dzasiek Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Poszukuję mapy okolic Piecek (Mazury) z okresu przedwojennego>sprawa jest o tyle pilna ,że dowiedziałem się iż w 1945 Niemcy wysadzili dość spore składy amunicyjne.Zapadlisko w terenie zalała woda z pobliskiego jeziora.Jedynie metodą porównania z mapą terażniejszą będzie można zlokalizować dokładnie miejsce w którym to było.Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam
beaviso Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Poszukaj uważnie tu:http://www.posselt-landkarten.de/index_ostgebiete.htmpozdr, M
kudi Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 dzasiek po co ci mapa. nie sadze ze sa tam zaznaczone sklady. zapytaj miejscowych wszysycy ci pokaza lasek (niedaleko jeziora, przy drodze na ruciane - o ile pamietam) gdzie byly sklady i gdzie do dzis znajdziesz mnostwo pociskow. chociaz nie wiem czy dobrze robie zachecajac cie do takich poszuiwan. po pierwsze to niebezpieczne, po drugie od jakiegos czasu nielegalne. ale sklady byly duze bo sam ze 20 lat temu przywozilem stamtad kilogramy naboi do Mausera.pozdrrobert_kudelski
dzasiek Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Błem tam wczoraj .Po lesie rzeczywiście chodzą ludzie szukający pozostałości ,ale gadałem z miejscowymi i oni mówią,że były dwa składy.Jeden z nich był wysadzony i zalała go woda.Próbowaliśmy nurkować ,ale ....no właśnie woda -przejrzystość zero ,mułu zbyt wiele jak na 60 lat.Pytaliśmy miejscowych ale jest tyle lokalizacji ,że szkoda gadać.Zobaczymy bo kumpel jeszcze został by drążyć temat a sprzęt czeka w gotowości.Wczoraj też dostaliśmy namiar na inne miejsce w jeziorze koło Nawiad,ale nurkowanie tam nie ma sensu na 6 metrach nic nie widać (widzialność rzędu 20 cm) a ponoć leżą tam ciężarówki na jakiś 15-20 metrach.W te ciężarówki jakoś nie wierzę ale sprawdzić będzie można (tylko nie wiem kiedy)
Gość Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 To zalezy ktore okolice masz na mysli. Okolice na poludniowy zachod od Piecek (Peitschendorf) sa na arkuszu P34 S32 Ortelsburg (Szczytno) na http://mapywig.obluze.net.pl. Okolice polnocno wschodnie znajdziesz u mnie na grossblacie 30a. Wiecej nie udalo mi sie znalezc. Z gory uprzedzam ze na obydwu arkuszach samych Piecek nie ma.Badz zdrow.Moskwa
dzasiek Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Serdeczne dzięki i za to ale przecież jezioro było i jest -trzeba tylko alożyć" na siebie mapę starą i współczesną.Jeśli będzie różnica w linii brzegowej -można zastanowić się na penetracją dna.Ale woda w tym jeziorze jest tak marnej przejrzystości ,że sam nie wiem czy warto to robić.Ale sprawdzić trzeba a nóż coś się trafi.Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam
YoWheris Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Coś mi nie wchodzi ta stronka.Pokazuje się strona tytułowa a po kliknięciu na pl nie wchodzi dalej. U was tak samo?
dzasiek Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 niestety ,nie wchodzi" ,ale jakoś sobie poradzę z niemiecką mapą
Gość Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 A zalatwila by was mapa wojskowa przedwojenna 100ka? Jezeli tak to daj znac ktora (albo najblizsze wieksze miasto) i podaj adres pocztowy na mojego maila to zorganizuje. Moze nawet da sie wytrzasnac w wiekszej skali.PozdrawiamKrzysztof
kudi Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 dzasiek raczej bym ci odradzal wchodzenie do jeziora. za moich czasow" do jeziora wrzucano niewypaly ktore ktos znalazl w lesie. wiec moze byc niebezpiecznie. to byly duze sklady. nie wiadomo na co trafisz. pozdrrobert_kudelski
dzasiek Napisano 24 Wrzesień 2004 Autor Napisano 24 Wrzesień 2004 Już tam byłem.Nurkowanie w tym jeziorze do przyjemnych nie można zaliczyć.Woda bardzo mętna.Mułu na dnie bardzo dużo .Nawet trudno to stwierdzić jak gruba jest to warstwa.Weszliśmy tam tylko dlatego,że miejcowi mówili,że są tam zatopione jakieś pojazdy.Specjalnie w to akurat nie wierzę ale... sprawdzić trzeba było.Tyle, że muł nie powstaje w ciągu paru lat.Taka grubość tej warstwy sugeruje,że nic tam nie było.A przy okazji jakś sztabówka by się przydała.Najlepiej stara i współczesna.A swoją drogą prawie w każdym jeziorze coś ma niby być.Z reguły nie ma i nigdy nie było.Ale każdy pretekst by wejść do wody i zanurkować jest dobry.Pozdrawiam wszystkich
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.