HARRY Napisano 1 Październik 2004 Autor Napisano 1 Październik 2004 znalazlem te sprzaczki na polach gdzie znajdowalem zeczy francusko rosyjskie.moze ktos rozpoznaje od czego mogly byc i do kogo nalezaly?pozdr
HARRY Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 jeszce cos takiego.od czego moglo byc?pozlacane,moze tez cos francuzkiego?:)
HARRY Napisano 1 Październik 2004 Autor Napisano 1 Październik 2004 znalazlem te sprzaczki na polach gdzie znajdowalem zeczy francusko rosyjskie.moze ktos rozpoznaje od czego mogly byc i do kogo nalezaly?pozdr
heres73 Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 witaj HARRY, też znajduje dużo takich sprzączek na polach ; zwykłych i napoleońskich (polach), pozdrawiam
mietek Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Nie tylko cywile, buty obok zostały sfotografowane w muzeum w Sztokholmie (wiedziałem, iż prędzej czy później fotka się przyda). Gablota z okresem napoleońskim.Jednak sprzączki takiego typu były też przy pasie (tym przez pierś) do noszenia broni białej. Nie wiem czy zrobiłem wtedy fotkę, czy nie, poszukam.
Raned Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Jest to środkowy fragment klamry z okresu napoleońskiego używanej przez zarówno Prusaków jak i Francuzów. Nie sądzę aby była używana przez Rosjan.
Raned Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Rozszerzając - nie jest to klamra typowo militarna, a jest to klamra z XVIII i XIX wiecznych pantofli męskich i była noszona przez bogatych mieszczan, kupców i arystokrację całej Europy, a więc bogatych Rosjan także.
Pytanie
HARRY
znalazlem te sprzaczki na polach gdzie znajdowalem zeczy francusko rosyjskie.moze ktos rozpoznaje od czego mogly byc i do kogo nalezaly?pozdr
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.