Skocz do zawartości
  • 0

Czapka niemiecka do identyfikacji

OnyX

Pytanie

Napisano

Oto taka czapka trafiła w moje ręcę jest na 100% orginalna orzełek z baczkiem wszyty pod podszewką czyli nie współczenie . Posiada w środku taki rąb z plastiku i na tym złote napisy

rozmiar w kółku 59
Hans K...emer
pod spodem cały wyraz zamazany
Nurnberg
K..tzstr 3(chyba)2.

i takie pytanie co to za czapka i kto ją uzywał?

pozdor -=OnyX=-

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mp nieznasz sie na takch rzeczach wiec niepisz chyba ze to chodzi o to zeby miec wiecej postów niż Sanshin...

Do Sanshina niejest to złudzenie czpka jest granatowa . Wojska pancerne miały by czache totenkopf ale Whtowski komplet"

kolega ma przypuszczenia jaka to formacja ale niejest tego na 100% pewny wiec prosze o wasze opinie jaka ro jest formacja a nie na temat orginalności bo tego mam pewność

Pozdrwiam -=OnyX=-
Napisano
onyx widac ze uszczypliwosci ci niebrak ,wyrazam tylko moja opinie ,a jesli ty tak sie na tym znasz to po co zalozyles ten temat wogole?
Napisano
niewiem kto sie podemnie podszywa ,ale podejzewam ze to ty onyx , wiec przestan pisac takie glupoty pod moim nickiem nigdy bym cie nie nazwal onyxiku" ani nie podejzewam ze to HJ ,prosze Bociana o zlikwidowanie tego powyzej napisanego postu

ps.Bocian mam prosbe sprawdz IP tego kto to napisal
Napisano
tak tak ja sie pod Ciebie podszywam i podaje sobie odpowiedzi... :) czapka została odszyfrowana na poszukiwaczach skarbów jako polowa jednostek górskich i wczesna pancerniaków czyli dobrze San myślałeś:)

pozdro -=OnyX=-
Napisano
jak już napisałen an innym forum - jest to 100% kopia.. - albo szyta od podstaw.. albo czapka jakichś niemieckich służb cywilnych (powojenna) z naszytym lewym orłem...
niestety kicha totalna....
Napisano
W latach 60-tych, kiedy moj staruszek pomykal w delegacje do DDR-ówka, przywiózł kilka takich frycówek". Własnie granatowych, oczywiscie bez tego pieknego orzełka" ;).
Był kierowca i wozil do zakladow przemyslowych w DDR-owie różne materiały. Przy jakiejś okazji urzadzili sobie bibke
z innymi kierowcami i fryckami" ze straży przemyslowej. I wlasnie stąd te czapeczki sie wzieły. Ale jakim cudem fryce dali mu te czapki, tego niestety nie pamieta. Chyba sie powymieniali na swoje służbowe szoferki" w ramach fraternizacji polsko-niemieckiej :)
Czapeczki gdzies sie zapodzialy, nikt niechciał w tym śmigac, zbyt mocno kojarzyly sie z niedawną wojenką, a poza tym nie były w modzie. Pamietam jak mój starszy brat raz ubrał frycówke" gdy jechal na ryby, jak spotkał swoich kumpli, to przez nastepny rok wołali na niego FRYCEK" albo ADOLF" -przejebane. Tak wiec zeżarły je mole, i slad po nich zaginął. I tyle.
Pozdro.
Kris.
Napisano

Oto taka czapka trafiła w moje ręcę jest na 100% orginalna orzełek z baczkiem wszyty pod podszewką czyli nie współczenie . Posiada w środku taki rąb z plastiku i na tym złote napisy

rozmiar w kółku 59
Hans K...emer
pod spodem cały wyraz zamazany
Nurnberg
K..tzstr 3(chyba)2.

i takie pytanie co to za czapka i kto ją uzywał?

pozdor -=OnyX=-

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie