Skocz do zawartości

Hel - 34. bateria artylerii

Alkali

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich,

Jest jedna sprawa, która od dłuższego czasu chodzi mi po głowie. Jest to lokalizacja 34. baterii na płw. helskim, tej z działami z Gryfa. Co róż słychać, że ktoś znalazł podstawy ale nigdzie nie widziałem zdjęć lub planików.
Czy ktoś z szanownych Kolegów wie dokładnie gdzie ta bateria była usytuowana ? Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Alkali
Napisano
Z tego co wiem 34 znajdowała się na NW od 32 w bezpośrednim sąsiedztwie. Przygotowano 2 podstawy betonowe 3x3 m. i ustawiono na nich 1 wieżę jednodziałową i 1 wieżę dwudziałową (Bofors 120 mm.). Wszystko to około 150 m od strony morza. Ponadto wykonano schrony ziemne dla obsady i amunicji (nie wiem ile),punkt kierowania ogniem (nie wiem czy betonowy) i 2 gniazda dla Hotchissów bliżej morza (też nie wiem czy miały betonowe podstawy tak jak w 32). Całość znajdowała się na lewo (patrząc na morze) od punktu kierowania ogniem 32. Pomocne w identyfikacji może być to, że:
1) 34 miała gołe" podstawy pod armaty a 32 większe i z betonowym przedpiersiem
2) 32 miała 2 gniazda karabinów więc każde następne na NW to będzie 34
3) Budowle na NW od punktu kierowania ogniem 32 z dużym prawdopodobieństwem będą budowlami 34.

Pozdrawiam

Napisano
Wielkie dzięki Dago za informacje. Z treści Twojej odpowiedzi wynika, że lokalizację baterii znasz raczej z jakiegoś opracowania, a nie z autopsji. No ale to już coś. Ciekawe, czy zachowały się te podstawy, jak w najbliższy weekend będzie znośna pogoda to chyba wybiorę się poszperać.

Alkali
Napisano
Heh - Alkali wziął się ostro do roboty :) - ja informacje miałem podobne. Wskazówką morze być to że widzałem fotografię z placu budowy 34" i znajodwała sie ona na wysokiej wydmie - ale dobrze było widać morze - nie było żadnych drzew itp. oraz że przebiegał blisko szlak wąskotorówki....
  • 1 month later...
Napisano
Witam.
Czy wie ktoś może w jakiej 3miejskiej bibliotece (lub innym w miarę dostępnym miejscu) znajdują się wspomnienia E. Pappelbauma wydane bodaj w 1968 r.? Jest to chyba najbardziej sensowne źródło informacji na temat baterii nr 34.
A może ktoś po prostu dysponuje tą pozycją?
Pozdrawiam
Napisano
Fotka opisana jak z 34 baterii (widoczna pojedyncza lufa wystająca spod siatki maskującej) jest w ksiązce Witkowskiego z bodajże 1979 roku
pt. Hel na straży wybrzeża" -polecam

pzdr.
@ndrew
Napisano
E. Pappelbaum, Wspomnienia z obrony wybrzeża 1939 roku (Puck, Rejon Umocniony Hel, Bateria Nr 34), (w:) Ostatnia reduta ..., s. 163-165.

Z tych wspomnień część jest zamieszczona w Reducie...
Napisano
Pappelbaum E. - Wspomnienia z obrony Wybrzeża 1939r. Puck, RU Hel, Bateria nr 34 (1968)

a to dokładny tytuł :)
Poszukam u siebie w miejskiej i na uniwerku w BULe
Napisano
Sprawdzałem w wojewódzkiej/miejskiej w Gdańsku, w PANie i w bibliotece AMW. Nie mają.
Ma może ktoś jakieś inne fotki baterii 34?
Napisano
Przejrzałem pobieżnie Witkowskiego Hel na straży.." oraz Ostania reduta" i wychodzi, że Bat. 34 była usytuowana w pobliżu dawnej latarni Jastarnia-Bór. Nie wiem czy dokładnie na tym samym wzniesieniu - to chyba już sprawdzę w terenie w najbliższy weekend.
Przy okazji: zdjęcie, które wstawił @ndrew przedstawia Boforsa 2x120mm a nie pojedynczego.
Ponawiam apel o zdjęcia z tej baterii.

Napisano
Witam! Jeżeli ktoś z was posiada wymiary tj średnicę podstawy pod armaty z Gryfa (chodzi mi o średnice od środka śruby od środka śruby) to po sprawdzeniu moich danych z terenu będę mógł podać lokalizacje tej baterii, znalzłem podatwę a niestety nie znam powyższej średnicy
Napisano

Kurde, Dołek !! Poświęcę się i podjadę w weekend do Gdyni ale czy przypadkiem ta podstawa o której piszesz nie jest na zdjęciu obok ?

A jeżeli nie to mam nadzieję, że Twoja podstawa nie ma średnicy śrubunku 130 cm bo jeżeli tak to znalazłeś podstawę pod flaka.

Alkali

Napisano
Witaj! Nie jest to to co przedstawiłeś na zdjęciu , tak jak pisałem wygląda mi to na zabetonowaną podstawe pod armatę z Gryfa , mam to pomierzone tylko że ja mam 300 km do Gdyni a brakuje mi własnie tej średnicy w podstawie armaty z Gryfa.
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie