tesoro Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Witam serdecznie wszystkich szperaczy,jestem szczęśliwym posiadaczem od czerech-pięciu lat tesoro cutlas II,szukam gł.monet,drobnicy łapie drobne siekańce,denarki i inne tego typu cudeńka,jest bardzo czuły i precyzyjny teraz przymierzam sie do tejona i mam nadzieje że nie doznam szoku technologicznego ale do wiosny może już się ,,dogadam''z tejonem.Pozdrawiam
wilhelm6 Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Witam!Dzięki za obwieszczenie tej radosnej nowiny!!!pozdrawiamwilhelm6(przepraszam ale nie mogłem się oprzeć)
jl72 Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 Witam Chciałem sie podzielić nastepującymi spostrzeżeniami:Tejon przy dyskryminacji podstawowej ustawionej na foil nie widzi" denarków pomorskich i prawdopodobnie większości jagielońskich, natomiast przy dyskryminacji minimalnie poniżej foil zaczyna je widzieć" ale niestety - trzeba sie nakopać sporo żelaza:( ciagnie nawet gwoździe, co przy polu pełnym żelaza sprawia że wykrywacz ten wypada blado....Ustawienie dostrojenia do gruntu jest bardzo proste i osiągi (przynajmniej w powietrzu) bardzo dobre.To moja opinia. Może zaawansowani użytkownicy tego modelu wypowiedzieliby sie na temat dyskryminacji...Pozdrawiam
Raned Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 Przetestowałem garść denarków jagiellońskich różnej wielkości i z różnych stopów powyżej Foil" i tylko dwa nie zasygnalizowały. Z tymi gwoździami to jakaś wroga propaganda, używam wykrywacza od ponad pół roku i ich nie znajduję, a blado wyglądają wszystkie inne wykrywacze w konfrontacji z T.
sl15 Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 WitamNiestety muszę potwierdzić spostrzeżenia jl72 ,brałem udział w tych wykopkach" i jestem lekko załamany moim egzemplarzem . Sprzęt zachowuje się dokładnie tak jak opisał to kolega (chyba , że tylko mój TT ma takie problemy),jeżeli ktoś może dodać swoją opinię w tym temacie to z góry dziękuję.Pozdrawiam
wilhelm6 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Witam!A nie szło rozpoznać gwoździ po dźwięku? Np. dźwięk krótszy i ostrzejszy?pozdrawiamwilhelm6
sl15 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 WitamJeżeli byłby to jeden lub dwa kawałki żelaza (np.gwożdzie)na jedno machnięcie" to da się to rozróżnić, ale na tym polu jest to cała symfonia trzasków przy jednym ruchu. Dodam ,że nawet b. wolne prowadzenie cewki nie pomaga i żeby coś trafić trzeba sie mocno nakopać .Warto tam jednak zamiatać bo wychodzą od czasu do czasu b. ciekawe monetki. Pozdrawiam
Raned Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 My także szukami Tejonami na polach takich, że gorszych już nie można sobie wyobrazić (żelastwo, żużle, śmietniki)a znajdujemy tylko to czego szukamy. Tejon z pewnością nie sygnalizuje gwoździ i podobnego złomu żelaznego, a większe kawały można rozpoznać po dźwięku.Możliwe że popełniacie nast. błędy:1.szukacie w All Metal2.nie potraficie ustawić i dostroić wykrywaczaJest jeszcze jedna możliwość ale jej tutaj nie wymienię...
jl72 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Jasne - jak ktoś śmie skrytykować Tesoro to pozostaje tylko trzecie wyjście :) Najłatwiej kogoś obrazić i zrobić z niego baranaWykrywacz nie był w trybie all metal, ustawienie do gruntu było prawidłoweprzy dyskryminacji ustawionej na foil na 100% nie widzi denarków pomorskich - są one w większosci mniejsze od jagielońskich, niektóre nawet o połowe.Może zadam inne pytanie, niech sie wypowiedzą posiadacze Tejonów, po ile denarków pomorskich udało wam sie znaleźć wogóle lub w ciagu ostatniego roku?Bo faktycznie jak sie chodzi z dyskryminacją ustwioną powyżej foil to problemu nie widać, co nie znaczy ze on nie istnieje... I omówiony przypadek dotyczy jednego konretnego pola, pełnego żelaznych drobiazgów, ale takie pola sie zdarzają..
jl72 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Raned napisał: a blado wyglądają wszystkie inne wykrywacze w konfrontacji z T.":)WSZYSTKIE!!! :) nie chciałem pisać o wynikach poszukiwań, bo Tejonem wyszło co nieco, ale innym wyszło więcej i to znacznie, też nie chciałem pisać jakim i nie napisze :) bo po co:) Pozdrawiam
Edik Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Witam,Tak, jak w większości detektorów Tesoro działają też podobnie systemy dyskryminacji w innych detektorach np. u mnie w White’s. Ja zawsze szukam na zakresie NAILS, wtedy znajduje najwięcej monet: denarków, złotówek i dwudziestogroszówek niklowych. Między zakresem NAILS a FOIL możemy odnależć najwięcej ciekawych punktów – zakres jest jednak wąski i tutaj tarzeba pozbyć się złudzeń Panowie – coś za coś...Albo będziemy więcej kopać sygnałów na zakresie NAILS albo pójdziemy na „łatwizne” i kopiemy tylko sygnały powyżek zakresu FOIL tracąc przy tym wiele ciekawych celów.Innej drogi nie ma – chyba, że będzie to dyskryminacja wybiórcza NOTCH. Tutaj nic nie napisze bo nie mam z nią większych doświadczeń a w Tesoro jest dostępna w modelu Golden uMax.W moim detektorze – zakres NAILS – odrzyca większość śmieci żelaznych – gwoździ itp. Czasami sygnały od przedmiotów żelaznych przedostają się przez układy dyskryminacji i wtedy słychać charakterystyczne trzaski. Stalowe kapsle dają czasami sygnał w jedną strone (jak są ułożone pionowo). Jasnym jest, że jeżeli na niskim poziomie dyskryminacji pojawiają się takie trzaski(od przedmiotów żelaznych) to w dużym stopniu zagłuszają one sygnały od kolorowych celów. I to jest właśnie to najciekawsze. Ponoć istnieją systemy u Fishera. Minelaba, Mrand wymyślił nawet coś takiego pod nazwą IRON MASK – gdyby mógł się teraz wypowiedzieć na ten temat, które pozwalają detektorowi sygnalizować obecność celów kolorowych nawet w bliskiej obecność żelaza. (?) Znaczy się sygnalizować poprawnie!Ja sam mam kilka bardzo ciekawych miejsc – bardzo obfitych w różne monety – których przeszukiwanie jest trudne, właśnie ze względy na tą symfonie trzasków od żelaza i pracuje cały czas nad sytemem, który ułatwiłby prace właśnie na takich terenach, gdzie klasyczne sytemy dyskryminacji nie bardzo sobie radzą.Pozdrawiam.EDIK
Raned Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Tejon z założenia jest wykrywaczem na artefakty (relics) i dlatego ma zwiększoną czułość na żelazo. Daje to również niesamowitą czułość na małe drobinki metalu kolorowego. Tak jak pisałem żelazo jest łatwo wyeliminować dyskryminacją i słuchem, po ponad półrocznym użytkowaniu ani ja ani mój kolega użtkujący również Tejona nie mamy takiego problemu i rezultaty mogę śmiało powiedzieć ponad przeciętne na co jest paru świadków.Gdyby np. wyciąć w Spectrum XLT pasmo -30 do 0 to także trudno byłoby znaleźć denarka czy cienkie złote przedmioty, jest to dowód aby znaleźć takie słabo przewodzące przedmioty zakres na ferromagnetyki musi być zwiększony.jl72 wydajesz swoje pochopne i nieprzemyślane opinie po kilku godzinach spędzonych z T. podczas gdy poznanie wykrywacza z grubsza zajęło mi ze 2 miesiące.Jeżeli jesteś zadowolony ze swojego melexa" to daj sobie z T. spokój, a najlepiej zaproś nas na swoje pole, to my sobie denarki wyciągniemy (jeżeli są).
jl72 Napisano 20 Sierpień 2005 Napisano 20 Sierpień 2005 To nie tyle była opinia co zapytanie do użytkowników Tejona - zwykłych użytkowników, bo opinia dilera raczej obiektywna nie będzie. Testy w powietrzu były bardzo obiecujące - byłem juz nawet zdecydowany na ten wykrywacz, jako rezerwowy lub uzupełniający, ale testy w terenie rozczarowały mnie, niestety - dlatego napisałem ten post, żeby ewentualnie rozwiać wątpliwości. Napewno przy lepszym poznaniu wykrywacz by zyskał, ale sporo czasu sie traci nasłuchując sygnałów i domyślajac sie czy to jest żelazo czy nie, a większe kawałki dają już całkiem ładny sygnał. Kolega który chodzi z tym wykrywaczem dwa lata ma podobne odczucia. zeby nie było niedomówień, mówiąc ze ciągnie gwoździe, miałem na myśli grubsze kute gwoździe, a nie takie cienkie współczesne, dodatkowo wtedy ziemia była wilgotna. Dziś znowu próbowaliśmy i oczucia są podobne. Z tego co sie doczytałem na stronach brytyjskich, to ten problem przy tejonie występuje i dlatego właśnie pojawiła sie wersja PRO, dostosowana do rynku europejskiego, eliminujaca ten problem.Nie chodziło o porówanie tego wykrywacza z innym. Ja z melexa" jak nazywasz explorera jestem bardzo zadowolony i nie miałem zamiaru z niego rezygnować (dyskryminacja jest rewelacyjna i nie trzeba kopać żelaza żeby wyciągać takze denarki), ale ewentualnie uzupełnić go czymś dla odmiany. I faktycznie z tejonem daje sobie spokój.Jeżeli rzucasz rękawice to wyznacz jakieś pole :) ja sie moge zrewanżaować i wtedy wszystko bedzie jasne :) chociaż moge sie założyć że nic z tego nie wyjdzie... a denarki są, kopie je regularnie, na co są świadkowie. Zresztą koledzy z melexami" kopią je od Szczecina po Gdańsk, trafiają sie takze w Wielkopolsce i sporadycznie na Kujawach. Skoro do tej pory nie udało nie udalo sie trafić, to na dyskryminacji ustawionej powyżej FOIL na pewno nie wyciągniecie żadnego, chyba ze przypadkiem :)Bez urazy...Pozdrawiam
zenek Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Witamczytam sobie ten post i postanowiłem dodać też swoją opinię na temat Tego wykrywacza, używałem Tejona przez prawie dwa lata i to co mi się nasuwa po tym okresie to to że nie jest on taki słodki i wspaniały jak go RANED prubuje kreować owszem ma on swoje zalety ale ma i wady a do jednej z nich należy duża czułość na żelaztwo a co z tym związane chcąc coś znależć trzeba się nakopać gwoździ itp. ( a przynajmniej według mnie dość ciężko jest w tym akurat wykrywaczu odrużnić czy pod cewką mamy większy żelazny kawałek czy monetkę)pozdrawiam
Raned Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Dwa denarki jagiellońskie znalezione na kilkunastu cm Tejonem w sobotę; dyskryminacja między Iron a Foil, sygnał czysty i wyraźny. Wymiary 13×12, 0,6 g i 11×10, 0,3 g. Kolega sprawdzał Tejonem na dyskryminacji nieco powyżej Foil i sygnał był nadal czysty i wyraźny. Oczywiście powiecie, że denarki są wyciągnięte z kolekcji lub kupione na Allegro, ale to już wasz problem.Wypowiedź zenka szyta grubymi nićmi, ponieważ nigdy nie wykopałem żadnego gwoździa, kolega, który używa T. o kilka miesięcy dłużej także nie.Może się nie obrazicie jeżeli na koniec sparafrazuję Media Markt; Tejon - nie dla idiotów!
wilhelm6 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Witam!No tu to już Raned przesadziłeś nazywając swoich klientów idiotami. Być może niektórzy sobie nie radzą z wykrywaczem, inni nie poznali go może jeszcze do końca i rzeczywiście przedstawiają zbyt pochopne opinie, ale żeby zaraz idioci. To się nazywa podejście do klienta!pozdrawiamwilhelm6
mab1978 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 hehe to ciekawe... Tak się składa, ze mam jeden z najprostszych modeli Tesoro czyli Silver Sabre mMax i denarki mi wychodzą... Ostatnio bylismy z kumplem uzywającym Minelaba Explorera i denarkowe efekty były:) co może niektórych zdziwic identyczne... Ja 4 i on 4... To chyba o czymś świadczy... A szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć, zeby Tejon był gorszy od Silvera...Pozdrawiam, mab1978.
jl72 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Nikt nie powiedział, że tejonem denarki nie będą wychodzić. Będą i to z stosunkowo dużej głębokości, ale na dyskryminacji ustawionej minimalnie poniżej foil (co Raned potwierdził że szukał pomiędzy Foil a Iron), powyżej foil sporo z nich można pominąć. I przy takim usatwieniu Tejon ciągnie większe żelaztwo - i tego głównie dotyczył ten post. A jeżeli jest metoda żeby nie kopać żelaza to niech Raned napisze jaka.Teraz sie nie dziwie że inni uzytkownicy Tejonów boją sie wypowiadać skoro Raned wyzywa ich od idiotów...Idiotami też widocznie są dilerzy z Wielkiej Brytanii, bo oni bardziej otwarcie o tym piszą.Ale taka widać jest metoda, zeby kogoś obrazic i w ten sposób zamknąć mu usta. Gratuluje...
zenek Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Witampozytywna opinia na temat tejon - ekstra kumacz"słowo krytyki - idiotatakie zdanie zdaje się posiadać RANED na temat użytkowników wykrywaczy Tejon (to tak na wstępie)Tejon napewno nie jest gorszy od Silver Sabre mMax tzeba tylko sobie uzmysłowić (i to najlepiej w momencie zakupu)że aby kopać drobne sreberka tżeba zmniejszyć dyskryminację do poziomu przy którym pojawiają się żelazne" problemy. Napisałem swoją opinię na temat tego wykrywacza (starając się przy tym nikogo nie obrazić, urazić), stwierdzając że mam swoje wady. Ma on też niezaprzeczalne zalety w pełni rekompensujące ww problemy jednak nie będę pisał na ten temat bo co idiota może wiedzieć na temat wykrywacza którego był użytkownikiem przez dwa lata. Podsumowując Tejon to bardzo dobry wykrywacz ale nie jest pozbawiony wad chociaż w takim świetle przedstawia go RanedPozdrawiam wszytkicha szczególnie zawsze obiektywnego R
sl15 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 WitamJako posiadacz tejona czuję się urażony wypowiedzią polskiego dealera" Tesoro , który jak przewodniczący LPR Roman G. węszy wszędzie spisek (szyty grubymi nićmi).W związku z powyższym w najbliższym czasie prześlę do ojczyzny Tesoro powyższą wypowiedż razem z tłumaczeniem na j.angielski z zapytaniem co o tym sądzą ?. Jeżeli otrzymam odpowiedz producenta ,zamieszczę ją na forum . Nadmieniam ,że nie jestem w żaden sposób związany z jakimkolwiek dystrybutorem wykrywaczy.I dodam jeszcze , że w tak słoneczną pogodę jaka była w sobotę należy na głowę zakładać oprócz słuchawek czapeczkę z daszkiem.Pozdrawiamsl15
jl72 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Żeby było wiadomo o czym pisałem załączam skan denarków - 2 jagielońskich u góry i 4 pomorskich u dołu. Różnice w wielkosci są widoczne. Ten w prawym dolnym rogu, o zielonkawym kolorze - mimo że nie jest najmniejszy, na Tejonie ustawionym na FOIL na 100% nie dawał żadnego sygnału. Troche ponizej FOIL sygnał był super. No, chyba ze egzemplarz Tejona kolegi jest wadliwy... w co teraz raczej wątpie. Dlatego chciałem zeby wypowiedzieli sie również inni użytkownicy.Pozdrawiam
fuks Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Nie jestem uzytkownikiem Tejona, ale powiem szczerze ze zastanawialem sie nad jego kupnem, a teraz troche wyhamowalem, bo naszla mnie refleksja - szukam drobnicy, wiec istotny jest nie tylko zasieg, ale i b.dobra dyskryminacja (jak to z drobnica bywa). Z powyzszych postow wynika jasno, ze aby znajdywac monetki, musze zejsc na minimum dyskryminacji, przy czym przy takim ustawieniu beda kopal takze gwozdzie. To przepraszam bardzo, to ma byc dyskryminacja? Juz kiedys kopalem wszystko jak leci i wiem co to znaczy... A jak podkrece dyskryminacje (powyzej Foil), to gwozdzi juz nie bedzie, ale drobnych monetek takze juz nie zobacze.... Ale tyle to umie i Smetek (zasieg podobny albo i wiekszy) i wiele innych wykrywaczy!!! A wiekszosc z nich kosztuje 1/5 ceny Tejona.
mrand Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Niestety Fuks, w konkluzji zupełnie nie masz racji. PozdrawiamMrand
Raned Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Kompletny brak poczucia humoru. Czy Media Markt uważa swoich klientów za idiotów? Jest to tylko reklama, która ma prowokować.Chciałem zamknąć temat i pokazałem, że można bez problemu znaleźć denarki i przedmioty jeszcze mniejsze. Mógłbym również stworzyć galerię gwoździ" znalezionych Tejonem, tylko co miałbym w ten sposób udawadniać i po co?Każdego tygodnia spotykam użytkowników różnych wykrywaczy, którzy robią wszystko aby nie znaleźć np. nie używają słuchawek, machają 30 cm nad ziemią z szybkością ponaddźwiękową nie wspominając o nie czytaniu instrukcji, braku umiejętności dostrajania do gruntu czy zwykłego ustawienia do gruntu.Zanim zaczniecie krytykować wykrywacz popatrzcie na siebie i jeżeli czegoś nie wiecie zapytajcie tych co wiedzą, podpatrujcie, ekspetrymentujcie, Tejon ma wiele gałek i daje naprawdę sporo możliwości.
Raned Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Jest to moja ostatnia wypowiedź w tym wątku i niech sobie każdy robi i mówi co chce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.