jacenty2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 może Ktoś z szanownych koleżanek lub kolegów rozpozna co to?
Gość Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 U góry chiny, a na dole pewnie rzym.pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Autor Napisano 17 Wrzesień 2004 chińczyk wyciągnięty własnoręcznie,ale rzymu nie jestem pewien czy to nie jakaś drobna cepelia?
Gość Napisano 18 Wrzesień 2004 Napisano 18 Wrzesień 2004 Skan trochę słaby, ale z tego co widzę to z Rzymu są chyba ze 2 Konstantyny Wielkie, któryś z jego synów, chyba Walentynian I i chyba Walens. Ogólnie IV w.Bardzo polularne monety w tym stanie warte po symbolicznej złotówce za sztukę.
Netcom Napisano 18 Wrzesień 2004 Napisano 18 Wrzesień 2004 To ja mam przy okazji pytanie co znaczy WOT (jest na jednym z tych rzymów).
Gość Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Chyba VOT :-)To jest skrót od słowa VOTA (niektórzy badacze podają VOTIS, ale to tylko sprawa przyjęcia formy deklinacyjnej tego samego rzeczownika)i oznacza wraz następującą po nim liczbą oznacza w uproszczeniu jubileusz panowania cesarza.np. VOT XX MULT XXX" oznacza VOTA XX MULTIPLICATA XXX" i znaczy mniej więcej tyle, że wypełniono śluby na dwudziestolecie panowania cesarza i podjęto kolejne śluby na przyszłe trzydziestolecie panowania.Tyle teorii, bo w praktyce wybijano te monety nie zważając specjalnie na nadejście odpowiedniej daty. Np. dla cesarza Jowiana bito monety z napisem VOT V MULT X", chociaż nie dożył swojego pięciolecia panowania (panował tylko 7 miesięcy)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.