Skocz do zawartości
  • 0

czapka

okejos

Pytanie

Napisano

wpadła mi w łapki taka czapka cos jak by wojskowa, ale czyja a najfajniejsze ze ktoś miał za mała głowę i zweził ja za pomoca pkart poczty polowej niemieckiej. pytanie czyje to i jaki okres

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A możesz przesłać mi na maila wyraźniejsze zdjęcia tej feldpostkarte?- sdkfz@op.pl- może coś wygrzebię".
Pozdrawiam
Napisano
Angielska raczej nie, mialem/mam troche angielskich i roznice sa znaczne (splot materialu, ksztalt daszka, sposob szycia, wykonanie potnika).
Napisano
Mnie przypomina ona radziecki model oficerskiej czapki polowej z 2 wojny św.
Kolejno:
użyty materiał,
kształt, w tym charakterystyczny daszek tzw. łopatka,
pasek wykonany z materiału (a nie ze skóry), przy nim charakterystyczne szlufki,
wnętrze czapki - kolor sukna, i jedno pytanie: czy wewnętrzny otok był pierwotnie pokryty lakierem (?) lub jakąś substancją, która skruszała i odpadła? Domniemany jej kolor brązowy.
Chciałbym także zobaczyć dokładnie guziki.
Jeden szczegół, który nie pasuje to mojej teorii, to dziwne szycie na środku zewnętrznego otoku.
Napisano
Masz rację...
Pamiętaj jednak że Rosjanie potem ZSRR rzadko korzystali z własnych pomysłów.....
Historia zna setki faktów powielania oraz bezczelnego kopiowania wzorów zachodnich.Nawet gdybym podał jakiś przykład to i tak będzie to jeden z wielu.
Pozdrawiam
Napisano
Szczegóły, które naprowadzają na radziecki trop to także owe wypchanie czapki papierem. Była (a może jest) to domena Rosjan, którzy bardzo często wkładali gazety itp. rzeczy za wewnętrzny otok. Jak domniemam czapka została znaleziona u nas lub jakiegoś sąsiada naszego kraju. Zatem zwiększa to prawdopodobieństwo, iż nie jest to czapka brytyjska z I wojny (choć wszystko możliwe).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie