Skocz do zawartości
  • 0

Od jakiego orła to skrzydełko?

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam, ostatnio trafiłem w okolicach Twierdzy Modlin takie oto skrzydełko od orła. Herby wskazują, że to orzeł carski. Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, jak wyglądała całość, może macie jakieś fotki lub skany, a może nawet ktoś coś takiego znalazł lub posiada w kolekcji? Na czapkach carskich żołnierzy i oficerów przeważnie znajdowały się tzw. bączki (nazywane też carskim okiem" lub kokardą) - kto więc i w jakim okresie nosił na czapkach orły? Wiem, że w drugiej połowie XIX w. orły na czapkach nosili carscy dragoni, orzeł miał nad głowami coś jakby wstęgę - czy to może być element takiego godła? Aha - wysokość skrzydła" ok.3 cm.
Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą.
Pzdr.
Daniel

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, Łukan. Można by kiedyś z kilku elementów złożyć całego orła, dam znać, jak trafię jeszcze skrzydełko, udko lub ogonek:-)
Pozdrawiam,
Daniel
Napisano
Witam,
potwierdzam jest to skrzydełko od orzełka rosyjskiego, noszonego często na zimowych okryciach głowy tzw.papachach.
Orzeł dragonów był większy.
Pozdrawiam
Łukan
Napisano

Witam, ostatnio trafiłem w okolicach Twierdzy Modlin takie oto skrzydełko od orła. Herby wskazują, że to orzeł carski. Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, jak wyglądała całość, może macie jakieś fotki lub skany, a może nawet ktoś coś takiego znalazł lub posiada w kolekcji? Na czapkach carskich żołnierzy i oficerów przeważnie znajdowały się tzw. bączki (nazywane też carskim okiem" lub kokardą) - kto więc i w jakim okresie nosił na czapkach orły? Wiem, że w drugiej połowie XIX w. orły na czapkach nosili carscy dragoni, orzeł miał nad głowami coś jakby wstęgę - czy to może być element takiego godła? Aha - wysokość skrzydła" ok.3 cm.
Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą.
Pzdr.
Daniel

Napisano
Witam, niestety nie wiem w jakich latach były noszone.
Sam mam takiego z okolic Modlina niestety brakuje mu korony. Mam także kilka podobnych fragmentów a to skrzydełko a to nóżka a to ogonek.Co ciekawe trafił się także taki fragment ze skrzyżowanymi lufami armatnimi-jak na guzikach a więc artylerzyści też je nosili na swoich zimowych czapeczkach. Sporo zdjęć takich czap widziałem na ebay.com.
Pozdr.Łukan
Napisano
Dzięki. Może wiesz jeszcze, w jakich mniej wiecej latach noszono orły na papachach? W czasie I wojny noszono już raczej tylko bączki - te na papachy były nieco większe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie