a 10,5 cm ale jest jakaś inna od tych typowych.
Może ktoś wie od pojemnika po jakim pocisku jest ta pokrywka ?
Ma średnicę 120 mm.

Alkali

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie,

Dzięki Waszej pomocy udało się zidentyfikować żelastwo walające się u mnie w lesie. Może i tym razem się powiedzie :-))

Na zdjęciu są trzy pokrywki od amunicji. Dwie to na 100 % od 10,5 cm i 12,8 cm Flak. Zagadką jest trzecia, najmniejsza. Co ciekawe została znaleziona obok stanowiska Flak’a 10,5 cm ale jest jakaś inna od tych typowych.
Może ktoś wie od pojemnika po jakim pocisku jest ta pokrywka ?
Ma średnicę 120 mm.

Alkali

Napisano
fullriede --> hmm, chyba nie przeczytałeś dokładnie tekstu obok zdjęć. Napisałem wyraźnie, że środkowa i dolna pokrywka pochodzi od pojemników na amunicję (w tym konkretnym przypadku przeciwlotniczą) kalibru 10,5 i 12,8 cm. Nikt nie twierdzi, że to unikatowe czy sensacyjne znalezisko. Umieściłem ich zdjęcia dla porównania.
Mi chodzi o identyfikację tej pierwszej pokrywki.

Alkali
Napisano

Dago --> Na Twoim zdjęciu ta pokrywka w prawym dolnym narożniku (zaznaczona) wygląda jak ostatnia na mojej pierwszej fotce. Czyli może to być od flaka 12,8 cm.

A w ogóle zdjęcie wygląda znajomo, czy przypadkiem nie są to Kolibki ??

Alkali

Napisano
Witaj

Na pewno wiem, do czego służy pokrywka pokazana w pierwszym poście - w środku. Jest to nakrętka na hermetyczny pojemnik na pojedynczy pocisk - ale przeznaczony i wyprodukowany do artylerii okrętowej/nabrzeżnej Kriegsmarine. Nie jest to żadną sensacją, nawet jeżeli znajduje się je bardzo daleko od morza - widziałem takie pojemniki (kompletne) wykopane w rejonie Wrocławia, na Helu itd. W sumie spotykana rzecz. Pozostałe nakrętki widzę po raz pierwszy, ale na pewno były przeznaczone do innych takich pojemników. Pozdro
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie