Skocz do zawartości
  • 0

jakie sprzaczki??

HARRY

Pytanie

Napisano

znalazlem te sprzaczki na polach gdzie znajdowalem zeczy francusko rosyjskie.moze ktos rozpoznaje od czego mogly byc i do kogo nalezaly?pozdr

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

znalazlem te sprzaczki na polach gdzie znajdowalem zeczy francusko rosyjskie.moze ktos rozpoznaje od czego mogly byc i do kogo nalezaly?pozdr

Napisano

Nie tylko cywile, buty obok zostały sfotografowane w muzeum w Sztokholmie (wiedziałem, iż prędzej czy później fotka się przyda). Gablota z okresem napoleońskim.
Jednak sprzączki takiego typu były też przy pasie (tym przez pierś) do noszenia broni białej. Nie wiem czy zrobiłem wtedy fotkę, czy nie, poszukam.

Napisano
Jest to środkowy fragment klamry z okresu napoleońskiego używanej przez zarówno Prusaków jak i Francuzów. Nie sądzę aby była używana przez Rosjan.
Napisano

Rozszerzając - nie jest to klamra typowo militarna, a jest to klamra z XVIII i XIX wiecznych pantofli męskich i była noszona przez bogatych mieszczan, kupców i arystokrację całej Europy, a więc bogatych Rosjan także.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie