drag47 Posted October 23, 2002 Author Share Posted October 23, 2002 Gdzie mogę znależć coś o batalionach obrony narodowej ?Chodzi mi szczególnie o bataliony Kłobuck" i Lubliniec"Czy można gdzieś znależć ich kronikę bojową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted October 23, 2002 Share Posted October 23, 2002 Zobacz: Piendel K. Obrona narodowa 1937-1939" w-wa 1979. Nie wiem czy jest o tych batalionach, bo teraz nie mam dostępu do mojej książki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 24, 2002 Share Posted October 24, 2002 Wchodziły one w skład Armii KRAKÓW". A więc proponuję książkę W. Steblika pod tym tytułem. Batalion ON Lubliniec" wchodził w skład Krakowskiej BK, a Kłobuck" walczył jako wydzielony oddział 7 DP.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted October 24, 2002 Share Posted October 24, 2002 Proponuję książkę Bitwy polskiego Września". Znajdują się tam krótkie opisy poszczególnych armii, dywizji itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 24, 2002 Share Posted October 24, 2002 Do zestawu literatury dorzuciłbym jeszcze wydawane w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych monografie poszczególnych Armii walczących w 1939. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 25, 2002 Share Posted October 25, 2002 O ile sobie przypominam na temat ON jest całe opracowanie z latat 70 - tych Tytuł chyba Obrona Narodowa" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.