Skocz do zawartości
  • 0

czesc od zamka (do jakiej broni)

bartekl23

Pytanie

Napisano

Witam!

na pobojowisku z wrzesnia 1939 roku znalazlem taka oto czesc od zamka karabinowego. od jakiej moze byc broni. jest bardzo mala i podstawa luski pusi miec srednice 10 mm.

pzdr

Bartek

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

na pobojowisku z wrzesnia 1939 roku znalazlem taka oto czesc od zamka karabinowego. od jakiej moze byc broni. jest bardzo mala i podstawa luski pusi miec srednice 10 mm.

pzdr

Bartek

Napisano
dzieki. co robila obok stanowisk z wrzesnia 1939 roku? obok wyszly dwa polskie bagnety i od groma lusek polskich. zadnej do mośka. 1 pm i 1 do MASa. teren walk wojny obronnej. dzialalnosc partyzancka minimalna. czesc znaleziona na drodze.
Napisano
Witam! Nie wiem czy wiesz, ale Polacy używali Mosinów. Praktycznie temat polskiego września jest dla mnie dość odległy, ale były to chyba wz. 91/25. Możlwie jest też, że czółko znalazło się tam w późniejszym okresie. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
nie znalazłeś łusek od MOSINA, bo zamek był niekompletny i nie za bardzo mógł strzelać ;
Pozdr. i powodzenia. wons.
Napisano
tak sie sklada, ze wiem, iz Polacy uzywali mosinow. wiem rowniez, ze byly one na amunicje 7,92 mm. szczerze mowic, piszac poprzedni post calkowicie o tym zapomnialem (bylem przezwyczajony, ze mosin to od razu Ruscy :-) z ttego co wiem, to mosinowski udzial w kampanii nie byl duzy... znalazlem tez czesci od berthierow i lebelow

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie