nomyss Napisano 1 Październik 2005 Napisano 1 Październik 2005 Fragment tej książki był w jednym z numerów Gazet Wojennych".
Folkersam Napisano 1 Październik 2005 Napisano 1 Październik 2005 Zacząlem juz czytać:-)autor wstąpil do Waffen SS pod koniec wojny,narazie jestem przy przyśpieszonym" szkoleniu jakie przeszedl pod Pragą..wydaje mi się,że warto po nia sięgnąć,zobaczymy co będzie dalej:-)
Pejcik Napisano 2 Październik 2005 Napisano 2 Październik 2005 fajna stronka o ss szkoda że o angielsku i norwwesku:) www.waffen-ss.no
BURY99 Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 czytając, liczyłem na opis walk o kołobrzeg ale niestety nic o twierdzy się nie pojawia, zaledwie kilka wzmianekjest tylko opis walk o Karlino i Białogard. Generalnie nasz autor nie powalczył sobie za bardzo ale miał kilka przygód miłosnych hehe..z samych walk w książce to tylko 2 rozdziałypozwoliłem sobie na małą wizję artystyczną
Partizanen Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Czy w Marzycielu..." jest jakaś wzmianka na temat walk Francuzików w południowej Polsce. Interesuje mnie szczególnie rejon Sanoka.
luger Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Książka dotyczy końcowego etapu wojny (1945) i walk francuzów w ramach dywizji ss na Pomorzu. Na Podkarpaciu walczyła w 1944 roku 8 francuska ochotnicza brygada szturmowa ss.Pozdrawiam L.
felfree Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 wznowie temat , z rok temu ekshumowali kilku żolnierzy ss 33 dywizji charlemange w okolicach Rąbina jest to blisko Bialogardu Swidwina i Połczyna Zdroju .... Ciekawi mnie czy ktoś trafił fant związany z tą dywizją , mi sie jeszcze nie udało ....
BunsenHoneydew Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 z 33 nie słyszałem, ale trafiono poprzedników z LVFhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=638422#676627
Gizio Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 To i ja coś dodam.http://division-charlemagne.ifrance.com/division%20charlemagne.htm
Gizio Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 A tu trochę odnośnie walk chłopaków z Charlemagne-nie daleko mojej miejscowości. Informacje otrzymałem od kolegi.Walki 33 dyw. SS Charlemagne (Uwaga!: tłumaczyłem z francuskiego, więc zastrzegam, że mogłem popełnić błędy):17.02.-do Czarnego wyjeżdżają z obozu Wildflecken pierwsi Francuzi. W Czarnem mieli kontynuować szkolenie (dywizja weszła w skład 18. Korpusu Górskiego z 2. Armii).22.02.-przybycie pierwszych pododdziałów 57 pułku (z hauptsturmführerem de Bourmont).24.02.-przybycie 58 pułku. Rozpoczyna się radziecka ofensywa (19 Armia i 3 Korpus panc. Gwardii). Przez cztery dni Francuzi (4 bataliony) toczą tu ciężkie walki z Rosjanami pozbawieni ciężkiego sprzętu, wsparcia lotnictwa i łączności. Ich dywizja walczy w rozproszeniu, momentami w okrążeniu.25.02.-do Czarnego przybywa część 58 pułku ze sturmbannführerem Reybald.Noc z 25/26.02-Dowództwo 57 pułku instaluje się w Bärenwalde (Bińcze?). 57 pułk (2 bataliony) przechodzi do ataku hauptsturmführer Obitz zajmuje Barkenfelde (Barkowo), a Fenet atakuje zajęte przez Rosjan Heinrichwalde (Uniechów), gdzie zajmuje część wsi, ale pod naporem Rosjan - zagrożenie okrążeniem całego batalionu musi się wycofać. Obitz również po ciężkim boju musi opuścić Barkenfelde.Przybyły dopiero batalion Monneuse z 58 pułku dołącza do Obitza przejściu na poziomie/na wysokości/ Barenhütte (Biernatka?).26.02.-Dowództwo dywizji (Brigadeführer Krukenberg) instaluje się w Elsenau (Olszanowo). Drugi batalion 58 pułku (hauptsturmführer Berret) wyładowany w Czarnem i rzucony do walki.Dowództwo w Elsenau atakowane przez Rosjan. Przeciw Francuzom osłaniającym przejście na wysokości Barenhütte miały działać 2 brygady panc i 4 dywizje piechoty (chyba raczej chodzi tu siły na całym pasie natarcia Rosjan). Oberführer Puaud utrzymuje Barenhütte z 3000 ludzi formując jeża(są okrążeni?), de Bourmont próbuje przebić się na północ, do dowództwa dywizji w Elsenau. Elsenau w końcu zostaje stracone (mimo zniszczenia 32 czołgów?? rosyjskich), a dowództwo odchodzi na północ. Dywizja traci spójność.Noc z 26/27.02.-Puaud i jego ludzie wyrywają się z Barenhütte, w Czarnem łączą się z batalionem Feneta z 57 pułku, a potem wspólnie wycofują się na Szczecinek (Neustettin). W Szczecinku znajdują się ostatnie przybyłe z Wildflecken jednostki francuskie (Flak- artyleria plot. Untersturmführera Fayarda, 100 (?) żołnierzy z Bassompierrem).27.02.-Francuzi kierują się na Białogard. W Szczecinku zostaje ok. 300 pod dowództwem obersturmführera Auphan. Przez ok. 12 godzin bronią się w mieście (na przedpolu i w południowej części miasta). Ostatni Francuzi opuszczają miasto po zdobyciu przez Rosjan dworca kolejowego (ok. godz. 17, chodzi oFlak Fayarda koleją).[Straty dywizji 24-27/28.02 500 zabitych, 1000 zaginionych (cała dywizja przed walkami liczyła ok. 7340 ludzi, choć pod Czarnem mogło być zaledwie 4500 ludzi); Francuzi zniszczyli ok. 50? czołgów, otrzymali 30 żelaznych krzyży]1.03.-przez Połczyn Zdrój docierają do Białogardu (tam znajduje się już dowództwo i batalion zapasowy?).2.03.-reorganizacja dywizji: pułk marszowy (2 bataliony po 4 komp.=1200 ludzi), pułk? rezerwowy.W początku marca (3-6.03) dywizja została ostatecznie rozbita w rejonie Białogardu i Karlina. Jej części rozproszone w różnych kierunkach.Powyższe dane są tłumaczeniem lub streszczeniem informacji zawartych na stronach: www.division-charlemagne.com, http://perso.wanadoo.fr/waffen/. (Uwaga!: strony ideowo niejednoznaczne, moim zdaniem mało krytyczne wobec opisywanych treści). Ponadto informacje o historii dywizji: www.feldgrau.com, www.axis.com.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.