Skocz do zawartości

Sturmgepack

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś rozsądniejsza droga do zdobycia tego przedmiotu, czy trzeba kupić w firmach zajmujących się obrotem takich rzeczy dla grup (cena to ok. 230 zł.) ?

Pozdrawiam KLOKI

Jak masz plan i materiały (taśma parciana, 2 troki skórzane, kawałek skórki, 4 dringi z hakiem,kilka prostokątnych oczek i tasme np stalową na usztywnienie) to mozesz uszyć sam. Wypadało by jednak wczesniej przyjzeć sie orginałowi. Choć osobiście polecam czeskie kopie np. od Maćka Koziczaka.

Pozdr

Kloki pyta o zdobycie...
Firmy zajmujące sie obrotem fantów dla grup rekonstrukcyjnych to mit. Nie ma takich firm - jak ma coś fajnego, to drze kase ile wlezie i tylko sie reklamuje, że dla grup rekonstrukcyjnych!
Tak samo zaczynają sie reklamować handlarze tandetnymi kopiami odznak nazistowkich niemiec, figurek Adolfa, obrazków i płaskorzeźb z jego obliczem. Ja sie pytam po co grupie rekonstrukcyjnej portret Adolfa? Myślałem, że wszystkie grupy odcinają sie od fascnacji nazizmem. No, ale to inny temat.
Każdy chce zarobić na tym zjawisku, bo widać, że sie nasila i coraz wieksza kasa jest do zbicia na nim.

Mam też pytanie, skąd wziąć saperki austriackie z demobilu???

Pozdrawiam
Ursus AA7 der 4. Panzer Division

• 1 year later...
Czesi robią świetne kopie stelazy z... parcianych szelek czeskich. Świetny materiał.
Bez sensu kupować tą samoróbkę z allegro. Po 180zł są właśnie czeskie kopie sturmgepacków w mundurach histerycznych.

Pozdrawiam

Jezeli chodzi ci o szelki ktore sa ostatnio czestym gosicem na allegro to parta z ktorej sa zrobione nie nadaje sie na a-ramke.
Wczesniejsze szelki ktorych parta ewentualnie mogla sie nadawac do uszycia a-ramek sa zbyt poszukiwane do innych celow aby marnowac je w taki sposob.
Latwiej zafarbowac poprostu parciane tasmy i z nich uszyc stelarz. No chyba ze Czesi maja zapasy takich tasm jeszcze z lat 50-tych.

Sztywiki były wykonywane ze stali albo presstofu, ze skórzanymi sie nie spotkałem.

Co do szelek to kolego michalczewski piszecie bzdury. Czeskie szelki parciane niespecjalnie nadają się na nic innego niż uszycie sturmgepacka. A taśmy naramienne z nich są do tego doskonałe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie