Skocz do zawartości

Odznaka za rany ,czarna - odlew cynkowy

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie dotyczące odznaki 'za rany' klasy czarnej odlewanej z cynku (podobnie jak klasa srebrna i złota). Wykopaliśmy kiedyś taką (w sumie już 4 sztuki) i była dla nas sporym zaskoczeniem. Wiedzieliśmy o klasie czarnej tłoczonej w blasze mosiężnej (poczatkowy okres wojny) i stalowej (końcowy okres wojny) ,ale o odlewie nigdzie nie pisze. W artykule w Odkrywcy" o tej odznace nie było wzmianki o odlewanej 'czarnej'.
Mam pytanie - w jakim okresie produkowano takie odznaki? Sygnowane są '30' - jaka to wytwórnia? Czy to rzadkość?

pzdr

bjar_1

Napisano
30 to Hauptmunzamt z Wiednia.
A co do odznaki to jesteś pewien ze ta czarna barwa to nie wynik utlenienia powłoki galwanicznej, albo samego cynku?
Jeśli jest to rzeczywiście czarna farba, to możlwie ze jest to po prostu odznaka zaimprowizowana. czyli z braku oryginalnych czarnych zrobiono taka ze srebrnej.
Pzdr
Napisano
Nie są takie rzadkie. Mam 4 sztuki: trzy pełny odlew i jedna wytłoczka z cynku - niestety nie są sygnowane. Odnośnie hipotezy, że ze srebrnej ktoś zrobił czarną to podsumuję to tak: w takim razie poszukuję złotej, którą ktoś przerobił na czarną ( oczywiście w cenie czarnej ). Pozdrawiam.
Napisano
Nam wyszły w ostatnim czasie 4 szt. w tym 3 z nich sygnowane '30'. Początkowo byliśmy w szoku ,gdyż nie słyszeliśmy o takiej wersji. Czyli jednak w sumie rzadkość?
Ile takich trafia się na 10 mosiężnych u was? :)

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie