Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja łusek??!!

ZnaChoR

Pytanie

Napisano
MAUSER:
bicia podzielone na 4 sektory:
-1 sektor: 12
-2 sektor: 17
-3 sektor: s67
-4 sektor: nic niejest napisane

PPsz:
bicia:
541 43

łuska z którą się jeszcze nigdy nie spotkałem:
bicia podzielone na 4 sektory:
-1 sektor: 19
-2 sektor: *
-3 sektor: 20
-4 sektor: nic niejest napisane
wymiary kryzy i łuski są takie same jak u manlichera, tylko że wysokość łuski kończy sie na wysokości 23 mm a zaś od tej wysokości zaczyna się od wenwątrz nowa otoczka tak jakby łuska składała sie z dwóch części.reszty wymiarów nie znam ponieważ otoczka ta jest zgnieciona i ułamana.jeśli to jest manlicher to proszę mi powiedzieć w jakich typach manlichera była używana taka amunicja oraz jaki był cel takiej amunicji??

ps. dodam ze wśród tych łusek znalazłem łuski od manlichera 1916-1917, PPsz, oraz mauserki 2 wojenne.
za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje
pzdr.ZnaChoR

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwsza łuska wygląda na niemieckiego mausera z I ws. Tylko brak nazwy wytwórcu. Druga łuska to 7,62X25 Tokariew. Produkcja chyba Czelabinsk.

Pzdr AK77
Napisano
jak to możliwe że druga łuska to tokariew skoro to jest zwykła łuska od PPsz/TT, chyba że ci chodziło o tą ostatnią co wymiary są takie same jak u manlichera??
prosze o jeszcze jakieś przypuszczenia na temat tych łusek!!
pzdr.ZnaChoR
Napisano
Hehe, mam ten sam problem!
Wstawiłem też fotkę - pewno te same bicia 1920 + *.
Pozdrawiam i liczę, że ktoś nam pomoże.
Napisano
oznaczenia te same w 100%-ach ale u mnie jest to dziwne że łuska była jakby z dwóch członów złożona!!
nio to teraz nas jest dwóch i nie ustąpimy z MK dopóki nam któś niepomoże :-)
pzdr.ZnaChoR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie