bochen Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 ostatni wpadł mi w ręce hełm m-42. znaleziony w lesie w latach 60 lezal u mnie w piwnicy kolejne 20 lat. jest zardzewialy ale jest to bardzo powierzchniowa rdza. nie ma głebszych wżerów. jest tylko jedno pęknięcie, jak mniemam od odłamka (ten odłamek chyba zabił wlasciciela :D:D) pierwszą rzecząjaką zrobilem byla elektroliza ale malo dala bo cos sie chyba zrąbało. dzisiaj uzylem drastyczniejszych środków... wzialem wiertarke z nakladką na papier scierny i zjechałem rdze do zdrowego metalu. co teraz mam z tym zrobic? łatać boczną dziurę czy nie? czym pomalowac? drodzy uzytkownicy forum, pomocy.pozdrawiam bochen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bochen Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2004 widze ze duzo osob odpisalo. mam kolejne pytanie. po zrobieniu autolizy z helmu zlazła prawie cala rdza. czy to mozliwe ze zostaly na nim resztki oryginalnej farby? jest jakis taki w kolorze feldgrau ale nie wiem czy to to. w srodku po lewej stronie widac resztki wybitego numeru. wygląda to mniej wiecej jak E 1. czy ktos wie co tam jest wybite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 jeżeli było wybite EF, to hełm wyprodukowano w Fuldzie, a jeżeli ET to w Thale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Dziurki nie łataj, taki szczegól dodaje uroku:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bochen Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2004 tej dziury nie bede łatał i fasunku tez nie bede wkładał bo oryginału nie zdobęde a ruski to tak głupio wkładac. mam zamiar go tylko pomalować albo szpachle zarzucić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bochen Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2004 a w srodku ma wybite ET Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bochen Napisano 13 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2004 dzisiaj pobilem rekord. za pomoca przecinaka do metalu firmy bosch wycialem z polskiego helmu wz.50 fasunek. probowalem go umiescić w dzwonie m-42 ale ku mojemu zdumieniu okazało sie ze jest za duzy :D czy moze ktos powiedziec jaki fasunek bedzie pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 42 były w różnych rozmiarach, niestety. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 ten helm to nei jest m42 tylko m 40 badz m35osobiscie sklaniam sie ku m35, bo nity chyba sa nabite z osobnych elementowzmierz obwod wewnetrzny dzwonu, bo bedziesz mial rozmiar wkladki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.