Skocz do zawartości

kula - prośba o pomoc

wykrywacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
Kręcąc się wczoraj z piszczałką po lasach południowej Opolszczyny, natknąłem się na przedmiot, którego nie potrafię zidentyfikować: na głębokości ok.40 cm dokopałem się do ogromnej stalowej (najprawdopodobniej) kuli o średnicy ok.25 cm - troszkę mniejsza od piłki do koszykówki. Przedmiot ten jest tak ciężki, że nie byłem w stanie go wyciągnąć na powierzchnię (sądzę, że musi ważyć ponad 80 kilogramów) i zmuszony byłem to cacko zostawić w terenie. Powierzchnia kulii praktycznie bez wżerów i - co ważne - jest idealnie kulista.
Nie mam pojęcia, co znalazłem. Pierwsze moje skojarzenie: kula armatnia. Nie jestem znawcą dawnej artylerii, lecz intuicyjnie czuję, że to bzdurne skojarzenie. W takim razie co?
Może Wy macie jakieś pomysły?
Proszę o pomoc.
Napisano
Pytania. Wżerów nie ma ale jaka jest powierzchnia, rdza ? nalot ? Może jakiś kolor, srebrna, ciemnoszara ? Mam jedno podejrzenie ale nie wiem jaka lokalizacja. Możesz na maila.
Napisano
Peter: Co to za podejżenie?? Co to może być? Mam też taką kulę - nie kulę, czyli z stanowisk ww2, zbyt okrągła (dokładnie odlana, czy wytoczona) i z resztkami chromowania, czy innej powłoki. Więc może wiesz co to za ustrojstwo?

Wykrywacz: Nawet nieco ponad 25 cm średnicy to nijak nie powinno ważyć 80 kg!! A tej i większej srednicy kule armatnie były, choć powinny być uszy do transportu. Podkopywałeś ją od spodu? Nie jest przymocowana do czegoś, że nie da się ruszyć, czy może przyklejona do gliny?
Napisano
Peter: jest po prostu zardzewiała - bez szczególnych innych nalotów.

Mietek: rzeczywiście jest zbyt okrągła. Uwierz, jest cholernie ciężka. Może nie waży 80 kg, ale jest stanowczo za ciężka, abym wyciągnął ją sam. Nie ma żadnych uchwytów i nie jest do niczego przymocowana - ruszałem nią.
W sobotę jadę ze znajomym ją wyciągnąć. Zważę i zrobię fotki - postaram się przesłać Wam w niedzielę po południu na maila.
Napisano
Kula o srednicy 26 cm zrobiona ze stali powinna wazyc ponad 70 kg , a z olowiu ponad 100.
Napisano
Jaki jest najcieszy pierwiastek znany w latach 40'? Mo|e Uran?
Napisano
Jestem prawie pewien, że znalazłeś granat a nie kulę, po wykopaniu znajdziesz otwór. Granat teraz jest wypełniony ziemią, rzadko zdarza się, że ma dębowy korek a w środku jest proch. Jeżeli twój granat ma średnicę ok. 23 cm to waży ok. 30 kg, jeżeli ok. 25 cm to 40÷45 kg, ale napewno jest obrośnięty rdzą dlatego może się wydawać, że jest cięższy. Sam wyciągnąłem granat o śr.28 cm i masie 53,3 kg, zajęło mi to 2 i pół godziny i udało mi się to, bo miałem koc w samochodzie. Najlepszy sposób to podkopać granat i podłożyć pod niego stary koc, wyciągnięcie go jest o wiele łatwiejsze. Jeszcze jedno, jeżeli był jeden w okolicy powinno być więcej, a nawet większe skupiska.
Napisano
Jak słusznie koledzy zauważyli, pies pogrzebany jest w ciężarze właściwym w. wym. kuli. Dlatego póki co proponuję przyjąć koncepcję granatu. Jeżeli kula przy średnicy 28cm waży 100 kg to ciężar właściwy jest ok. 8,7 g/cm3. Poniżej tej wartości, temat mnie nie interesuje . (:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie