Skocz do zawartości

XIX wieczne żetony pruskie

Raned

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam 8 żetonów pruskich z XIX wieku i chciałbym poznać ich przeznaczenie. 7 pochodzi z 2 lokalizacji na Warmii i jeden z Pomorza prawie środkowego. Podobno występują też na Dolnym śląsku. Charakterystyczne są 2 dziurki W-E, materiał mosiądz, śr. 20÷25 mm, zazwyczaj dwuliterowy inicjał u góry, liczba 2 lub trzycyfrowa i symboliczny rysuneczek w środku np. pies, klucz, kielich, korona, obcęgi, wąż, krzyż, serce.
Proszę bez kitowania, bo już widziałem je sprzedawane na Allegro jako nieśmiertelniki!
Chętnie zobaczę Wasze egzemplarze, napewno ktoś też ma.

Napisano
witam.z tym kitowaniem to bym uwazal,bo takie niesmiertelniki w takiej formie wystepowaly!nie znam dokladnie tematu wiec nie bede sie rozpisywal.pozdrnuiech sie wypowie ktos z tej dziedziny
Napisano
Te sprzedawane to miały być niby nieśmiertelniki napoleońskie - dobry żart! Zapewniam, że te żetony musiały mieć zupełnie inne przeznaczenie, chociaż też mogły być na sznurku.
Napisano
chroberek - czy mógłbyś podaś region gdzie znalazłeś swoje?
Prawda, że moje były znajdowane na trasach przemarszu armii napoleońskiej ale na 95% są pruskie.
Napisano
Te blaszki to XVIII-wieczne żetony dominialne;nikt teraz chyba nie jest w stanie do końca stwierdzić ,co który konkretnie oznaczał,mogły służyć np.jako numerki warsztatowe.Nie są to żadne nieśmiertelniki.
Napisano
Raned! czy twoje nie są żetonami zastawnymi ( tzn.oddając coś do naprawy nie otrzymujesz kwitu -tylko żeton)? Miałem :1) z pistoletem (okolica strzelnicy) 2)z zamkiem ?
( budynek?). Widziałem z: okularami. Pomorze Środkowe.pozdr
Napisano
Pozwolę sobie włączyć się w dyskusję. Panowie marg33 i janushew kilka uwag.
Pierwsza do marga - dlaczego dominialne? Czym poprzesz tą tezę? Proszę również o niemieszanie pojęć - czym innym jest żeton dominialny, czym innym numerek warsztatowy - bo jak rozumiem masz na myśli żeton narzędziowy czyli Werkzeugmarken. Chyba że masz na myśli żeton kontrolny zwany Kontrollmarken, a może coś zupełnie innego? Brakuje w tym poście bardzo ważnego słowa - prawdopodobnie. Pisząc Te blaszki to XVIII-wieczne żetony dominialne" określasz ich przeznaczenie - proszę to potwierdzić.
Pytanie do janushewa - jak wyjaścić dwa otwory na wszytkich żetonach?
Pozdrawiam
GoAr
Napisano
Do sznurka wystarczyłby wszak jeden otwór, poza tym miałby on zaokrąglone krawędzie by sznurek się nie przetarł - większość tych obiektów to cieńkie blaszki, a otwory posiadają ostre krawędzie - zbyt ostre jeśli małoby wisieć to na sznurku. :)
Pozdrawiam
GoAr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie