bibul Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Napisano 5 Wrzesień 2004 Pytanko do ludzi co dłuższy czas mieli z tym sprzętem coś wspólnego.A mianowicie jakie są najlepsze ustawienia na monety???Jak ktoś zamieści odpowiedz to prosze o angielskie odpowiedniki nazw ustawień.Czyli np. sensitive"-26 i tak dalej.
proscan Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 A.C. (Alternating Current) - Prąd przemienny, tryb pracy wymagający ruchu sondąAccept; zaakceptować, wykryć;AIR: powietrze, z dala od ziemi i metalu;Air Test testowanie jak reaguje wykrywacz na przedmioty leżąc z dala od ziemiAll-Metal (Dowolny metal): odnosi się do każdego tryb pracy lub takich nastaw, które pozwalają na całkowitą akceptację wszystkich typów metali: żelaza, aluminium, cyny, niklu, złota, mosiądzu, ołowiu, miedzi, srebra itp.Audio ID (Audio Identification - Dźwięk identyfikacyjny): Układ lub tryb pracy, który wydaje dźwięki o różnych tonach dla rożnych przedmiotów w zależności od ich przewodności.Auto GEB (Automatic Ground Exclusion Balance): automatyczna eliminacja wpływu gruntu, automatyczne dostrajanie do gruntu;Auto TRAC (Automatic Tracking): automatyczna śledzenie i dostrajanie do zmian w gruncie - inna nazwa Auto GEB.Back Reading błędne wskazanie spowodowane nasyceniem układów elektronicznych, które wynikło z powodu dużego przedmiotu zbliżonego do sondy.Black Sand (tzw. czarny piach): Jeden z najbardziej ekstremalnych składników gleby o własnościach nie przewodzących dających silnie ujemne wskazania. Zwany także magnetytem (Fe304), tlenkiem żelaza lub pisakiem magnetycznym by tym samym pomóc w jego łatwej identyfikacji.Coil cewka - inna nazwa sondy wykrywaczaConductive Salts (Sole przewodzące): Jeden z najbardziej podstawowych typów minerałów, który tworzy minerały gruntowe dające dodatnie wskazania. Mokry morski słony piasek na plaży będzie wskazywał wartość dodatnią, w związku z jego przewodnością zbliżoną do przewodności metalu.Conductivity (Przewodność): Jednostka. zdolności obiektu metalowego do rozchodzenia się prądów wirowych na jego powierzchni.D.C. (Direct Current) - Prąd stały - tryb pracy nie wymagający ruchu sondąDepth (Głębokość): Zdolności wykrywacza metalu do wnikania jego pola elektromagnetycznego do gruntu.Depth Reading (Odczyt głębokości): zdolność wykrywacza do pomiaru głębokości na jakiej zalega przedmiot wielkości monety.Detection Pattern kształt pola elektromagnetycznego generowanego przez sondę. De-tuning (Rozstrajanie): Metoda ręcznego lub automatycznego zmniejszenia czułości wykrywacza tak, by mógł on zlokalizować środek obiektu.Discrimination dyskryminacja, zdolność to eliminacji (odrzucania, nie reagowania) na pewne wybrane obiekty;Drift (Dryft) Powolny wzrost lub spadek wartości poziomu sygnału wiodącego Threshold wywołany przez temperaturę, czas lub stan akumulatora.Eddy Currents(Prądy wirowe): prądy elektryczne o małej wartości krążące na powierzchni metalu.Electromagnetic Field (Pole elektromagnetyczne): niewidzialne pole generowane przez sondę wykrywacza. False Signals fałszywe sygnały, sygnały detektora (dźwiękowe lub wskazania miernika) nie spowodowane wykryciem metalu;Faraday Shield - (ekran elektrostatyczny) warstwa przewodząca wewnątrz sondy, przewodu sondy, obudowy wykrywacza służąca do tłumienia zakłóceń elektromagnetycznych.Ferrous (Ferromagnetyczny): Określenie żelaza lub materiału zawierającego żelazo.Ferrous Oxide tlenek żelazaFrequency (Częstotliwość) Ilość pełnych cykli na sekundę zmian prądu wytwarzanych przez generator nadajnika.Frequency Shift (Przesuniecie częstotliwości) zmiana częstotliwości wykrywacza w celu uniknięcia wzajemnego oddziaływania na siebie wykrywaczy pracujących obok siebie.Fringe Target - przedmiot leżący tuz na granicy zasięgu wykrywaczaGEB (Ground Exclusion Balance - dostrajanie do gruntu) Proces dzięki któremu specjalne obwody wykrywacza pozwalają ignorować efekt maskowania, jaki minerały zawarte w gruncie wywierają na przedmioty metalowe.;Ground Balance patrz GEBHot rock (Zmineralizowany kamień): Kamień lub skała, który zawiera wyższą koncentrację minerałów niż otaczający ją grunt.Interference (interferencja) wzajemne oddziaływanie różnych źródeł promieniowania elektromagnetycznego. LCD (Liquid Crystal Display) - wyświetlacz na ciekłych kryształachLock zatrzasnąć, ustalić na stałe;Loop cewka, sonda służąca do penetracji gruntu zawierająca w swej obudowie kilka uzwojeń;Matrix (struktura gruntu) dotyczy całkowitej średniej objętości gruntu spenetrowanej przy pomocy wykrywacza metali.Menu (Menu): Zbiór list i podpowiedzi na wyświetlaczu graficznym, zaprojektowanych aby pomóc operatorowi w dokonaniu wyborów opcji i nastaw.Metal (Metal): Materiał metaliczny: żelazo, folia, nikiel, aluminium, złoto, mosiądz, miedź, srebro itp.Microprocessor (Mikroprocesor): Układ elektroniczny, który może być zaprogramowany w celu wykonywania pewnych funkcji.Mineralized Ground grunt zmineralizowany, tzn. taki który zawiera dużą ilość składników o własnościach magnetycznych (lub przewodzących);Mode (Tryb): Warunki działania ustawione przez operatora w celu wykonania danej funkcji. Sposób pracy detektora;Motion Mode tryb pracy w którym wymagany jest ruch (ang. motion) sondy by wykrywacz mógł wykryć metal;Negative Ground grunt o dominujących własnościach magnetycznychNeutral Ground grunt w którym nie dominują ani własności magnetyczne, ani przewodzące.Non-ferrous (Nieferromagnetyczny): Nie wykonany z żelaza, każdy metal który nie jest żelazem lub nie wykazuje własności magnetycznych.Non-Motion Mode (Tryb statyczny): tryb pracy który nie wymaga poruszania sondą, aby wykrywacz reagował na metal.Notch Discrimination dyskryminacja wybiórcza Notch Width zakres (szerokość) dyskryminacji wybiórczejNull cichniecie sygnały gdy w zasięgu sondy znajduje się przedmiot odrzucanyOscillator oscylator, generator. Układ elektroniczny wytwarzający sygnał o określonej częstotliwości.Overlap Pokrywanie. Ruch sondą w przód, który nie powinien przekraczać połowy średnicy sondy.Overshoot fałszywy sygnał powstający w chwili gdy sonda wykrywacza pracującego w trybie statycznym z uruchomionym układem S.A.T. Zbyt gwałtowna reakcja układu S.A.T. powoduje powstanie dodatniej zmiany sygnału Threshold. Phase (Faza): Przedział czasu pomiędzy wytworzeniem trwałego prądu wirowego na powierzchni metalu i wywołanym nim wtórnym polem elektromagnetycznym które indukuje napięcie w uzwojeniach odbiorczych sondy.Pinpoint, Pinpointing: precyzyjne namierzanie, określanie w którym dokładnie miejscu leży odnaleziony przedmiot w stosunku do środka sondy.Preset nastawy sugerowane przez producenta (lub nastawy fabryczne)Preset Program zbiór nastaw fabrycznie zapisanych przez producenta pod określona nazwą.Prospecting poszukiwania naturalnego złota (samorodków)Pulltab aluminiowy otwieracz od puszek do napojówReject (Odrzucenie): Wskazanie, poprzez cichnięcie lub załamujący się dźwięk, że metal nie został zaakceptowany przez układy dyskryminacji wykrywacza.Relic obiekt zabytkowy, pozostałość historyczna, militariaSampling badanie próbkiS.A.T (Self Adjusting Threshold) samoregulacja progu czułości, cecha detektora dzięki której próg czułości utrzymywany jest na stałym poziomie;Scrubing (pocieranie) metoda przemiatania sondy polegająca na ciągłym kontakcie z glebą.Searchcoil patrz LoopSensitivity (Czułość): Zdolność wykrywacza metali do wychwycenia zmian w przewodności w obrębie obszaru przeszukiwanego sondą.SignaGraph sposób wyświetlania na ekranie LCD wykresu charakteryzującego własności wykrytego metalu.Sweep ruch sondą z jednej strony na drugą, przemiatanieSet ustawić;Sig Bal (Signal Balance) równowaga sygnału, pokrętło lub nastawa umożliwiająca zapewnienie stabilnej pracy detektora w warunkach silnych zakłóceń; bądź to elektrycznych bądź pochodzących od minerałów zawartych w glebie.Signal (Sygnał): Dźwiękowa lub wizualna reakcja zawiadamiająca operatora, że metal został wykrytyStability (Stabilność): Zdolność wykrywacza metali do utrzymania jednostajnych, przewidywalnych wskazań.Tab patrz PulltabTarget (Obiekt): Odnosi się do każdego przedmiotu, który powoduje dźwiękowy lub wizualny sygnałTarget Masking maskowanie (zagłuszanie) obiektów przez inne duże odrzucane przedmioty lub przez silna mineralizacje gleby. Ten-Turn Control pokrętło dziesiecioobrotowe.Test Garden ogródek testowy - wyznaczony obszar na którym znajduje się szereg zakopanych przedmiotów na różnych głębokościach. Pomocny do określania własności wykrywacza.Treasure Hunting - poszukiwanie skarbów (potocznie)Threshold próg czułości lub inaczej sygnał wiodący, dźwięk wydobywający się z detektora przy braku metalu w jego zasięgu.Tone Control regulacja wysokości dźwiękuTouch-Pad szczelnie zamknięty przycisk lub klawisz TR (Transmit - Receive, Nadajnik-Odbiornik) termin określający typ wykrywacza lub tryb pracy bez eliminacji wpływu gruntu.Transmit Coil cewka nadawcza wbudowana wewnątrz sondy wykrywacza, służąca do wytwarzania pola elektromagnetycznego.Trigger (spust) przełącznik pod miernikiem przypominający spust.Two-box rodzaj wykrywacza w którym cewka nadawcza i odbiorcza ułożone są z dala i prostopadle do siebie. Służy do poszukiwań dużych obiektów na dużych głębokościach. Zwany także Cache Detector.Viewing Angle regulacja kontrastu wyświetlacza LCD by był on czytelny przy różnych oświetleniach i różnych temperaturach.VDI (Visual Discrimination Indicator): wskaźnik dyskryminacji wizualnej, miernik wskazujący prawdopodobny rodzaj wykrytego metaluVisual Discrimination (Wizualna identyfikacja): funkcja która tworzy graficzne przedstawienie obiektuVLF (Very Low Frequency) (Zakres bardzo niskich częstotliwości): Odnosi się do urządzeń pracujących w zakresie częstotliwości od 3 do 30 kHz.VLF/DISC (Very Low Frequency) typ wykrywacza lub tryb pracy w którym możliwa jest dyskryminacja przy równoczesnej eliminacji wpływu gruntu. Voltage regulator Stabilizator napięcia, układ który zapewnia dostarczanie stałego napięcia do wykrywacza dla określonego zakresu zmian napięcia baterii.Zero Discrimination - pojęcie używane do określania trybu pracy wykrywacza w którym przy minimalnej nastawie dyskryminacji możliwe jest wykrywanie wszystkich metali.
proscan Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 Powyższe zamieściłem, żeby kolega sobie przyswoił kilka terminów (w tym sensitivity). Wyciąłem to z instrukcji do White's Spectrum.Mam pytanie. Ile kolega zapłacił za Explorera? 3 tys.? 4tys.? 5 tys.?A teraz nie stać na instrukcję za kilkadziesiąt złotych?Przepraszam, ale ręce mi opadły.proscanPSTo okrągłe to jest sonda - należy machać tym na boki w pobliżu ziemi. Wcześniej oczywiście wcisnąć (i puścić) klawisz POWER.
IRONRAT Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Bibul,kup wreszcie tą instrukcję, albo jeszcze lepiej zainwestuj w naukę języków obcych. To naprawdę przydaje się w życiu, chociażby do czytania angielskojęzycznych stron www dotyczących eksploracji.Ironrat
ALL Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Witam.Dodam jeszcze sposób prowadzenia sondy w czasie poszukiwań.Pozdrawiam ALL.
wicja1 Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Gdybym miał miał napisać tyle akapitów i zakończyć takim sarkastycznym morałem to tez by mi opadły ręce.Ludzie,co się z Wami dzieje???
Gość Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Kurcze elyta sie nam wytworzyła. Strach sie spytać o cokolwiek, bo jak cię nie obrażą to wykpią.Dziecinada i tyle.
proscan Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Kolego niezalogowany i inni oburzeni moim sarkazmem.Wydaje mi się, że wysiłek jaki podjąłem żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie (chociażby w części sensitivity"), był większy niż ten który sobie sam zadałeś by dowiedzieć się co to znaczy.Prosze bardzo - ode mnie otrzymałeś minisłowniczek". Może ktoś inny też coś dorzuci.Ale nie rozumiem dlaczego nie mam przy okazji wyrazić swojej opini co myślę o Twoim sposobie postępowania (a przy okazji wybrać - sarkastyczną - formę).Twoje postępowanie jest po prostu nieracjonalne - kupiłeś bardzo skompikowany sprzęt, za ciężkie pieniądze i oczekujesz, że ktoś Cię nauczy on-line" jak go obsługiwać.Jeli zadasz jakieś konkretne pytanie, to spewnością uzyskasz bardziej wartościowe i zupełnie serio odpowiedzi. Wykażesz sie przy tym szacunkiem dla czasu innych użytkowników forum. A po jakimś czasie sam zapewne bedziesz mógł innym doradzać.Czego Ci życzę,poscan
Gość Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Dzieki proscan za tak wylewną wypowiedz.Tylko nie do końca mi o to chodziło bo szukam ustawień do tego sprzetu na monetki bo nie wiem za bardzo jak go ustawić tak aby fajnie ciągnął monetki.Korzystałem z ustawień fabrycznych +sens(26)+deep&fast.No i w ustawieniach mam zaznaczone monety i biżuteria i aby nie wykrywał gwoździ.Poradzcie jak wy ustawiacie swoje EXPLORERYP.S.Już są pierwsze efekty na polu za moim domem znalazłem juz kilka ładnych monet w tym 4 srebrne.A i jeszcze za wykrywke prawie nową dałem 3300 z bajerami i dodatkową cewką.
Gość Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 To jeszcze raz ja proscan mylisz sie co do tego co napisałeś bo to nie ja jestem jakimś tam iezalogowanym" i nie pisze że twoje wypowiedzi sa sarkastyczne.Ja po prostu przyjąłem do wiodomości to co koledzy napisali i nie mam zamiaru tego podważać.Narazie nie stać mnie na instrukcję bo mam dużo innych wydatków.A co do sposobu prowadzenia sondy to nie rozśmieszajcie mnie bo to jest mój 4 wykrywacz.Ja sie chcialem czegoś nauczyć od kolegów co mają (mieli) taki sprzet.Nie pozwólmy aby kolejny post zmienił sie w niepotrzebną szarpanine"Czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam.
proscan Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 OK Bibul.To co ja mogę Ci podpowiedzieć tutaj na szybko, to dwie rzeczy:1. Włącz tryb Iron Reject i zmniejsz fabryczny pasek o jakieś 30-40%. Przy nastawie fabrycznej dyskrymiancji - bardzo stare monety mogą być dyskryminowane.2. Czułość ustaw na 32 jeśli się tylko da (albo na maksium, przy którym jeszcze da sie chodzić).Oczywście nie zapomnij zrobić procedury Noise Cancel zanim zaczniesz poszukiwania.powodzeniaproscanPSna priva wysylam dokument pt. rozumieć Explorera".
IRONRAT Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Bibulmożesz wejść na forumhttp://www.findmall.com/cgi-bin/forums/minelab_classroom/explorer.plwpisz w wyszukiwarce forum settings" i ewentualnie coins".Jeżeli ostatnio taki temat był poruszany, to znajdziesz odpowiedź, której szukasz. Jest to jak sama nazwa wskazuje forum dla początkujących użytkowników explorera.PozdrawiamIronrat
ALL Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 WITAM.Pisząc post i zamieszczając zdjęcie prawidłowego prowadzeniasondy,nie zamierzałem absolutnie robić tego z myślą aby kogokolwiek urazić .Jeśli jednak naruszyłem czyjś IM.To przepraszam.A Administratora Forum prosze o usunięcie mojego postu.Pozdrawiam ALL.
Gość Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Dzieki za podpowiedz na polu za moim domem wpadło dzisiaj kilka fajnych srebrnych monet w tym 1 trojak Węgierski z 1666 r.No i co mnie mile zdziwiło miniaturka krzyża żelaznego z 1 wojny Światowej.Narazie będe korzystał z nastawów PROSCANA.Dzieki za wszystkie odpowiedzi :)
IRONRAT Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 Bibul,nie obraź się.Trochę szacunku dla języka polskiego.Ironrat
jl72 Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 pytanko do proscanakiedyś zalecałeś obniżenie czułości w explorerze i nie tylko. a teraz max? czyżby okazało się coś innego? ;-)explorer to chyba wyjątek...pozdrawiam
vonadamski Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Witam!!!Ja na monety chodze z ustawieniem Coins i czuloscia 28. I efekty mam dobre. Ustawienia proscana zwiekszaja ilosc kopanych smieci wiec sadze ze trzeba wziasc pod uwage teren w jakim kopiemy. I oczywiscie nalezy pamietac o Cancel Noise wbrew pozorom to bardzo przydatny przycisk.Wierzcie czy nie ale z tymi ustawieniami wyciagnalem boratynke z 31 cm. Sam nie moglem uwierzyc.PowodzeniaZ powazaniem vonadamski
proscan Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 Co do czułości to zawsze należy ją ustawiać na maksa, o ile warunki na to pozwalają. To samo radziłem powyżej - na maksa, albo maks przy którym da się szukać.Prawdą jest, że przypadki kiedy da się to zrobić są bardzo nieliczne. Na XLT nie ma nawet szans by się zbliżyć do górnej granicy.Często ludzie się mi skarżą, że wykrywacz zepsuty bo sam z siebie wydaje sygnały. W kilkunastu procentach przypadków okazuje się, że jest to wina za dużej czułości - (niedostosowanie prędkości pojazdu do panujących warunków drogowych).Na Explorerze udawało mi się osiągać 32 i dało sie nawet szukać (są fałszywe sygnały, ale można je odróżnić o innych jak się ma trochę w prawy). Świadczy to o tym, że jest jakiś zapas mocy" w tym wykrywaczu. Ale w niektórych miejscach przy 25 są poważne kłopoty.Nastawa czułości po to jest w wykrywaczu, żeby jej używać.proscan
proscan Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 Poza tym instrukcja do Explorera to 80 stron - a kolega chce, żeby mu opisac obsługę tutaj na forum.Wydaje mi się, że byłoby śmieszne bym mu tu zalecał obniżanie czułości aby mieć najlepsze osiągi a monetki".Jeśli komuś gdzieś zalecałem obniżanie czułości, to nie odnosiło się to do wszystkich możliwych sytuacji. To chyba jasne.Zalecenie by zwiększyć czułość i zmniejszyć dyskryminację chyba nie jest głupie?Bardzo głupie jest natomiast kupowanie Explorera bez instrukcji obsługi.:-)))proscan
jl72 Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 pewnie że nie jest głupie. sam staram sie chodzić na 32, o ile sie da. co do dyskryminacji - to na standardowej poszerzonej prawdopodobnie (nie pamiętam teraz z głowy) o foil lub julery accept ciągnie bez problemu wszystkie monety łącznie z brakteatami i denarkami pomorskimi (bywają gorsze od denarków jagielońskich). co prawda przy obniżeniu iron mask szanse wzrastają - ale minimalnie, wg mnie gra nie warta świeczki, więcej czasu sie marnuje na kopanie śmieci, a efekt końcowy jest porównywalny.pozdrawiamps.a jak wypada explorer przy xlt? pytam o wrażenia subiektywne...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.