Skocz do zawartości
  • 0

kociołek??

wons

Pytanie

Napisano

Witam. Tym razem mamy do identyfikacji kawał blachy mosiężnej zamykanej na mosiężny dekiel. Znaleziona na poniemieckim poligonie artyleryjskim. Wygląda, jak górna część jakiegoś kotła, została z niego brutalnie oderwana. Pierwsza myśl jaka mam się nasunęła, że jest to część od kotła kuchni polowej, jednak dekle są bardzo grube i dociskane mosiężną sztabą. Poza tym wieczka były plombowane wielkimi ołowianymi plombami na miedzianych drutach. Może to część jakiegoś pojemnika na jakąś substancję niebezpieczną?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mosiężne wieka, (pokrywki?) z obu stron. Wykonane z blachy grubości ok. 50mm. Na docisku i pokrywie wybite: Nm,Pe,E - w różnych miejscach. Widoczna plomba na drucie.

Napisano

Ołowiana plomba. U góry napis: ARTILERIE; u dołu:ELSKUID. Dolny napis nie jest dobrze widoczny, może być błąd. W środku: W, a nad W korona. Nie ma waffenamtu, możliwe, że pochodzi jeszcze z Reichswehry.
Jeżeli ktoś zetknął się z takimi rzeczami, niechaj da znać, mile widziane też jakieś fotki, linki...

Prosimy o pomoc i pozdrawiamy. wons.

Napisano
zaintrygowany odpowiedzią kilera odnosnie pokrywek, pomyslałem se, że może owa rzecz służyła również do przetransportowywania?przenoszenia? przechowywania? pocisków art. ale jest to tylko mój domysł, może jednak ktoś coś wie na ten temat?
pozdr.
Napisano

Witam. Tym razem mamy do identyfikacji kawał blachy mosiężnej zamykanej na mosiężny dekiel. Znaleziona na poniemieckim poligonie artyleryjskim. Wygląda, jak górna część jakiegoś kotła, została z niego brutalnie oderwana. Pierwsza myśl jaka mam się nasunęła, że jest to część od kotła kuchni polowej, jednak dekle są bardzo grube i dociskane mosiężną sztabą. Poza tym wieczka były plombowane wielkimi ołowianymi plombami na miedzianych drutach. Może to część jakiegoś pojemnika na jakąś substancję niebezpieczną?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie