Skocz do zawartości

Armia Bolszewicka 1920r

teach1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy może ktoś wie lub ma jakieś linki dot. uzbrojenia i wyposażenia Armi Bolszewickiej w 1920r ,chodzi mi głównie jakiej używali amunicji i karabinów
Napisano
Linków nie trzeba. Generalnie mosin i amunicja do niego.
Mogła się przyplątać jakaś japońska Arisaka 6,5mm, bo trochę ich kupili w czasie ww1, winchester na ammo mosinowskie zamówiony w USA, ze starszych to Berdan, jeszcze czarnoprochomy.
Maszynowe to Maximy.
Jednak biorąc pod uwagę, iż wojsko to było bose i nedoposażone to mogli mieć wszelaką broń zdobyczną jaka w tym czasie się na naszych terenach trafiała, a było tego dużo.
Napisano
Raczej odwrotnie.
Jest to amerykańska produkcja dla Francji. Armia Hallera wróciła do Polski ze sprzętem i uzbrojeniem, potem po wybuchu wojny w 1920 roku robiono zakupy w cenie złomu sprzętu z Francji, w tym własnie Lebeli i Berthierów.
Ta łuska trafiła do Polski na 90% w okresie 1919-wczesne 20-te i jeśli znalazłeś ją na terenie walk z 1920 roku to była użyta przez Polaków.
Napisano
Dla jasności jest to łuska fanmcuskiej amunicji 8mm Lebel do właśnie Lebeli, Bertierów, CKM Hotchkiss i RKM Chauteaux (pisownia?). Wszystkie te typy były używane przez WP w 1920 roku,
Napisano
ten western był znaleziony na terenie walk września 39r,operowała w tym rejonie armia pomorze i było tam kilka Lebelek ale z biciami PK
Napisano
Też znalazłem 3 szt koło Gdyni. Jednak nie wiem - czy dotrwały do 1939 roku, czy wystrzelono je wcześniej?
Na logikę najpierw by zuzywano stare zapasy amunicji wojennej, zaś magazynowano polską produkcję. Choć jest szansa, iż był wystrzelony w 1939. W Gdyni/Helu na pewno były francuskie kb/kbk i rkm, nie wiem jak inne oddziały Armii Pomorze. ON miała raczej mauzery.
Napisano
Witam
W 20 roku Rosjanie używali takiej amunicji jak pisze Mietek. Z naszej strony korzystano z bardzo szerokiego asortymentu amunicji która pozostała po armiach zaborców, amunicji kupowanej za granicą, np.8x50R Mannlicher produkcji austryjackiej i węgierskiej, 8x50R Lebel (francuskiej, angielskiej, amerykańskiej)- zakupy z Francji, amunicji 7,7x56R Lee Enfield (angielskiej i amerykańskiej) i wszystkiego tego co było w magazynach.
Pozdrawiam
Napisano
Jezeli znalazles luske na kujawskiej stronie to rzeczywiscie trudno przypuscic, ze to luska wystrzelona z bolszewickiej broni chociaz znane sa przypadki przeprawiania sie przez rzeke pojedynczych bolszwickich patroli.
Napisano
akurat w tym rejonie bolszewicy przedarli się dokładnie pod Nieszawą tj. ok.35-40 km od Włocławka i zostali natychmiast odrzuceni za Wisłę więc małoprawdopodobne żeby dotarli do zachodniej części przedmieścia
Napisano
Byli troche blizej bowiem przeprawiali sie z Bobrownik a to jest ok. 12 km od Włocławka. Zobacz tu:
http://www.lipnowski.powiat.pl/fullnews.php?In=_pl&kind=0&id=365
Napisano
Tak znam ten epizod ale myślałem o większej przeprawie tzn.o największym oddziale który się przedostał na drugi brzeg w Nieszawie w celu zniszczenia torów kolejowych ,dotarł az pod Aleksandrów Kuj.Może znasz jeszcze jakieś historyjki z tego okresu z tych okolic chętnie skorzystam z twojej wiedzy Będę wieczorkiem lecę teraz do lasku zobaczyć co zostało po tych walkach w lesie koło mostu we Włocławku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie