Gość Napisano 2 Listopad 2002 Napisano 2 Listopad 2002 Czy ktoś wie coś na temat okrążenia i rozbicia jednostki SS Galizien" (albo inaczej po ukraińsku: Hałyczyna")w okolicach Bełżca? Zastanawiam się,czy chodzi o miejscowość w południowo-wschodniej Polsce,czy też miejscowość o tej samej nazwie na Ukrainie.Jeśli jest to u nas,to może ktoś już tam kopał,albo może są chętni na takie poszukiwania?Będę wdzieczny za informacje na ten temat.Pozdrawiam!
pomsee Napisano 3 Listopad 2002 Napisano 3 Listopad 2002 Dywizja Waffen SS została otoczona i rozbita pod Brodami niedaleko Lwowa czyli na terenie dzisiejszej zachodniej Ukrainy.
Gość Napisano 3 Listopad 2002 Napisano 3 Listopad 2002 Dzięki za odpowiedź!Niestety tam chyba raczej sobie nie pokopiemy..Natknąłem się gdzieś na wzmiankę na ten temat,ale bez szczegułów,a później wykryłem" Bełżec na mapie(i to prawie w linii prostej od tego właściwego).Pozdrawiam!
Gość Napisano 6 Listopad 2002 Napisano 6 Listopad 2002 Hello! W najnowszym numerze kwartalnika historycznego Karta jest spory i ciekawy materiał o SS Galizien. Tzn. wygląda ciekawie bo Kartę ogladałem tylko w kiosku i ten tekst mi mignął. Ale jak znam Kartę to może być bardzo ciekawy i nieźle udokumentowany.POZDROPS. Napiszcie jak przeczytacie ten artykuł
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.