Raned Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Posiadam 8 żetonów pruskich z XIX wieku i chciałbym poznać ich przeznaczenie. 7 pochodzi z 2 lokalizacji na Warmii i jeden z Pomorza prawie środkowego. Podobno występują też na Dolnym śląsku. Charakterystyczne są 2 dziurki W-E, materiał mosiądz, śr. 20÷25 mm, zazwyczaj dwuliterowy inicjał u góry, liczba 2 lub trzycyfrowa i symboliczny rysuneczek w środku np. pies, klucz, kielich, korona, obcęgi, wąż, krzyż, serce.Proszę bez kitowania, bo już widziałem je sprzedawane na Allegro jako nieśmiertelniki!Chętnie zobaczę Wasze egzemplarze, napewno ktoś też ma.
HARRY Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 witam.z tym kitowaniem to bym uwazal,bo takie niesmiertelniki w takiej formie wystepowaly!nie znam dokladnie tematu wiec nie bede sie rozpisywal.pozdrnuiech sie wypowie ktos z tej dziedziny
Raned Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Te sprzedawane to miały być niby nieśmiertelniki napoleońskie - dobry żart! Zapewniam, że te żetony musiały mieć zupełnie inne przeznaczenie, chociaż też mogły być na sznurku.
chroberek Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Myślę że to nie są żetony a jakieś identyfikatory wojskowe, nie koniecznie Pruskie
Raned Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 chroberek - czy mógłbyś podaś region gdzie znalazłeś swoje?Prawda, że moje były znajdowane na trasach przemarszu armii napoleońskiej ale na 95% są pruskie.
chroberek Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Większość została znaleziona w Głogowie i we Wschowie (razem ok.20szt.)
marg33 Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Te blaszki to XVIII-wieczne żetony dominialne;nikt teraz chyba nie jest w stanie do końca stwierdzić ,co który konkretnie oznaczał,mogły służyć np.jako numerki warsztatowe.Nie są to żadne nieśmiertelniki.
janushew Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Raned! czy twoje nie są żetonami zastawnymi ( tzn.oddając coś do naprawy nie otrzymujesz kwitu -tylko żeton)? Miałem :1) z pistoletem (okolica strzelnicy) 2)z zamkiem ?( budynek?). Widziałem z: okularami. Pomorze Środkowe.pozdr
GoAr Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Pozwolę sobie włączyć się w dyskusję. Panowie marg33 i janushew kilka uwag.Pierwsza do marga - dlaczego dominialne? Czym poprzesz tą tezę? Proszę również o niemieszanie pojęć - czym innym jest żeton dominialny, czym innym numerek warsztatowy - bo jak rozumiem masz na myśli żeton narzędziowy czyli Werkzeugmarken. Chyba że masz na myśli żeton kontrolny zwany Kontrollmarken, a może coś zupełnie innego? Brakuje w tym poście bardzo ważnego słowa - prawdopodobnie. Pisząc Te blaszki to XVIII-wieczne żetony dominialne" określasz ich przeznaczenie - proszę to potwierdzić.Pytanie do janushewa - jak wyjaścić dwa otwory na wszytkich żetonach?PozdrawiamGoAr
janushew Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Dwa otwory ??? hm .. ciekawe wydawało się że do przyczepienia sznurka....Za kilka dni przeslę jeszcze inne zdjęcia. pozdr
GoAr Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Do sznurka wystarczyłby wszak jeden otwór, poza tym miałby on zaokrąglone krawędzie by sznurek się nie przetarł - większość tych obiektów to cieńkie blaszki, a otwory posiadają ostre krawędzie - zbyt ostre jeśli małoby wisieć to na sznurku. :)PozdrawiamGoAr
janushew Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Zgodnie z obietnicą, przesyłam fotki.pozdr
janushew Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 mniej podświetlone zdjęcie. I teraz kolejno... pozdr
janushew Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Żeton z pistoletem ( w pobliżu strzelnic).
janushew Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Żeton z zamkiem + napis V. Zinnt ( z lasu )
janushew Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Żeton z żołędż? ( z lasu) . to tyle .. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.