Sovieticus Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Czy istnieją w Polsce GRH odtwarzające wojska radziecke?Jeśli tak to z jakich lat odtwarzają umundurowanie?Wiem, że istnieje(łą?) grupa Hiszcznik odtwarzająca WDW (Specnaz?) z lat chyba 1970-90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Aha jest jeszcze TGRH, czy to wszystko? Przy okazji TGRH musi popracować trochę nad mundurami ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 A może rekonstrukcja carska cię interesuje? Mój kolega ma już wstępny komplet umundurowania i chyba jest jeszcze ktoś kto kompletuje wyposażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Niestety na carskim się nie znam i nie mam dostępu do ekwipunku :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 witam Sovieticus skad jestes , tez zbieram radzieckie militaria i chce sie wstapic do jakies GRH zwiazane z ta tematyka pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Wielkopolska. Coć bliżej do Wrocławia niż Poznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramov Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Szanowny kolego!staramy się ze wszystkich sił najwierniej odtwarzać grupe na wzór formacji pierwszej linii frontu - z nieukrywana satysfakcją powiem że mamy pewne osiągnięcia w tym zakresie jeśli idzie o wyekwipowanie grupy - dokumentacja fotograficzna w połowie października - co do potrzeby popracowania nad umundurowaniem - podejrzewam że zasugerował sie Pan zdjęciem z operacji Bałtyk - faktycznie jest tam ogromny misz masz - jednakże ubrani w pstrokate stroje nie z epoki to nie nasi członkowie - ot taka pamiątka .Poza wszystkim czy posiada pan wiedzę na temat munduru wz. 43 / wersji B zimowej? za ewentualne informację i pomoc w w/w temacie z góry dziękujęPozdrawiam w imieniu TGRH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 11 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Pomimo moich drobnych (naprawdę) uwag na tle innych grup rekonstrukcji radzieckich wypadacie zdecydowanie najlepiej. Sugerowałem się Waszymi fotkami ze strony na necie, ale patrząc chronologicznie widziałem znaczne postępy w doborze ekwipunku itp.Czy ta dziwna grupa na zdjęciach w Galerii Odkrywcy to też Wy? Na temat munduru pewnie coś znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 11 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Nie spotkałem się z oznaczeniem munduru jako typ B. Część znanego z 2 w. św. umundurowania zimowego wprowadzono w 1941 r. Rozdzielone ono było na 2 typy odzież zimowa i odzież dla zimnych rejonów (obszarów) tzw. zimnaja forma dla chołodnych rajonow. Rozkaz Lud. Kom. Obr. ZSRR nr 283. Choć mamy np. szynel wz 43 to wygląd nie uległ wielkiej zmianie, a jedynie patki i pagony. Rok 1943 wprowadził głównie inne oznaczenia na te mundury, słynna reforma pagonowa". Zatem poproszę o bliższe namiary poszukiwanego opisu umundurowania.Z niecierpliwością czekam na Wasze nowe zdjęcia.Czy używacie na furażerkach gwiazdek aluminiowych czy mosiężnych? Z czego wykonano guziki przy Waszych gimnastiorkach? Czy Wasze mundury to reprodukcje czy oryginalne radzieckie? Czy czapka NKWD to repro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramov Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Czołem!co do gwiazdek to niestety na dzien dzisiejszy jest pewien deficyt jeśli idzie o mosiężne więc z braku laku używamy aluminium - co prawda mamy mosiężnych sztukl 2 ale jest ich szkoda do naszych uciech więc czekają aż zbiór się powiększy- chociaż musze podać że posiadamy dwie sztuki wykonanych ze stali! Co do czapki narkomu spraw wewn. tak to jest reprodukcja - tyle tylko ze jeszcze nie do końca gotowa - otóż pasek nad daszkiem nie ma specyficznych zaokrągleń w punkcie przyczepu guzików - ale i to się poprawi. Dalej o jakiej grupie w galerii odkrywcy jest mowa - gdzi etego szukaćjak zatytułowana bo nic mi o tym nie wiadomoA co do munduru wz.43 zima/B zapomniałem dodać że chodzi o mundur polowy dla oficerów organów NKWD - przynajmniej tak go nazywał w czasopismie uniformologicznynm sam gen. Chrulew w latach 50-ych kiedy wspominał swoje prace nad wzorami mundurów - pytanie czy wyszedł poza faze projektów czy go wydano a jeśli tak to komu i ile?Co do gwiażdek jest sytuacja analogiczna jak z gfwiazdami używamy w większej na razie neiestty części guzików z szajs metalu bo na metalowe czekamy Poza Wszystkim zapraszamy do współpracy - chociażby wymiany dokumentów lub literatury - bardzo chętnie posłuchamy rad lub wskazówekZ pozdrowieniami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Przepraszam, że trochę nie w temacie, ale mam radziecką gwiazdę czyba z czapki. Jest to wytłoczka z blachy malowana na bordowo. Mam ją z domu dziadka, ale nie mam pewności z jakiej jest epoki. Czy możecie mi coś na jej temat powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Co do gwiazdek:do kol. polsmol - zależy z jakiego materiału, choć bordowy kolor to domena mosiężnych,a więc z lat wojny do 60-tych używana.Do kol. ramovaW sumie mam trochę mosiężnych gwiazdek zarówno małych furażerkowych, jak i dużych na oficerskie i bezkozirki. Stalowe mam, ale tylko pomalowane na zielono.A guziki można użyć: mosiężne, cynowe i plastikowe.Galerie o której wspominałem oglądałem na jakiejś stronie hobbystycznej (jednak nie na Odkrywcy, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie).Z tym mundurem wz 43/B nie spotkałem się jeszcze. Czy opisane są jakieś jego charakterystyczne cechy? Oficerowie wg rozkazu z 1943 roku mieli nosić czapki uszanki z szarego baranka, płk papachy, ciemnoszary szynel lub baranice (baranke) - rodzaj kurtki (jasny kolor) przeznaczonej początkowo w rejony typu Syberia.A gimnastiorki macie oryginały czy kopie? Pagony robicie sami czy gdzieś zamówiliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramov Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Czołem!czy mógłbym prosić o przesłanie adresu e-mail na oficjalna strone TGRH ? z pewnością ułatwi nam kontakt Z wyrazami Szacunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 gwiazdka jest wytłoczona z blachy stalowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sovieticus Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Maila wysłałem na adres TGRH.Do kol. polsmola: jaki kolor ma metal tej gwiazdki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.