Skocz do zawartości

Likwidacja sowieckich zwiadowców

Traper7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy znane Wam są przypadkim likwidacji przez polskich partyzantów sowieckich grup zwiadowczych? Dowiedziałem sie ostatnio iż wiosną 44 roku na Czerwonym Bagnie pomiędzy Grajewem a Augustowem chłopaki z 9 konspiracyjnego psk AK zlikwidowali kilkuosobową grupę sowietów ponieważ ci zajmowali sie głównie rozpoznaniem sił i struktury organizacyjnej miejscowej konspiracji akowskiej i eneszetowskiej, zamiast jak deklarowali rozpoznaniem sił niemieckich przed nadchodzącą ofensywą. Takich przypadków było więcej, czy słyszeliście o innych w Waszych regionach?
Napisano
Niedawno skończyłem czytać ksiązkę na te tematy iemen rzeka niezgody" autora nie pamiętam ale mam ją w domu.
Cała książka jest poświęcona stodsunkom pomiędzy partyzantką polską a sowiecką.
Pozdro.
Michał
Napisano
Nad Niemnem właśnie wyszły prawdziwe intencje sowietów w stosunku do Armii Krajowej, wystarczy wspomnieć losy oddziałów biorących udział w operacji Ostra Brama"
Napisano
Informacja wypłynęła w trakcie rodzinnych wspomnień,członek mojej rodziny był żołnierzem 9 konsp.psk AK. Dziś już niestety nie żyje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie