Skocz do zawartości
  • 0

Cos, tubka, trybek i rura wydechowa...

Piorek

Pytanie

Napisano

Witam,
po ostatnich wykopkach wyszly takie cuda:
- spora rura wydechowa
- cos male z aluminium
- tubka po BIOX ULTRA
- fragment jakiegos urzadzenia z oprawka i stykami
Jesli ktos moze powiedziec cos wiecej o tych rzeczach bede wdzieczny:)
Pozdrawiam
Piorek

P.S. Na fotce cos....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Info o tym granacie znalazłem kiedyś na jednym z zagranicznych forów, i nic więcej tam nie było, a w necie z węgierskim ekwipunkiem jest słabo. Moze sa jakieś wegierskie strony, ale tu znó język jest nieprzystępny.
A co do samego granatu to jest to granat oświetlajacy i raczej strzelano nim w góre a nie poziomo,wiec określanie zasiegu nie ma raczej sensu. To chyba taka namiastka rakietnicy. Używali ich Węgrzy w 44, ja znalazłem te cudaki w miejscy rozbicia oddziału wegierskiego w 44, w okolicy było kupe łusek od Manlichera.
pozdro
Napisano
Jeszcze raz dziekuje, piszac zasieg" mialem na mysli odleglosc na ktora byl sens strzelic tym cudem zeby bylo cos widac w lesie, podejzewam ze byli w promieniu 200-300m i tam bede szukal:)Poszukam cos w necie o tym wynalasku a wegierski to nieproblem mam znajomego madziara to przetlumaczy.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Moze żle sie wyraziłem, ale w sumie mozna to nazwac granatem nasadkowym.
Z tego co kiedys znalazłem na necie to zakładało sie to na lufę karabinu i po prostu strzelało. Pocisk z naboju karabinowego klinował sie w otworze któru przechodzi przez tego cudaka i całość leciała do góry zapalona od gazów prochowych. Gdzieś mam jakis rysunek z przekrojem tego cudaka.
pozdro
Napisano
Berthie, jesli masz taki rysunek to bardzo bym prosil na forum:)dzieki!
A ma ktos pomysl co to za wydech? Jestem przekonany ze niepochodzi to z zadnego wspolczesnego sprzeta.
pozdrawiam
Piorek
Napisano
Berthie a masz moze link do zasiegu takiego granatu? Na jaka odleglosc mozna bylo strzelic takim granatem zeby mialo to sens? Kto mogl wystrzelic ten granat? Niemcy w 44r? Pierwszy raz widze takie cudo a te informacje bardzo by mi pomogly w ustaleniu miejsca poszukiwan.
Dziekuje
Piorek
Napisano
Pod tym linkiem jest fotka tego pocisku
http://www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/myalbum/photo.php?lid=594
Masz znajomego co zna madziarski to moze to przetłumaczy.
pozdro
Napisano
Witam,
dzieki Berthie, w piatek widzialem to forum i wlasnie ogladalem je:) licze na mojego madziara jak dowiem sie cos na temat tego granatu oczywiscie dam znac.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano

Witam,
po ostatnich wykopkach wyszly takie cuda:
- spora rura wydechowa
- cos male z aluminium
- tubka po BIOX ULTRA
- fragment jakiegos urzadzenia z oprawka i stykami
Jesli ktos moze powiedziec cos wiecej o tych rzeczach bede wdzieczny:)
Pozdrawiam
Piorek

P.S. Na fotce cos....

Napisano
Witam,
nieznalazlem nic w necie na temat tego granatu:( jakis straszny wynalazek, a zeby bylo ciekawiej z miejscowki wyszla pila moja-twoja" dlugosci 130cm! Czyzby wegierscy drwale w nocy drzewo kradli;)
Piorek
Napisano
niestety fotki specyfiku Biox Ultra niemam ale bede wdzieczy za pomoc.
Wszystko znalezione w ziemiankach/pozycjach niemieckich dosc gleboko w lesie raczej wspolczesne smieci odpadaja, wyciagniete z glebokosci 50-60 cm. W tym miejscu wychodza fanty typu lampy elektryczne, kawalki kabli miedzianych itp drobiazgi, warsztat czy co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie