Skocz do zawartości
  • 0

czapka

okejos

Pytanie

Napisano

wpadła mi w łapki taka czapka cos jak by wojskowa, ale czyja a najfajniejsze ze ktoś miał za mała głowę i zweził ja za pomoca pkart poczty polowej niemieckiej. pytanie czyje to i jaki okres

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co potwierdza moją teorię, iż to czapka radziecka. Nie jest to jednak identyczna czapka, ponieważ ta przedstawiona przez kol. michalczewski to rzadszy model milicyjny (a raczej komisarska, choc jednak bardziej znane były te wykonane ze skóry - identycznego wzoru i też czarne), gdyż jej kolor pierwotny był czarny.
Natomiast czapka okejosa to model o wiele popularniejszy, wojskowy - khaki.
Napisano

wpadła mi w łapki taka czapka cos jak by wojskowa, ale czyja a najfajniejsze ze ktoś miał za mała głowę i zweził ja za pomoca pkart poczty polowej niemieckiej. pytanie czyje to i jaki okres

Napisano
Angielska nie dlatego, że jest radziecka na 100%. Angielskie miały chyba wszystkie skórzane paski nad daszkiem. Prosiłem o zdjęcie guzików, aby się upewnić i pytałem o wnętrze w postach powyżej. Jeśli guziki są obszyte materiałem, a na wewnętrznym otoku ślady wytartego koloru brązowego (choć to niekoniecznie musi być,) utwierdzi to teorię o radzieckim rodowodzie czapki.
Napisano
co do tandetności bym sie spierał jest uszyta b. porzadnie
z przodu ma usztywnienie(pogiete) a wewnątrz ten materiał jest jak by nadwymir wszyty, może jego zadaniemn było pchłanianie potu?? pytanie a dlaczego nie angielska czapka?? moze ktos sie przyczepi ze walcze o okreslenie tej czapki ale na cywilke ona cholerka mi nie pasuje
Napisano
Jak dla mnie, na pewno nie jest to czapka niemiecka - po prostu jest zbyt tandetna, poza tym nie ma typowych dla czapek wojskowych wywietrzników (takie dziurki z nitami na brzegach), usztywnień, paska, stempli. Guziki, pasek, potnik - dla mnie wyglądają zdecydowanie cywilnie, nie wiem, dlaczego na siłę koledzy widzą w tym czapkę pochodzenia wojskowego. Chyba, ze nosił ją partyzant. Myślę, że to zwykła chłopska lub robotnicza czapka, przypadkowo wypchana sztywnym papierem, jaki akurat znalazł się pod ręką, może już nawet po wojnie.
Napisano
to ?
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.tridentmilitary.com/New-Photos14/officer-cap-1b.jpg&imgrefurl=http://www.tridentmilitary.com/Soviet-WW2/soviet-ww2-headgear.html&h=666&w=500&sz=61&hl=pl&start=2&um=1&tbnid=20ReWqSl8DDQiM:&tbnh=138&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3DOfficer%2Bfield%2Bcap%26um%3D1%26hl%3Dpl%26rls%3DGZAZ,GZAZ:2008-24,GZAZ:pl%26sa%3DN
Napisano

cholernie ciekawe są te karty pocztowe jest tam 3 szt i kazda została wypuszczona przez piekarnie w magdeburgu. i jest tam zamieszczona reklama kameraden.... w lekkim tłumaczeniu chlep pełnoziarnisty czyni cie zdrowym silnym daje moc do walki itp......

Napisano
Witam Cię Okejos

Jesteś pewny że ta czapka pochodzi z II wojny?

Mnie przypomina raczej czapki używane przez pilotów w Afryce albo raczej podczas I wojny-są to tylko domysły i być może się mylę.Poszperam w Archiwach lotniczych i może coś znajdę.A tak na marginesie trudne tematy podrzucasz.
Pozdrawiam
Napisano
E Panowie co wy,to jest czapka dziadka z bajki ,,Pomysłowy Dobromir,,hhehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie