Skocz do zawartości
  • 0

ciekawa ostroga

wons

Pytanie

Napisano

Witam. Tą razą pytam o ostrogę. Jestem w tej kwestii całkiem zielony (co nie oznacza, że pochodzę z innej planety:)) więc potrzebuję wszelkich info.
Znaleziona na pozycjach pierwszej wojny,w świętokrzyskim, wrośnięta w korzeń, tuż nad nią była łudka z 4 nabojami od mosina z 1913r. Niestety nie znalazłem jej 2 połówki. Kolega zasugerował mi, że może być o wiele starsza niż sądzę (datowałem ją na I wojnę), bo ma kuty kolec. Właściwie leżała w szalonym" lesie,bo przemieszane ze sobą były różne okresy. Były tam naboje od mosina I wojenne,wycior od tegoż, kólki ołowiane, łuski od PPSz, od niemieckiej racy, naboje mauserowskie i niewiadomego pochodzenia guziki. W sumie było to wszystko na powierzchni jakiegoś hektara. Poza tym było trochę odłamków, łuski od IŁa i chyba od Me. Były też, jak to nazwaliśmy, inne ostrogi". Dam je na fotce poniżej.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kolejne foto. W kółkach zaznaczyłem ozdoby. Pierwsza ma kształt 6 równoległych lini mieszczących się w jednym prostokącie, 2 - sam prostokąt, 3 - trzy linie na mniejszym prostokącie. Niechaj mi ktoś pomoże, ja się na tym nie znam!

Napisano

A tu jest kolejna, przynajmniej tak ją nazwaliśmy. Wykuta z żelaza, pasuje na podeszwę wielkich buciorów. Na brzegach ma zawinięte do góry uchwyty. Spróbowałem ją przytroczyć i przywiązać do buta. trzymała się dobrze, stąd wnioskuję, że to też jest ostroga. Na środku (u dołu na foto) też jest kolec, tyle, że ten odpadł w trakcie czyszczenia. Mam ich 3 sztuki.

Napisano

Tu jest widoczny boczny chwyt i środkowy kolec. Wszystkie znaleźlimśy w okolicy ziemianek, tam też były kóleczki ołowiane.

Napisano

Tu foto następnych. Jeżeli ktokolwiek może nam pomóc, bardzo proszę o wszelkie dane.
Pozdrawiam serdecznie. wons.

Napisano
moja wykopana ma miejce na mocownie tego czegoś kłującego i kółko z góry- według jednego znajomego resztka po ozdobie i pochodzi z bitwy z XVIII wieku.Twokje też mogą być starsze.
yasiooxx@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie