Witam, ostatnio trafiłem w okolicach Twierdzy Modlin takie oto skrzydełko od orła. Herby wskazują, że to orzeł carski. Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, jak wyglądała całość, może macie jakieś fotki lub skany, a może nawet ktoś coś takiego znalazł lub posiada w kolekcji? Na czapkach carskich żołnierzy i oficerów przeważnie znajdowały się tzw. bączki (nazywane też carskim okiem" lub kokardą) - kto więc i w jakim okresie nosił na czapkach orły? Wiem, że w drugiej połowie XIX w. orły na czapkach nosili carscy dragoni, orzeł miał nad głowami coś jakby wstęgę - czy to może być element takiego godła? Aha - wysokość skrzydła" ok.3 cm. Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą. Pzdr. Daniel
Pytanie
danieloff
Witam, ostatnio trafiłem w okolicach Twierdzy Modlin takie oto skrzydełko od orła. Herby wskazują, że to orzeł carski. Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, jak wyglądała całość, może macie jakieś fotki lub skany, a może nawet ktoś coś takiego znalazł lub posiada w kolekcji? Na czapkach carskich żołnierzy i oficerów przeważnie znajdowały się tzw. bączki (nazywane też carskim okiem" lub kokardą) - kto więc i w jakim okresie nosił na czapkach orły? Wiem, że w drugiej połowie XIX w. orły na czapkach nosili carscy dragoni, orzeł miał nad głowami coś jakby wstęgę - czy to może być element takiego godła? Aha - wysokość skrzydła" ok.3 cm.
Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą.
Pzdr.
Daniel
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.