Traper7 Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Napisano 6 Wrzesień 2004 Czy znane Wam są przypadkim likwidacji przez polskich partyzantów sowieckich grup zwiadowczych? Dowiedziałem sie ostatnio iż wiosną 44 roku na Czerwonym Bagnie pomiędzy Grajewem a Augustowem chłopaki z 9 konspiracyjnego psk AK zlikwidowali kilkuosobową grupę sowietów ponieważ ci zajmowali sie głównie rozpoznaniem sił i struktury organizacyjnej miejscowej konspiracji akowskiej i eneszetowskiej, zamiast jak deklarowali rozpoznaniem sił niemieckich przed nadchodzącą ofensywą. Takich przypadków było więcej, czy słyszeliście o innych w Waszych regionach?
Gość Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Niedawno skończyłem czytać ksiązkę na te tematy iemen rzeka niezgody" autora nie pamiętam ale mam ją w domu.Cała książka jest poświęcona stodsunkom pomiędzy partyzantką polską a sowiecką.Pozdro.Michał
Traper7 Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Nad Niemnem właśnie wyszły prawdziwe intencje sowietów w stosunku do Armii Krajowej, wystarczy wspomnieć losy oddziałów biorących udział w operacji Ostra Brama"
mike110 Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Traper7, masz te informacje o zwiadowcach i AK z jakiejś książki?
Traper7 Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Informacja wypłynęła w trakcie rodzinnych wspomnień,członek mojej rodziny był żołnierzem 9 konsp.psk AK. Dziś już niestety nie żyje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.