Skocz do zawartości

Niewypały zamiast grzybów. - przeczytajcie.

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tekst podaję za dzisiejszą gazetą łódzką. Przepisałem, bo chyba warto:

Wyprawa do lasu może się skończyć tragicznie!
I to za sprawą ludzkiej głupoty. Jej przykład dają poszukiwacze militariów, którzy upodobali sobie las przy trasie Andrespol-Gałkówek. Prawie w każdy weekend penetrują z wykrywaczami metali umocnienia z I wojny światowej. - W sobotę wybrałem się na grzyby - opowiada czytelnik. - Zamiast nich 50m od szosy znalazłem na środku leśnej ścieżki niewielki dołek. Ktoś pracował saperką i tylko w tym miejscu, więc musiał mieć wykrywacz metali. No i wykrył. Zamurowało mnie. Przy dołku leżał artyleryjski niewypał. Miał chyba ułamany zapalnik. Nieco dalej w podobnym dołku tkwił odłamek pocisku od moździerza. Jak ludzie mogą być tak bezmyślni? Przecież to igranie z czyimś życiem. Strach pomyśleć co by było, gdyby na niewypał natknęły się dzieci.
Właścicielka baru Przy lesie" w Justynowie dodaje, że poszukiwacze stali się okalną plagą. - W tym roku dwóm sąsiadom podrzucili niewypały pod płot - mówi. Mnie dwa lata temu wrzucili pocisk do oczka wodnego. Jeden zostawili w rowie przy szosie. Znajkdą żelastwo w lesie, a potem boją się sami zawiadomić policję. Przynoszą więc pociski bliżej zabudowań. Wiedzą, że gospodarze zadzwonią po radiowóz albo saperów.
Nadkomisarz Joanna Kącka apeluje do poszukiwaczy: Nie ma się czego obawiać. Poszukiwania z wykrywaczem są legalne. Jeśi podczas penetrowania ziemi wykopie się niewypał, trzeba jak najszybciej zawiadomić policję. Nic za to nie grozi. Absolutnie nie wolno ruszać znaleziska. Najepiej przypinować go osobiście do przyjazdu funkcjonariuszy, żeby nikt nie podchodził.
Gorzej z podrzucaniem groźnego skarbu" innym. W takim przypadku za spowodowanie groźby niebezpiecznego zdarzenia" (m.in.) wybuchu można dostać nawet do 8 lat więzienia.
Las gałkowski leży na granicy gmin Andrespol i Koluszki. Pocisk został zznaleziony w części podległej Koluszkom. Nasz czytelnik zawiadomił tamtejszą policję, a ona saperów z Tomaszowa Mazowieckiego. Pocisk zostanie rozbrojony w najbliższych dniach.
Napisano
Pomijając drobne nieścisłości, artykuł jest prawdopodobnie rezultatem znalezienia ostatnio na środku drogi 2 granatów.
Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Tego jeszcze na tym forum nie było. Ktoś nie wytrzymał - trudno się dziwić - i ściągnął prasę. Podoba mi się również wypowiedź pani nadkomisarz.
Ironrat
Napisano
Nadkomisarz Joanna Kącka apeluje do poszukiwaczy: Nie ma się czego obawiać. Poszukiwania z wykrywaczem są legalne"

No więc bądźmy spokojni. Teraz niech no mnie jakiś leśniczy przegoni albo kto... Trzeba wyciąć ten artykuł z gazety i można chodzić jak z glejtem :)

No a z drugiej strony znów kilku poszukiwaczy skarbów" psuje opinie całej reszcie :(

Pozdrawiam!
Napisano
i dzieki takim desperatom finansowym biegnacym za wierszowka czyli stazowcom pismakom pozyskanym z lapanki swiat poszukiwaczy roznosci jawi sie jako banda przestepcow, przy okazji szkodnikow oraz debili, dziwakow, amatorow niewypalow i niewybuchow roznej masi dla ktorych atrakcja jest targanie bomby z uwalonym zapalnikiem przez pol lasu by ostatecznie walnac gospodarzowi pod stodola.

No bo przeciez biedny gospodarz ktory owa stodole wybudowal na minach w te pedy powiadomi patrol rozminowania zatroskany o nozki lokalnej dziatwy.

Stek bzdur ale szkodliwy bo podawany w nadmiarze mierzonym iloscia egzemplarzy jakiegos tam lokalnego dziennika.
Napisano
Nie wiem jaki jest nakład lokalnego dodatku gazety wyborczej, ale raczej duży, niestety. Zakończenie artykułu debilne. - pocisk zostanie rozbrojony w najbliższych dniach. Problem dla miejscowych dosyć niestety jest i to zbyt często. Dobrze przynajmniej, że woleli wezwać prasę, niż zasadzić się z widłami na piszczałkowców. Ciekawe co szykuje policja. Współczuję temu, który zostanie tam zgarnięty.
Ironrat
Napisano
a jak zostanie zgarniety to od razu bedzie kolejny artykulik z info ze przeszukali mu komnaty w ktorych gromadzil to okrutne bombowe pakudztwo:-)

a wszystko przeciez tylko i wylacznie by uszczesliwiac grupy trzymajace wladze przy uzyciu poszerzonego karku oraz recznego rekwizytu postarchu restauratora.

Napisano
Na okrasę artykułu dodano kilkunastoletniego tubylca trzymającego w rękach owo groźne trofeum, które saperzy mają rozbroić w najbliższych dniach.
Ironrat
Napisano
No pani rzecznik zabłysła głupotą, chyab sie lekko na prawie nie zna. jej wypowiedź o legalności poszukiwań jest nie na miejscu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie