okejos Napisano 31 Sierpień 2004 Autor Napisano 31 Sierpień 2004 wpadła mi w łapki taka czapka cos jak by wojskowa, ale czyja a najfajniejsze ze ktoś miał za mała głowę i zweził ja za pomoca pkart poczty polowej niemieckiej. pytanie czyje to i jaki okres
bocian1 Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Podobna do czapki legionisty Piłsudzkiego,ale może być również czapką listonosza poczty polowej
Sovieticus Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 Co potwierdza moją teorię, iż to czapka radziecka. Nie jest to jednak identyczna czapka, ponieważ ta przedstawiona przez kol. michalczewski to rzadszy model milicyjny (a raczej komisarska, choc jednak bardziej znane były te wykonane ze skóry - identycznego wzoru i też czarne), gdyż jej kolor pierwotny był czarny.Natomiast czapka okejosa to model o wiele popularniejszy, wojskowy - khaki.
okejos Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Napisano 16 Sierpień 2008 mineły 4 lata...... moze ktos bedzie miał pomysł co to za czapka..te kartki niemieckie to chyba 1 wojna..
obert8 Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 chlopska z lat 50 sprzedawane byly takie na wiejskich bazarkach
Y-aero Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 Według mnie to wojskowa czapka rosyjska. :)pozdro.
okejos Napisano 31 Sierpień 2004 Autor Napisano 31 Sierpień 2004 wpadła mi w łapki taka czapka cos jak by wojskowa, ale czyja a najfajniejsze ze ktoś miał za mała głowę i zweził ja za pomoca pkart poczty polowej niemieckiej. pytanie czyje to i jaki okres
okejos Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 a jest to czapka angielska z II wojny z afryki
Sovieticus Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Angielska nie dlatego, że jest radziecka na 100%. Angielskie miały chyba wszystkie skórzane paski nad daszkiem. Prosiłem o zdjęcie guzików, aby się upewnić i pytałem o wnętrze w postach powyżej. Jeśli guziki są obszyte materiałem, a na wewnętrznym otoku ślady wytartego koloru brązowego (choć to niekoniecznie musi być,) utwierdzi to teorię o radzieckim rodowodzie czapki.
okejos Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Napisano 6 Wrzesień 2004 co do tandetności bym sie spierał jest uszyta b. porzadniez przodu ma usztywnienie(pogiete) a wewnątrz ten materiał jest jak by nadwymir wszyty, może jego zadaniemn było pchłanianie potu?? pytanie a dlaczego nie angielska czapka?? moze ktos sie przyczepi ze walcze o okreslenie tej czapki ale na cywilke ona cholerka mi nie pasuje
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Jak dla mnie, na pewno nie jest to czapka niemiecka - po prostu jest zbyt tandetna, poza tym nie ma typowych dla czapek wojskowych wywietrzników (takie dziurki z nitami na brzegach), usztywnień, paska, stempli. Guziki, pasek, potnik - dla mnie wyglądają zdecydowanie cywilnie, nie wiem, dlaczego na siłę koledzy widzą w tym czapkę pochodzenia wojskowego. Chyba, ze nosił ją partyzant. Myślę, że to zwykła chłopska lub robotnicza czapka, przypadkowo wypchana sztywnym papierem, jaki akurat znalazł się pod ręką, może już nawet po wojnie.
Sovieticus Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Mylisz się, to na pewno radziecka czapka wojskowa.
danieloff Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Hmmm...w to jestem w stanie uwierzyć, ale na pewno nie jest to czapka niemiecka.
okejos Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Napisano 17 Sierpień 2008 to ?http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.tridentmilitary.com/New-Photos14/officer-cap-1b.jpg&imgrefurl=http://www.tridentmilitary.com/Soviet-WW2/soviet-ww2-headgear.html&h=666&w=500&sz=61&hl=pl&start=2&um=1&tbnid=20ReWqSl8DDQiM:&tbnh=138&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3DOfficer%2Bfield%2Bcap%26um%3D1%26hl%3Dpl%26rls%3DGZAZ,GZAZ:2008-24,GZAZ:pl%26sa%3DN
okejos Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 cholernie ciekawe są te karty pocztowe jest tam 3 szt i kazda została wypuszczona przez piekarnie w magdeburgu. i jest tam zamieszczona reklama kameraden.... w lekkim tłumaczeniu chlep pełnoziarnisty czyni cie zdrowym silnym daje moc do walki itp......
Sovieticus Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 poproszę fotki ponieważ mam wątpliwości, iż to czapka angielska. Kwadratowe daszko to nie tylko domena Anglików.
1AIR1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Witam Cię OkejosJesteś pewny że ta czapka pochodzi z II wojny?Mnie przypomina raczej czapki używane przez pilotów w Afryce albo raczej podczas I wojny-są to tylko domysły i być może się mylę.Poszperam w Archiwach lotniczych i może coś znajdę.A tak na marginesie trudne tematy podrzucasz.Pozdrawiam
okejos Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 no własnie ta feldpostkarte nie wiem czemu pasuje mi do I wojny
Gość Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 E Panowie co wy,to jest czapka dziadka z bajki ,,Pomysłowy Dobromir,,hhehe
Pytanie
okejos
wpadła mi w łapki taka czapka cos jak by wojskowa, ale czyja a najfajniejsze ze ktoś miał za mała głowę i zweził ja za pomoca pkart poczty polowej niemieckiej. pytanie czyje to i jaki okres
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.