Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Witajcie,oto co ostatnio znalazłem .Niestety nie wiem co to za karabin,moze ktos mi podpowie a będę wdzięczny.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Witam!Czy mógłbyś w przybliżeniu określić kaliber tego znaleziska?W.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 komora nabojowa jakby mauserowska,kaliber podobny
SZUKAM. Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 a nie jest to strucel bertiera? jak znaleziony na wrześniu to chyba raczej tak.pozdrawiamniezalogowany SZUKAM
maxikasek Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Z tego co zuważyłem to ma to boczne ładowanie. Więc Krag Jorgsen.
(+) Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 EeeeeeeePanowie ale wtopa, to nie jest Krag-Jörgensen ani Duński ani Norweski.Jeśli popatrzycie na zakończenia komory zamkowej widać elementy mechanizmu ryglującego a zewnętrzny profil komory wyraźnie sugeruje, iż poruszała się ona w jakiejś obudowie ....itd.Co sugeruje, iż była to broń samoczynna (ten model wykorzystywał w tym celu krótki odrzut lufy) – a Krag raczej do tego typu konstrukcji nie należy.To lufa z elementami komory zamkowej od niemieckiego MG13.Pozdrawiam,(+)
Romel79 Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Byłem ciekaw kiedy pojawi się sensowna odpowiedz. :)))
Gość Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 mg 13 na pewno to nie jest,bo naboje do mg 13 maja 13 mm,akurat mam takie wykopane i za cholere by nie pasowały,za duży kaliber
Frozzer Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 ale lipamg13 byl na naboje do MAUSERA 7,92na pewno nie na naboje 13mmzreszta tak wyglada mg13, jak na zalaczonym zdjeciui rzeczywiscie to cos przypomina lufe i fragment mg13
Gość Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 sorki ,pomylilem z mg 131 , żle doczytałem i dałem plame ,a co do karabinu to na allegro sprzedałem go i kupujacy twierdzi że to KRAG JORGENSEN WZ.1896zatem do teraz nie wiem co to jest
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.