Skocz do zawartości
  • 0

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

wons

Pytanie

Napisano

Blaszki te znaleźliśmy na śmietnisku na które Rosjanie wywozili śmieci po Niemcach z garnizonu, który następnie sami użytkowali. Co ciekawe są one wybijane w języku rosyjskim. Mamy ich ok. 100 sztuk - każda inna, choć niektóre mają podobne bicia. Wykonane są z cynku, długość 6,7cm,wysokość 2,5cm.Wiemy, że jest to trudny orzech do zgryzienia, ale może ktoś się z czymś podobnym spotkał?
Czy jest to forma archiwum, nieśmiertelników, przepustek,
jakichś sztanc? Na pierwszej po lewej od góry na załączonym zdjęciu jest wybita data 29.1.41g.- jest ona jedyna z wybitą datą. Dla osób zainteresowanych mozemy przesłać na meila spis napisów wszystkich blaszek, oczywiście w cyrylicy. Prosimy o pomoc.
Pozdrawiamy Wons.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
przychylam się do wersji etykiet" dokumentacji.
Zaintrygowały mnie napisy na tych blaszkach.
Gdyby można było dostać esztę" skanów byłbym wdzięczny.
pozdr kopijnik (logowany)
Napisano
Kopijnik, podaj meila to Ci prześlę.
Dziś spotkaliśmy się z opinią, że to mogły być blaszki nabijane, mocowane na jakichś skrzyniach, paczkach przesyłanych na front. Na większości z nich są wybite dane jakichś spółdzielni, zdażają się kołchozy i jest jedna z wybitym : osiedle NKWD księgowość, czy jakoś tak, bo piszę z pamięci.
pozdr. wons
Napisano
identyczne trafia sie w gdańsku..tyle że po niemiecku...według mnie są to tabliczki z kartotek urzędowych...trafiałem takie z nazwiskami osób prywatnych a takze z adresami firm...zawsze wystepowały na nich imie nazwisko ew. nazwa firmy i dokładny adres oraz numer ewidencyjny
pzdr.chinczyk
Napisano
do adresowania chyba nie ..ja trafiałem je w ten sposób wybite że nie da rady nic tym nabic na papierze -byłoby wszystko odwrotnie
ps jutro poszukam swoich ,zrobie zdjęcia i wrzuce na forum
Napisano

Blaszki te znaleźliśmy na śmietnisku na które Rosjanie wywozili śmieci po Niemcach z garnizonu, który następnie sami użytkowali. Co ciekawe są one wybijane w języku rosyjskim. Mamy ich ok. 100 sztuk - każda inna, choć niektóre mają podobne bicia. Wykonane są z cynku, długość 6,7cm,wysokość 2,5cm.Wiemy, że jest to trudny orzech do zgryzienia, ale może ktoś się z czymś podobnym spotkał?
Czy jest to forma archiwum, nieśmiertelników, przepustek,
jakichś sztanc? Na pierwszej po lewej od góry na załączonym zdjęciu jest wybita data 29.1.41g.- jest ona jedyna z wybitą datą. Dla osób zainteresowanych mozemy przesłać na meila spis napisów wszystkich blaszek, oczywiście w cyrylicy. Prosimy o pomoc.
Pozdrawiamy Wons.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie